Președintele PNL Bacău, Mircea Fechet, a transmis un mesaj cu ocazia aniversării a 149 de ani de existență a Partidului Național Liberal.
Astăzi, Partidul Național Liberal împlinește 149 de ani. Este cel mai vechi partid din România și cel care a avut o contribuție esențială la câștigarea Independenței în 1877, la crearea României Mari în 1918 și la dezvoltarea statului modern.
După 1989, PNL a pledat pentru integrarea în NATO și UE, contribuind semnificativ la transformarea democratică a țării.
Sunt în marea familie liberală de peste 20 de ani, când am fost primit cu brațele deschise și încurajat să cresc.
Și asta îmi doresc să facem și cu noua generație. Să îi încurajăm să se implice, să aibă o voce și să contribuie la modernizarea României.
Pentru că despre asta este PNL – despre sprijinirea familiilor și comunităților locale, despre tradiții și credință, dar și despre a încuraja tinerii, creativitatea, inițiativa privată și inovația.
La mulți ani drag Partid Național Liberal! La mulți ani tuturor celor care gândesc și acționează liberal!
a declarat Mircea Fechet
Votantul a zis
Voi, cei de azi, nu mai aveti nimic in comun cu vechii liberali. In 1996 in fruntea PNL a fost pus un turnator dovedit si a inceput declinul. Dupa Quintus turnatorul a venit Stoica combinatorial. A urmat Tariceanu masonul s.a.m.d.
Pe plan local liberalii de azi erau in 2004 umaistii turnatorului de Voiculescu.
RUSINE
Adrian M. a zis
Să nu generalizam și să nu blamam la grămada. Spre exemplu în Bacău , doar în perioada penalului Romeo Stavarache partidul a fost puternic infiltrat de tot felul de persoane dubioase , vechii și autenticii liberali fiind înlăturați aproape în totalitate. Apoi lucrurile s-au remediat. La centru într-adevăr a existat mandatul de președinte al lui Ionescu Quintus , dar să ne amintim și faptul că omul a executat 17 ani în temnițele comuniste. Orice partid are și părți mai puțin bune în decursul existenței sale , mai ales când discutăm de 149 de ani . Cu bune și cu mai puțin bune PNL va rămâne în istoria noastră ca cel mai important partid , ca partidul care a ctitorit statul român modern. La mulți ani PNL !
cristi a zis
l-au facut pe vizi primar, asa ca ….vorba lui rares penelistu buze roz, la groapa de gunoi a istoriei cu ei..
Iuliu a zis
Adevăratul PNL nu mai există . Decaderea liberalilor a început încă de la acel congres de pomină din 25 septembrie , 2021 când, în plin val patru al pandemiei de COVID-19, s-au adunat la Romexpo, claie peste grămadă, în ceea ce ar putea fi numită mai degrabă o menajerie politică isterică și incontrolabilă, in care cel mai înverșunat dintre ei a fost Rareș Bogdan, care aproape și-a pierdut complet cumpătul într-un discurs mai mult urlat, decât vorbit, a răgnit până a răgusit „Florin Cîțu- presedinte”!
(Vezi: https://m.facebook.com/4media.INFO/videos/tr%C4%83d%C4%83torul-rare%C8%9…
Ulterior s-a produs apropierea de PSD, desi Partidul Național Liberal avea o decizie statutară a Biroului politic Național prin care practic se interzice orice colaborare cu PSD.
Groparul PNL este Klaus Iohannis, cel care, pentru linistea lui, a adus PSD la guvernare ceea ce a dus la ruperea partidului, prin care adevăratii liberali au părăsit partidul si au infiintat o noua formatiune „FortaDreptei” care militeaza pentru o guvernare liberală de dreapta. Prin urmare, actualul PNL este de fapt fostul PDL , despre care Traian Băsescu spune că se revendică de la Petre Roman si nu au nici o treabă cu Brăteanu.
După criza politică din toamna anului 2021, PNL și PSD au ajuns la un acord de a conduce țara împreună. Astfel, s-a convenit ca primul-ministru și alte câteva ministere importante să fie schimbate la fiecare 1 an și jumătate. Prima dată a fost numit premier liberalul Nicolae Ciucă iar guvernul său a fost investit pe 25 noiembrie, 2021. După ce acesta a dormit in cizmele statului timp de 1 an și jumătate, pe 12 iunie 2023, Nicolae Ciucă și-a depus mandatul de prim-ministru si a urmat rotativa pe 15 iunie 2023, cand Marcel Ciolacu a fost învestit de către parlament în funcția de prim-ministru.
De altfel Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor și politician cu greutate în PNL, a identificat cu ceva timp in urma, trei motive care au făcut ca PNL să piardă politic:
– Primul motiv a fost „festivalul democrației”, adică schimbarea pe bandă rulantă a președinților partidului, mai întâi Ludovic Orban, apoi Florin Cîțu. Semnalul schimbărilor a fost dat mereu de președintele Klaus Iohannis. Mari controverse a stârnit și preluarea conducerii partidului de către Nicolae Ciucă, mai ales că el e general în rezervă, deci nu avea nici o legătură cu liberalismul și până să ajungă senator pe listele PNL practic n-a avut nici o tangență cu acest partid.
– Al doilea motiv se referă la alianța cu PSD. Și aceasta a fost decisă tot de Iohannis, fapt pe care chiar președintele l-a recunoscut.
– A treia cauză este performanța slabă a guvernării cu Nicolae Ciucă premier pentru care PNL are acum probleme.
Referitor la devansarea alegerilor locale si cuplarea lor cu cele europarlamentare este vorba tot de o manevră ploitică ieftină care nu aduce nimic bun atâta timp cât nu s-a făcut nimic pentru realizarea programului de reforme , desi cele două partide se află de mai bine de aproape 3 ani intr-o coalitie de guvernare.
Codul Electoral prevede că alegerile în România se desfăşoară cu respectarea caracterului universal, egal, direct, secret şi liber exprimat al votului. De asemenea, etăţenii români au dreptul de a alege şi de a fi aleşi, indiferent de rasă, sex, naţionalitate, origine etnică, limbă vorbită, religie, afiliere politică, origine socială, în condiţiile legii.
Numai că PNL si PSD au decis să meargă pe comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale si mai ales cu liste comune la europarlamentare ceea ce contravine prevederilor Codului Electoral cu privire la votul liber exprimat. Cum poate un alegător simpatizant al PNL să-şi exprime liber votul pe o listă comună cu PSD şi invers ? Este vorba de un aranjament politic meschin si nedemocratic.
Deviza PRIN NOI ÎNȘINE! invocată de Ioan Turc la împlinirea a 149 de ani a PNL fost încălcată, desi la sedinta de la Sinaia din noiembrie, 2023 liberalii au votat în unanimitate să nu facă alianţă cu PSD şi să meargă pe listă proprie la alegerile din 2024.
Nicolae Ciucă spunea atunci că in cadrul sedintei de la Sinaia conducerea PNL a analizat trei scenarii privind alegerile din anul 2024 si anume: participarea pe listă proprie, o alianţă cu PSD sau o coaliţie de dreapta mai largă. La finalul sedintei, acelasi Ciucă anunta triumfal că PNL a ales calea “prin noi înşine” în alegerile din 2024, respectiv să meargă pe listă proprie şi să nu facă alianţă cu PSD. Votul a fost dat în unanimitate în şedinţa conducerii partidului.
Din păcate, un vot fără nici o valoare, atâta vreme cât la alegerile europarlamentare liberalii au urcat in remorca PSD ,in loc să meargă prin ei înşişi.