• doar 13 la sută dintre absolvenți au reușit să se angajeze după terminarea liceului • cei mai mulți au preferat să urmeze o facultate
Tinerii băcăuani care termină 12 clase nu sînt dispuși să muncească după ce termină liceul. Un studiu efectuat de specialiștii Centrului Județean de Asistență Psihopedagogică Bacău (CJAP) arată că doar un procent foarte mic dintre absolvenții de liceu sînt dispuși să se angajeze pentru a se întreține din propriile venituri. În statistica realizată de psihologii de la CJAP au fost luați în calcul 2.649 de absolvenți de la 21 de licee și grupuri școlare din întreg județul. Dintre aceștia, cei mai mulți, adică peste 65 la sută, se orientează spre învățămîntul superior, preferînd să obțină o diplomă într-o specializare decît să se angajeze imediat cum termină liceul. Alți aproape 200 de tineri, adică aproximativ 8 % dintre cei care anul trecut au terminat liceul, s-au înscris la școlile postliceale, cele mai solicitate fiind școlile postliceale sanitare și cele de institutori. Cît privește procentul elevilor care după terminarea a 12 clase se angajează, acesta este de 13 la sută. Practic, doar 345 de elevi din cei 2.649 luați în calcul la realizarea statisticii au ales să-și găsească un loc de muncă. „Procentul celor care la terminarea liceului se angajează mi se pare destul de mic. O posibilă explicație ar fi că la 18 ani elevii nu au experiență în domeniul în care se angajează. Cum la toate anunțurile angajatorii cer experiență de cîțiva ani, este de înțeles de ce numărul de elevi angajați este destul de mic”, ne-a declarat psihologul Ruxanda Iosipescu, coordonatorul Centrului Județean de Asistență Psihopedagogică Bacău. Chiar dacă legislația stipulează facilități pentru angajatorii care le oferă locuri de muncă tinerilor absolvenți, cei mai mulți patroni renunță la facilități, în condițiile în care solicitanții nu au vechime în muncă. Liceul Pedagogic din Bacău este unitatea de învățămînt care are cei mai mulți absolvenți angajați, nu mai puțin de 58 de tineri din totalul de 309 absolvenți. De la Liceul Sportiv din Bacău s-au angajat 36 de tineri din 105 care au terminat 12 clase, de la liceul din Hemeiuși și-au găsit loc de muncă 33 de elevi din 72 de absolvenți, iar de la Liceul „Mangeron” din Bacău au plecat 31 dintre cei 125 de elevi. Licee cum ar fi cel din Podu Turcului, „Nadia Comănești” din Onești, „Spiru Haret” din Moinești nu au reușit să angajeze mai mult de cinci absolvenți.
Procentul tinerilor care nu au fost cuprinși nici într-o formă de învățămînt, nici pe piața muncii, îl depășește pe cel al elevilor care s-au angajat. Nu mai puțin de 14 la sută din totalul absolvenților din clasa a 12-a au rămas acasă, în întreținerea părinților. „O parte dintre cei care nu se regăsesc printre angajați sau studenți sînt elevi care nu au luat la facultate și mai stau acasă încă un an să învețe. Alții fie lucrează la negru, fie au plecat în străinătate”, mai spune psihologul Ruxanda Iosipescu. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns