Încă nu a împlinit 21 de ani, dar este cel mai bun produs al școlii băcăuane de informatică din toate timpurile. Hobby-urile sale sînt domeniul IT, lectura și călătoriile. Numele său este Vlad Dascălu și, încă de la vîrsta de 18 ani, a fost curtat de renumite universități din străinătate. A ales să studieze în România, convins fiind că o parte dintre profesorii săi de la Universitatea Politehnică din București sînt mai buni decît cei de la universitățile de peste hotare. Nu neagă, însă, că vrea să plece din țară, dar „nu pentru că este la modă, ci pentru a accede la un nivel superior de educație”. Pasionat de Internet, Vlad Dascălu este singurul român și unul dintre cei 50 de manageri din întreaga lume care are dreptul de a clasifica link-urile pe Google, cel mai utilizat motor de căutare din lumea întreagă.
Cel mai cunoscut olimpic băcăuan în domeniul informaticii din județul Bacău se află încă în România. Student în anul doi la Universitatea Politehnică București, Facultatea de Automatizări și Calculatoare, specializarea Calculatoare, Vlad Dascălu spune, însă, că și-ar dori să studieze în străinătate. Palmaresul impresionant dobîndit în anii de liceu include peste 20 de premii la concursuri școlare județene, naționale și internaționale, rezultate care îl recomandă ca pe unul dintre candidații cu șanse sigure la orice universitate de pe mapamond. Cele mai semnificative rezultate obținute de Vlad Dascălu sînt o medalie de aur la Olimpiada Internațională de Matematică din în anul 2001, desfășurată în Finlanda, într-o competiție în care au participat 300 de concurenți din 75 de țări. Tot în anul 2001, Vlad a participat la Olimpiada Balcanică de Informatică din Albania, unde a reușit performanța de a se întoarce acasă tot cu o medalie de aur.
Lista distincțiilor obținute este însă mult mai lungă. În anii în care a fost elev al Colegiului Național „Ferdinand I” din Bacău, Vlad Dascălu a obținut opt premii la olimpiadele școlare naționale de matematică și informatică fiind, de trei ori, și component al lotului național de informatică. Cît privește participările la întrecerile școlare județene și locale, acestea sînt extrem de numeroase. „După rezultatele la concursurile internaționale obținute în timpul liceului, cea mai frecventă întrebare care mi-a fost pusă a fost cînd plec din România. Tuturor le-am răspuns că vreau să mai rămîn în țară, cel puțin deocamdată, lucru care a surprins pe foarte mulți”, spune Vlad Dascălu. Motivațiile pentru care a rămas în București, unde este student, au fost diferite. În primul an de facultate, a preferat Capitala pentru a se acomoda cu ritmul de viață într-un oraș mare, dar și pentru a vedea care este nivelul de pregătire la o universitate din România. A ales această variantă, deși primise oferte de la o universitate din Suedia, încă dinainte de a da bacalaureatul. „După ce am terminat primul an, am fost din nou întrebat de ce mai stau în țară. Răspunsul meu a fost simplu. Cît timp am lucrat la o companie de programare din București, în timpul liceului, am constatat că am mare nevoie de fizică și matematică în programare. Am rămas în țară, pentru că în primii doi ani se predau mai puțin materii legate de informatică și mai mult matematică și fizică. Am preferat să rămîn, pentru a dobîndi cunoștințe noi, care în viitor mă vor ajuta și în domeniul informaticii. Nivelul de pregătire al unora dintre profesorii de la facultate este mult superior celor de la alte universități din Europa”, mai spune Vlad Dascălu.
Dacă în timpul liceului Vlad își permitea să lucreze la mai multe companii de programare, în timpul facultății a reununțat să mai muncească. Nu pentru că nu ar fi avut oferte, ci pentru a învăța cît mai bine. „Merg pe ideea că, dacă încerci să faci două lucruri odată, nu iese nici unul foarte bine. Am mulți prieteni care s-au angajat, dar, cum nu puteau ține ritmul la examene, rămîneau cu trei-patru restanțe. Decît să îți exploateze cineva cunoștințele acumulate la un preț mai mic și să nu mai înveți nimic sau aproape nimic, mai bine acumulezi cunoștințe mai multe și îți perfecționezi nivelul de pregătire. Cînd termini de învățat, și prețul cu care vei vinde cunoștințele va fi mai mare. Așa că am abandonat munca și m-am pus pe învățat”, spune Vlad Dascălu. Rezultatele nu au întîrziat să apară. Deși Facultatea de Automatizări-Calculatoare, unde sînt peste 450 de studenți, este frecventată de olimpicii români la matematică, fizică, chimie sau informatică, Vlad Dascălu este între primii 20 de studenți. Lipsa banilor cîștigați din job-urile la firmele de programate a fost oarecum compensată de bursa de 50 de dolari pe care o primește de la facultate.
Chiar dacă la nivel universitar întrecerile sînt mult mai puține decît cele din învățămîntul preuniversitar, el nu a ratat singura șansă care i-a fost oferită. Advanced Computer Machinery este cea mai puternică întrecere rezervată studenților informaticieni, iar Vlad și colegii săi de echipă s-au clasat, din nou, în top. La faza regională, care a reunit competitori din zece țări din sud-estul Europei, echipajul din care a făcut parte și Vlad Dascălu s-a clasat, în final, pe locul opt din peste 60 de echipaje. În topul național, care a reunit cele mai bune 30 de echipaje de la toate universitățile din țară, Vlad&Co. s-au clasat pe locul trei.
Vlad speră acum să studieze în America
Chiar dacă este mulțumit de statutul său în București, fiind desemnat de conducerea facultății să facă parte din grupa care reunește olimpicii internaționali din generația lui la matematică, fizică sau informatică, Vlad nu neagă că ar vrea să studieze peste hotare. „Vreau să plec să studiez în străinătate, dar nu pentru că așa este la modă. Vreau să plec pentru a accede la un nivel superior de educație în domeniul informaticii. Eu am cam învățat, deja, ce se predă la universitățile de calculatoare în anul trei, patru sau cinci, așa că, plecînd în străinătate, aș putea să-mi lărgesc nivelul de cunoștințe”, spune Vlad Dascălu. Chiar dacă în Europa este mult mai ușor de obținut o bursă, Vlad speră să ajungă în SUA, la Massachusetts Institut of Technology (MIT). Institutul este, potrivit informațiilor pe care le are, cea mai căutată universitate de peste Ocean de către informaticienii americani sau din alte colțuri ale lumii. „Am cîțiva colegi, tot din lotul olimpic, care au plecat deja acolo și sînt foarte mulțumiți. Nu am luat, încă, decizia finală, dar este foarte probabil ca din anul trei să trimit și eu documentația pentru o bursă la MIT”, spune Vlad. În cazul în care va pleca, el sporește procentul de 25 la sută din olimpicii români care au luat drumul străinătății.
Chiar dacă și-a propus să învețe, informaticianul-minune al Bacăului nu a renunțat la pasiunea sa, Internetul. În 1999, pe cînd era în clasa a zecea, Vlad a intrat în rîndul celor 50.000 de editori din lume care clasează și verifică periodic link-rile pentru Google, cel mai căutat motor de căutare în România și în lume, dar și pentru alte motoare de căutare. A avansat sistematic pe scara editorilor, iar în prezent este singurul român intrat în categoria celor 50 de manageri editori din întreaga lume care au posibilitatea de a evalua activitatea a peste 60.000 de editori din lume, cîți există acum. Misiunea editorilor este de a crea sau șterge categorii de căutare sau de a adăuga sau șterge link-uri în aceste categorii, verdictul final al propunerilor făcute de aceștia fiind dat de 50 de manageri, în rîndul cărora se numără și Vlad Dascălu.
Deși are oportunități nenumărate în străinătate, Vlad Dascălu visează ca într-o zi să își facă o firmă de programare în România, din care să cîștige suficient cît să își întrețină la un nivel cel puțin satisfăcător familia. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns