Cântărețul de muzică de petrecere Babasha (Vlăduț Babașa, numele real), originar din Bacău, a fost invitat de trupa Coldplay să cânte în cadrul concertului pe care l-au susținut aseară în București. Apariția lui pe scenă nu a fost, însă, primită bine de cei din public, care l-au huiduit în timpul prestației.
Artistul băcăuan a apărut pe scenă invitat chiar de Chris Martin, solistul trupei Coldplay, care a spus „sper să depășim unele bariere în această seară”, potrivit stirileprotv.ro.
Când a urcat lângă Chris Martin pe scenă a fost afișat mesajul „If you want love, be love. If you want peace, be peace”.
Momentul însă nu a stârnit o reacție bună din partea publicului. În timp ce artistul originar din Bacău interpreta piesa „Păi Naa” – care, pe contul de YouTube al acestuia, a fost vizualizată deja de peste 6.714.000 de ori – publicul a început să exclame și să huiduie.
Reacții în mediul online, după concertul de aseară. Babasha: „Nu mă așteptam să fie chiar așa de rău”
Babasha a postat un video pe canalul său de TikTok în care a venit cu câteva lămuriri: „Nu vreau să creadă lumea că profit că acum sunt în centrul atenției (…) Dar ceea ce trebuie să spun, pentru cine nu știe, cei de la Coldplay au vrut să facă un moment cu un artist român. Ei s-au uitat în topuri și m-au văzut pe mine. Ei personal i-au contactat pe impresarii mei și nu știu câți dintre voi ați fi refuzat o astfel de oportunitate, pentru că vorbim de un cu totul alt nivel. Și indiferent de toate huiduielile din lume eu tot aș fi acceptat pentru că așa ceva este o dată în viață. Am avut și o probă de sunet înainte de concert, cum este normal, cu Chris Martin și i-a plăcut foarte mult de mine. Nu mă așteptam în viața mea să fie… mă așteptam la păreri împărțite, dar nu să fie chiar atât de rău. Eu vreau să vă mulțumesc, mai ales celor care mi-ați luat apărarea, mai ales că au fost niște persoane de la care nu mă așteptam în viața mea să-mi ia apărarea”, a spus artistul.
Printre cei care i-au luat apărarea lui Babasha se afla și Adrian Despot, vocalistul trupei de rock Vița de Vie, care într-un mesaj postat pe rețelele de socializare a spus: „Cat despre Babasha, bravo, dude! Sa canti cum ai facut-o, in fata unui stadion care te huiduie, it’s so fckn rock’n roll incat n-are cum sa nu fie bine. Ba chiar te invidiez ca nu am fost eu in locul tau, sa ma scald in oceanul ala de ipocrizie.”
Nici comunitatea băcăuană nu a rămas indiferentă la ceea ce s-a întâmplat. De exemplu, Lucian Popa de la ZidArt a spus: „Cred că cel mai Cold Play a fost din partea publicului când a decis să judece atât de aspru actul artistic pe care l-au propus cei de la Coldplay (…) Cred că ce s-a întâmplat aseară, nu e un lucru neaparat rău pentru România faptul că se întamplă din nou un moment muzical controversat, dar, mă intreb, de câte astfel de momente mai e nevoie să acceptăm că muzica e un limbaj universal și că formele în care este reprezentată nu face altceva decât să pună și mai multă culoare pe portativ? Totodată, cred că apariția lui Babasha a servit ca o oglindă pentru spectatori, invitându-i să își reconsidere propriile prejudecăți și să accepte diversitatea artistică.”
Sora lui Babasha, Bianca Babașa, care potrivit profilului ei de pe Social Media a terminat UNATC și lucrează la Teatrul Municipal Bacovia, și-a apărat fratele. „Eu și fratele meu muncim pe rupte ca să reușim ca oameni, muncim cu oameni și pentru oameni, prin muzică, teatru, artă, implicându-ne in comunitățile noastre. Eu petrec zeci de ore cu tineri din comunități marginalizate, lucrez și vorbesc cu copii și tineri despre curaj, ii învăț despre empatie, prietenie, exprimarea liberă si căutarea potențialului lor artistic(…) Vlad Babasa este un artist! Nu doar prin ceea ce face, ci și prin felul in care gândește, bunătatea și talentul lui l-au adus la nivelul la care este. Fratele meu și-a descoperit pasiunea de mic, și-a dat seama de la o vârsta foarte fragedă de iubirea pentru muzică, de impactul pe care îl poate avea asupra oamenilor. A studiat câteva instrumente și a apoi a ales să fie solist, să compună, să își scrie singur muzica și a ales să facă asta cu bucurie și cu sufletul curat, să muncească să fie din ce in ce mai bun”, a spus, printre altele, Bianca Babașa.
Pe YouTube Babasha are 104.000 de abonați, iar pe Instagram a adunat o comunitate de aproape 60.000 de persoane. În prezent este pe locul unul în trending pe YouTube.
Piesele sale au circulat intens pe platforma Tik Tok. Cu hit-ul „Baklava”, piesă care a ajuns numărul unu în trending pe YouTube, Babasha a adunat în doar două săptămâni de la lansare peste 11 milioane de vizualizări.
lucas gregoriu a zis
toti rapanosii…
rock a zis
In cazul lui Babasha nu e chiar asa , baiatul e altceva decat alde Gheboasa, Jador si altii, o gramada. Baiatul provine din familie cu traditie muzicala, instrumentisti prin anasambluri de muzica populara si alte asemenea, sora lui e actrita pe bune la Teatrul Bacovia, din cate inteleg se straduiesc sa aibe si un nivel bun de instruire…
Ce-i drept, Vlad a ales calea usoara, sa se afirme si sa castige bine cu genul asta special, cu textele alea saracute, subculturale, si nu ar fi chiar de condamnat daca s-ar margini la publicul lui consacrat si nu ar incerca sa se vanda drept altceva cum ar fi prezenta in concertul Coldplay, profitand de naivitatea lui Chris Martin si de proasta inspiratie a organizatorilor.
lucas gregoriu a zis
o fi vreo diferenta in ce priveste backgroundul (vs Gheboasa sau altii) dar versurile lui si `creatia` sunt exact asa cum zici: saracute si subculturale.
si asta-i tot ce conteaza.
plus tupeul cu rasismul.
daca nu-mi plac manelele de ce-s rasist?! eu cu maneaua am o problema.
👤 a zis
😒😲
Alex a zis
Imi place declaratia celor se la zidart. „Diversitate”: asta e cuvantul magic. Diversitate dar cu conditia ca toti sa gandim la fel. De atata diversitate, tinerii din intreaga lume, din SUA si pana in Grecia arata ca trași la xerox si vorbesc si gandesc in aceleasi fraze si concepte stereotip. Nu e usor ironic?
adi a zis
Dintre toti cred ca solistul Cold Play ar trebui sa inteleaga foarte clar ce insemna capitalismul…
Daca platesti (400 euro in primele randuri) o ciorba de burta, de ce sa primesti o lingura de zacusca in ea?
Sau ca sa fiu inteles de cei mai pretentiosi: daca mergi intr-un club si platesti 200 ron pe un pahar de whiskey si primesti si o lingura de urina in pahar, cum te simti ca si platitor /consumator ?
Aaa, faptul ca un taciune aprins a fost aruncat in padure…. ce naiba credeati ca se intampla?(cuvintele urate nu isi aveau locul….)
Cum comenta un alt cetatean in ziarele centrale: la un spectacol de manele, ce credeti ca pateau cei de la Metallica? erau doar fluierati ?
Maresal Antonescu a zis
Bravo Adi ! Foarte bine punctat! 👍🏻
stan a zis
Nu inteleg de ce nu poate fi acceptata ideea ca aceasta insiruire de sunete , versificate ca pentru niste analfabeti functionali , este neplacuta pentru foarte multi romani . Nu pentru ca ar apartine unei anumite etnii , ci pur-si-simplu suna ingrozitor . A fost promovata agresiv de niste mafioti din piata muzicala , dar si de anumiti indivizi dintre noi , care acasa , in concediu , in trafic tin cu tot dinadinsul sa asculte manele in beneficiul intregului cartier , sa ne fericeasca cu tanguielile lui Salam , Tanca Uraganul sau Vijelie . Muzica aceasta este asociata cu agresivitatea si cu nesimtirea . Sa nu ni se spuna ca asa vor ascultatorii , lumea asculta „La Congres ” , Hai la vot ” , „Cel bun , cel drept , cel harnic , cel viteaz ” daca asta aude in difuzoare . Inainte de 90 nu exista lista de posturi tv „must carry ” si nici nu intrau atatia bani in buzunarele manelistilor prin intermediul cablistilor .Ce sa facem acum , sa dam iar pe Europa Libera ca sa scapam de manele ?
lucas gregoriu a zis
exact, Stane, bine zis!
Ovidiu a zis
Câte bătături au în palmă de atâta muncă…?!orice prestare servicii tot muncă este…
Dingo a zis
Adi, ești în top, bravo pentru comentariu. Iubitorii manelelor și ai ,,artiștilor” de genul bietului discriminat, ale căror voci ies în evidență prin rezonanța directă a corzilor vocale în intestinul gros, n-au decât să le asculte la maxim în căști până fac prolaps și hemoroizi, numai să ne lase cu mugetele lor care răzbat de peste tot. Tot ce răsună la maxim în boxe, peste tot, înseamnă numai manele, au ajuns până acolo încât le-au adaptat cu versuri religioase și le ascultă pe la adunările unor culte, cu mainile pe sus. Eventual cu dedicații pe post de pomelnice.
Pisihalogu a zis
Adevărul e că nici mie nu mi-ar fi convenit să plătesc o grămadă de bani să ma duc la manele, DAR, ăsta e show-ul. Da, manelele sunt (intenționat) viața multor români dar publicul de la Coldplay nu este acel public. La urma urmei episodul ăsta a fost un bun exemplu de cât de ipocriți sunt românii și cât de puternici suntem in contrast, dar nu te apuci nene să dai cu pietre pentru simplul motiv că nu-ți place ție, altfel rămâneam doar cu ocupația de a arunca pietre unii în alții…
Dingo a zis
Și Stan, foarte bine zis. Mie-mi place la manele tânguirea vioarei electronice, seamănă cu un pârț prelung tras într-o oliță de noapte confecționată de un iscusit tinichigiu de etnie . Te îndeamnă la reverie în momentele cele mai productive ale dimineții, după care brusc, pui gând rău la toți dujmanii, deși ei mor oricum de ciudă că n-are valoarea ta. Dar, pentru sunetele astea, vorba surorii ,,artistului” băbășit, trebă multă muncă, n-o putem face noi, rasiștii.
civil note a zis
Frumoase vremuri , sigur ne amprentam demn pentru posteritate | ce-i drept , lipsea manelistul de pe columna lui Traianus , bun ca acum inlocuieste si dirijori , si ctitori si identitate nationala . Mai si aplauda extraterestrii autohtoni ceva bovinism muzical . Pentru urmasi nimic artistic ? doar de consum asa-i ?