Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor avertizează că au început să crească îngrijorător cazurile de infecții cu transmitere sexuală, în special în rândul tinerilor, scrie Pro Tv. Potrivit experților europeni, cele mai multe infecții sunt la persoane heterosexuale care au parteneri noi ori multipli.
Sifilisul (+34%), gonoreea (+48%) și chlamydia(+16%) sunt bolile care au înregistrat o creștere îngrijorătoare în Europa, iar situația este similară și în România.
Sifilisul este afecțiunea care s-a răspândit cel mai mult în țara noastră (+57,8% 2022 vs 2021). Arad, Brăila și Neamț sunt județele unde această boală are cea mai ridicată incidență. Potrivit statisticilor, numărul bărbaților depistați cu sifilis a fost dublu decât al femeilor – iar majoritatea celor infectați erau persoane heterosexuale.
Cele mai multe cazuri de gonoree au fost depistate în Iași, Cluj și Bacău.
Adrian Băican, medic dermato-venerolog: „Fără discuție, tinerii sunt cei mai numeroși cu aceste afecțiuni. Trebuie să vă imaginați că nu vorbim aici numai despre sifilis de exemplu, sunt multe alte boli cu transmisie sexuală, cum sunt hepatitele virale, cum este SIDA, infecția cu chlamydia, care reprezintă o problemă majoră pentru că frecvent este asimptomatică”.
Tânăr: „Unele persoane sunt infectate, transmit mai departe virusul fără a ști că suferă de o asemenea boală”.
Folosirea corectă a prezervativelor este esențială în combaterea infecțiilor cu transmitere sexuală, spun experții.
Educația sexuală este, de asemenea, importantă dar în România, – la fel ca în Bulgaria, Croația, Ungaria, Polonia, Slovacia și Italia – aceasta nu este obligatorie în școli și de ea se ocupă mai ales organizațiile neguvernamentale.
Veteranul a zis
Mda, nasol, asta ati votat asta aveti….
Guralivul a zis
Desi nu credeam vreodata ca o sa ajung sa spun asta, iata ca a venit vremea: regret regulile instituite de Ceausescu macar in privinta asta. Pe vremea lui, bolile cu transmitere sexuala erau monitorizate strict, iar purtatorii de boli sexuale erau raportati la politie ca potentiali atentatori la sanatatea publica. Acum, cunosc un caz, vecin de bloc, de vreo 30 de ani, care nu lucreaza, dar care, in schimb, odata la sase luni se duce sa se trateze de sifilis, blonoragie si cine mai stie ce alte boli. Sunt doua aspecte: a recunoscut cu nonsalanta ca nu se protejeaza si nici pe partenerele de sex nu le lasa, dar nici nu le informeaza, pt ca ”eu ma imbolnavesc odata la sase luni si ma tratez imediat la dermatologie. E gratis si nu conteaza ca nu lucrez, pentru bolile astea plateste statul. Daca ma trateaza pe mine, le trateaza si pe ele”. Al doilea aspect este chiar cel invocat de el: statul plateste din banii nostri tratamentul unor asemenea inconstienti. Ar trebui niste reglementari cu privire la numarul de situatii in care astfel de pacienti sa primeasca tratament gratis (de doua ori sa zicem, apoi sa plateasca daca nu se protejeaza. Sau tratament gratuit pentru cazurile de viol). Altfel, noi, platitorii pe spinarea carora trateaza statul toti inconstientii de felul vecinului meu, vom suporta la nesfarsit tratamentele, extrem de scumpe, pentru betivi, cei cu comportament sexual criminal, trantorii care n-au muncit o zi in viata lor dar sunt beneficiari de ajutoare sociale si implicit de asigurari de sanatatate, etc