Asociația „Vocea Copiilor Abandonați” construiește prima bază de date cu supraviețuitorii care au trăit experiența caselor de copii din România, în perioada 1947-1997. Persoanele respective vor putea, astfel, să beneficieze de L90/2024 pentru acordarea unor drepturi.
„Suntem la un pas de a scrie istorie! Azi, ne unim pentru a construi prima bază de date dedicată supraviețuitorilor orfelinatelor din România, acoperind perioada dramatică 1947 – 1997. Prin forțele și poveștile noastre unite, avem puterea de a transmite un mesaj categoric și profund: existăm, contăm și avem o voce”, a transmis Vișinel Balan, coordonator de programe în cadrul asociației „Vocea Copiilor Abandonați” și fost vicepreședinte la Autoritatea Națională pentru Protecția Copiilor.
Pentru mult prea mult timp, realitățile dureroase ale celor care au crescut în orfelinatele țării au fost ignorate, iar vocile lor au fost trecute sub tăcere, se arată în comunicatul asociației. „Dar noi nu vom mai permite acest lucru. L90/2024 nu este doar un document, ci reprezintă un angajament al societății noastre față de fiecare suflet care a suferit în acele instituții. Este timpul să recunoaștem și să onorăm durerea și rezistența lor, să ne asumăm trecutul pentru a putea vindeca și a merge înainte cu speranță”, a mai precizat Balan.
Fiecare poveste contează și fiecare nume înregistrat va ajuta la consolidarea acestei noi legi și la asigurarea respectării drepturilor celor afectați. „Dacă ești un supraviețuitor sau cunoști pe cineva care este, vă îndemnăm să vă împărtășiți istoria. venit timpul ca această parte întunecată a istoriei noastre să fie recunoscută oficial și ca supraviețuitorii să fie auziți și îmbrățișați cu demnitatea cuvenită. Hai să construim împreună un viitor în care niciun copil să nu mai fie uitat sau neglijat. Cu L90/2024, facem primul și cel mai important pas spre vindecare”, este îndemnul lui Vișinel Balan.
Înscrierile în baza de date a supraviețuitorilor orfelinatelor românești, din perioada 1947-1997, se pot face accesând acest LINK.
Lasă un răspuns