Un control efectuat de Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Bacău la Clubul Sportiv Școlar a scos la iveală o serie întreagă de ilegalități, de la nivel organizatoric și până la ore fictive efectuate de antrenorii CSȘ. Ca urmare, directoarea clubului și-a dat demisia, iar Inspectoratul a făcut plângere la Poliție.
Începând cu luna aprilie, IȘJ Bacău a verificat modul de desfășurare a activităților sportive pe fiecare grupă de la nivelul Clubului Sportiv Școlar Bacău și implicit, activitatea managerială a clubului. Dacă la aceasta din urmă concluziile au scos la iveală mici nereguli, în ceea ce privește activitatea sportivă, lucrurile au stat mult mai grav.
Conform concluziilor echipei de auditori din cadrul ISJ s-au găsit nereguli grave în ceea ce privește activitatea unor antrenori cu nume sonore din Bacău. Este vorba despre Eusebiu Țurcanu, Gabriel Armanu, Călin George, Cernat Corneliu Constantin, Marius Căpușă, Costel Oprea și Dan Rusu.
Timp de 3 ani a ținut ore fictive
În cazul lui Eusebiu Țurcanu, antrenor de volei, s-a constatat funcționarea fictivă, timp de 3 ani școlari, a unei grupe de începători volei băieți. IȘJ Bacău a dispus recuperarea prejudiciului și sancționarea disciplinară a antrenorului.
L-am contactat telefonic pe Eusebiu Țurcanu pentru a ne explica cum s-a ajuns la o asemenea situație. Acesta a recunoscut situația însă s-a arătat foarte deranjat de întrebări. „S-a luat o decizie. Mi s-a imputat salariu pentru grupa respectivă. Asta e. Altceva!? Nu e treaba dumneavoastră. Din motive personale nu am reușit să activez. Altceva nu mai am de zis”, ne-a declarat antrenorul de volei de la CSȘ Bacău.
Ore ținute fără copii sau cu elevi care nu erau înscriși la CSȘ
În mai multe cazuri, cei de la Inspectorat au mers să vadă cu ochii lor cum se țin cursurile cu grupele de începători de la CSȘ Bacău, pentru care antrenorii clubului sunt plătiți. De exemplu, în cazul antrenorului de handbal Gabriel Armanu, auditorii l-au găsit în sala de sport fără niciun elev. Am stat de vorbă telefonic cu antrenorul băcăuan, însă acesta și-a retras ulterior declarațiile făcute.
În cazul antrenorului Marius Căpusă, fost director al CSȘ Bacău, lucrurile au stat chiar mai grav. Conform raportului întocmit de IȘJ Bacău, la antrenamentul ținut de acesta la Luizi Călugăra nu era prezent niciunul dintre cei 20 de elevi înscriși în grupă. În schimb, erau prezenți alți 15 copii fără legătură cu Clubul Sportiv Școlar. Marius Căpușă nu a răspuns apelurilor noastre.
Plângere la Poliție și demisie la vârful CSȘ
Situații similare au fost constatate și la ceilalți antrenori menționați. Ca urmare, Inspectoratul Școlar a dispus mai multe măsuri de recuperare a prejudiciilor aduse, precum și sancționarea antrenorilor. Însă conducerea IȘJ a mers mai departe și a făcut și o plângere penală la Poliție pentru a fi cercetate posibilele infracțiuni constatate.
De asemenea, directoarea CSS Bacău, Mihaela Florea, fostă inspectoare de Educație Fizică, și-a înaintat demisia după cele constatate. ISJ Bacău a dispus încetarea contractului de management al acesteia începând cu 15.07.2024, detașând pe postul de conducere, pana la 31.08.2024, un cadru didactic titular al instituției.
MM a zis
Corupție peste tot!Romania,un stat esuat!Și te mai miri de ce sportul romanesc e la pământ!
Dingo a zis
Nu vă mirați. Asta se întâmplă de ani buni de zile la Bacău, nu vedeți ce se întâmplă la grupele de juniori? Antrenori care nu se duc la antrenamente cu anii nu cu zilele, nu le ajungi la nas de tupeu ce au. Sunt o mulțime dintre ei care activeaza la mai multe cluburi si nimeni nu vede nimic la Bacău. Se merge numai pe interes, o grămadă de nesimțiți. Sa vedeți ce pedagogie au: umilire, înjurături si capace. PANARAME asta e cuvîntul pentru toți care sunt trecuți in articol, și ar trebui sa răspundă fiecare penal deoarece distrug generații nu clădesc nimic.
Wow a zis
Niste hoți. Au copii? Cum or sa apara copiii in fata prietenilor?
Ba, tactu e un hoț!
Ștefan a zis
Să verificați și la secția de kick boxing de la CSM unde antrenorul cere bani de abonament copiilor. Clubul primăriei.
Lică a zis
Și mai cere bani de la parinti și pt.deplasari, desi acestea sunt plătite. Iar la gimnastica se cere de abonament și acolo. E normal?
Jammie Oliver a zis
Antrenor de sport. Niste nulitati, ratatii ratatilor. Duceti-va prin scoli si intrebati ce note au copiii care vor sa intre la Liceul Sportiv. Cei mai dobitoci, repetentii si corigentii. Dupa ce termina acel liceu de doua parale, se duc la o particulara si ies profesori de sport. Sunt unii profesori de sport care ridica suta de milioane de la serviciu. Net, lunar.
Rudia a zis
Înțeleg că sunt anumite probleme legate de domeniul sportiv, dar generalizările pot jigni profesori sau elevi care nu se încadrează în aceasta categorie. Afirmația ta despre elevii Liceului cu Program Sportiv Bacău (desi articolul este despre alte cluburi sportive) generalizează gratuit. Nu trebuie să faci decât să arunci un ochi pe rezultatele de la examen (care sunt publice). Vei constata că au luat examenul 45 de elevi din cei 55 înscriși, iar media cea mai mare la bac este 9.56 în acest an. Urmată de alte câteva note peste 9 și peste 8.50. Față de ACEȘTI elevi și față de profesorii care i-au pregătit (căci mulți de acolo nu își permit pregătiri particulare) cred că ar trebui mai mult respect!
Profesor a zis
Comentariul dumneavoastră vă caracterizează. Câți absolvenți ai acestui liceu vă sunt cunoscuți de vă permiteți să-i faceți nulități? Vă rog să aruncați o privire pe rezultatele de la examenul de bacalaureat de anul acesta. Puneți în balanță și faptul că acești copii își împart timpul între școală și practicarea sportului de performanță și pe urmă puteți să vă întoarceți aici să lăsați alt comentariu de acest fel.
Cu ce sunt vinovați acești copii pentru ceea ce se întâmplă la clubul sportiv școlar? Cei mai mulți dintre ei nici măcar nu sunt legitimati acolo. V-ati trezit vorbind și aruncați cu noroi în cine nu trebuie. Domnii în cauză nici nu cred că sunt absolvenți ai acestui liceu.
Din club a zis
Uite că îți răspund eu.
Personal cu oac foarte mulți absolvenți de LPS. Toți o apă și un pământ. Toți, fără excepție.
Și dacă acel liceu LPS este așa de bun și face așa de multă performanță sportivă, îți pun trei intrebari:
1. Când a fost ultima medalie câștigată de cei de la fotbal?
2. Când a fost ultima medalie câștigată de cei de la înot și de la clasele mozaic?
3. De ce nu se pot înscrie în campionatul de fotbal 2024-2025?
Bordeianu Larisa a zis
Domnule “Oliver” înainte de a spune niște lucruri inutile v-aș ruga să vă informați mai întâi sau să citiți cu atenție articolul deoarece nu este vorba despre LPS. Pe de altă parte dacă vorbim despre asta uitați-vă la notele de la bac unde toți au dat același bac în Bacăul aceste și vedeți ca avem note mai mari ca în unele licee de prestanța mai mare. Plus de asta sunt copii la CSS și Csm care chiar muncesc și învață chiar dacă sunt la sportiv sau în alte licee și ar trebui să i respectăm și să nu criticăm dacă nici măcar nu se știe de-a-ntregul povestea lor
Dani a zis
Pai si directoarea de la CSS nu stia nimic de astfel de practici? Uite asa e la Bacau, cica orele erau gratis, pai nu erau gratis ca se plateau din bugetul tarii. Ia sa dea banii inapoi toti astia, pe cate trei ani cat au incasat.
din club a zis
Ce voi enunta mai jos va supara pe multa lume, insa, este purul adevăr.
TOT sportul băcăuan este corupt, populat de incompetenti, impostori și hoți care vor cu orice chip să se mufeze la banul public.
Există cazuri de antrenori de înot care lucrează la 2-3 cluburi sportive/asociații, isi desfășoară activitatea zilnic, pontand ACELEAȘI ore la fiecare club sportiv. E ca si cum noi, in fabrică, lucrăm schimbul 1 si primim două salarii de la angajatori diferiți pentru aceeași muncă executată.
In plus, există antrenori de fotbal care iau bani copiilor desi ar trebui ca sportul să fie gratuit intrucat ei sunt platiti de propriul angajator.
Există cluburi sportive (SCM BACAU) ca să fiu mai exact, care incasează bani de la părinți pentru antrenamentele copiilor desi ei fiind club departamental nu ar trebui să condiționeze inscrierea la grupe de plata unor sume. Faptul că ei spun că e donație voluntară.. este o minciună cat ei de mare.
Există cluburi sportive (SCM Bacau sa fiu mai exact) care au sportivii legitimati la ei fictiv, insă acestia se antrenează contracost bineinteles cu antrenori de la Nautica Bacău pentru 450-500 lei/lunar. O bună parte din acesti ”sportivi” au gratuitate de la CL si nu ar trebui să plătească nimic.
Asa că, vedeți voi, cancerul este generalizat si doar o bombă nucleară va putea distruge aceste insecte care căpușează banul public.
Lică a zis
La Palatul copiilor la fel, antrenor de.judo cere bani de ela.parinti pentru deplasări și ele.sunt decontate.
Profesor a zis
Care este acel antrenor?
Profesor a zis
La Palatul Copiilor sunt profesori nicidecum antrenori. Ati gresit clubul.
Tafnat Paeneah a zis
E furtuna in paradis?? A se înțelege PSD…
Nimic nou sub soare…
Cezara a zis
Wow si Lica, asta e judetul condus de excroci, municipiul condus de excroci, acoperiti de toti excrocii care iau spagi la controale! Si judetul se depopuleaza in mod catastrofal din cauza saraciei generale ! Daca bantuie prostia !
Claudiu a zis
Bacăul sportiv este în colaps. Sunt foarte multe de povestit. Majoritatea antrenorilor,indiferent de sport ,se comporta ca niște vechili din evul mediu. Cer bani pentru ca ,copilul tau sa joace.Lucrurile se știu de foarte mult timp.Am patit ca sa fiu conditionat ca legitimarea unui copil sa fie legata de intrarea intr-un partid. S -a întâmplat ca unul dintre antrenori sa fie prins cu cupiute la un examen important, și mai apoi sa vina la sa vorbească copiilor despre principii..Am fost personal la unul dintre cei acuzați acum, sa-l rog ,sa atenționeze un antrenor sa vina la antrenamente.Raspunsul.A renunțat copilul meu (extrem de talentat) la sport.