• Arhivele Militare au accelerat ritmul de eliberare a adeverințelor care atestă că pensionarii au suferit pe șantierele de muncă
Așteptarea pensionarilor care au suferit ani întregi pe șantierele de muncă în vremea armatei se apropie de sfîrșit. După mai bine de jumătate de an de trenare, Arhivele Militare au accelerat eliberarea actelor care atestă că acești oameni și-au satisfăcut stagiul militar pe șantierele fostei Direcții Generale a Serviciului Muncii. Nemulțumirile pensionarilor au crescut pe tot parcursul acestui an, pentru că mulți dintre ei nu și-au putut primi drepturile din cauza încetinelii cu care au venit adeverințele de la Ploiești. Bătrînii care au efectuat armata în perioada 1951 – 1961 primesc 17.000 de lei mai mult, pentru fiecare lună de stagiu militar efectuat. Legea le mai acordă în afară de bani și alte drepturi, indispensabile unui om în vîrstă, cu o pensie derizorie. Ei pot să beneficieze de asistență medicală și medicamente gratuite, de scutirea la plata taxei de abonament la radio și televizor. Pentru că, pînă acum, de la dosar a lipsit adeverința de la armată, multe dosare au primit de la Casa Județeană de Pensii (CJP) din Bacău respingere.
Imediat ce legea a intrat în vigoare, instituția băcăuană a fost asaltată de mii de pensionari care au dorit să intre în posesia acestui drept. „Anul acesta au fost depuse 7.313 dosare prin care se cerea punerea în drepturi. Au fost soluționate 7.070 de cazuri, iar peste 4.000 de pensionari se află deja în plată. Un procent de 30% dintre cereri au primit respingere, pentru că nu aveau actele necesare la dosar. Odată cu eliberarea adeverințelor de la Arhivele Militare, dosarele sînt reanalizate și, care se vor încadra, vor primi undă verde la plată”, ne-a declarat Mihaela Popa, consilier juridic la CJP Bacău.
Pensionarii băcăuani au apelat și la justiție pentru a grăbi eliberarea adeverințelor de la Arhivele Militare. Ei au acționat Casa de Pensii în instanță și Tribunalul a trimis o adresă la Arhive, de unde răspunsul s-a întors mai repede. La această metodă au apelat peste 60 de pensionari, iar cinci procese sînt încă pe rolul instanței. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns