Fiecare părinte responsabil este primul și cel mai important profesor al copilului său. Prin urmare, acordați atenție și răspundeți întrebărilor lor. Răspunsul la întrebările lor legate de bani este o ocazie excelentă de a-i instrui și de a-i pregăti pentru viitor. A le răspunde la întrebări este o șansă excelentă de a-i ajuta să facă față viitorului lor financiar cu încredere și cu abilitățile și informațiile necesare.
Am compilat o listă de întrebări la care să vă pregătiți să răspundeți și să îi oferiți copilului dumneavoastră o bază financiară solidă. Continuați să citiți pentru a descoperi mai multe și pentru a vă pregăti copilul pentru viitorul său.
1. De unde vin banii noștri?
Copiii presupun de obicei că ai mulți bani din surse super-ușoare. Profitați de această ocazie pentru a le arăta celor mici că sunteți plătiți cu o anumită sumă la locul de muncă sau de către clienți, dacă aveți o afacere. Acest răspuns sincer îi va învăța că banii sunt limitați și nu cresc în copaci.
2. Poți să mergi la bancă și să iei bani?
Copiii presupun, de obicei, că bancomatele sunt surse de bani gratuite unde adulții merg să colecteze bani gratis. Așadar, explicați-le copiilor că bancomatul eliberează doar suma de bani pe care o aveți în cont. Învățați-i că bancomatele nu vă pot da bani decât dacă vă realimentați contul. Puteți folosi ca exemplu pușculița lor, unde dacă au scăpat 10 euro în ea, nu pot „retrage” mai mult decât au depus în ea.
3. Cât de mult câștigi?
După cum am menționat mai devreme, copiii presupun întotdeauna că părinții lor au mulți bani atâta timp cât văd că nevoile lor de bază sunt satisfăcute. Această întrebare este sensibilă și ar trebui să o abordați în funcție de vârsta copilului. Ce se întâmplă dacă copilul vrea să știe cât de mult câștigați pentru a putea începe să ceară obiecte scumpe sau să se laude în fața amicilor săi?
Puteți controla această întrebare arătându-i cât de mult câștigați plus câte responsabilități aveți. Informează acel copil că suma pe care o câștigi este suficientă pentru a plăti nevoile de bază ale familiei, plus câteva dorințe, cum ar fi vacanțele și petrecerile aniversare.
4. Câți bani are familia noastră?
Copiii pot dori, de asemenea, să știe cât de mult are familia, mai ales după ce vă compară cu ceea ce văd că se bucură alte familii. În astfel de cazuri, nu trebuie să intrați în panică sau să încercați să îi arătați copilului cifrele exacte ale ceea ce câștigați anual. Cu toate acestea, răspunsul dvs. ar trebui să-l asigure pe copil că este pe mâini bune și să-i realinieze așteptările cu privire la cheltuirea banilor pe dorințe și jucării. Copilul ar trebui să înțeleagă că ceea ce câștigați ca familie este suficient pentru a-i satisface nevoile.
5. Familia noastră este săracă sau bogată?
Această întrebare este similară cu cea de la numărul patru, dar de data aceasta, copilul vrea să vă clasifice familia în funcție de ceea ce vede în jur. Nu uitați, a fi bogat sau sărac este relativ, dar copiii sunt foarte sensibili atunci când simt sau când cineva le spune că familia lor este săracă.
Arătați-i celui mic că atâta timp cât au o familie de încredere, sănătate, o familie iubitoare și toate nevoile satisfăcute, sunt bogați. Asigurați-i că sărăcia este lipsa capacității de a-și satisface nevoile de bază la timp și fără a lua credite online.
6. Cât costă acest articol?
Copiii vor, de asemenea, să știe cât costă obiectele, începând cu gustările sau jucăriile lor preferate. Dacă i-ați dat recent copilului o alocație sau un cadou de ziua lui, rugați-l să îl transporte la următoarea excursie în familie. Apoi, rugați-i să cumpere orice doresc, dar în limita sumei pe care a cărat-o. În curând, vor începe să fie atenți la etichetele de preț și să înțeleagă cât de mult poate ajunge un euro. De asemenea, vor începe să distingă nevoile de dorințe.
7. De ce costă articolele ceea ce costă?
Tot cu privire la prețurile articolelor, copiii se întreabă de obicei de ce o jucărie poate costa 10 euro, în timp ce un televizor costă 1.000 de euro. Arătați-i copilului legile cererii și ofertei și modul în care acestea reglementează prețurile. În plus, învățați-l pe copil că unele articole costă mai mult decât altele din cauza unor factori, cum ar fi valoarea, caracteristicile și chiar obiectivele de stabilire a prețurilor ale vânzătorilor.
8. Cum funcționează piața bursieră?
Adolescenții încep să întrebe despre investiții și despre cum funcționează piața bursieră. Cu siguranță, ei vor fi auzit despre prețurile unei anumite acțiuni care scad sau cresc. Explicați-i copilului că societățile vând acțiuni de proprietate în către cetățeni obișnuiți sau instituții pentru a strânge bani. Puteți simplifica răspunsul spunându-i copilului că firma împarte proprietatea în 50 de bucăți sau acțiuni. Fiecare acțiune cumpărată vă dă dreptul la o sutime din activele și profiturile companiei.
Pe măsură ce aceste companii fac mai mulți bani sau sunt pe cale să facă acest lucru, acțiunile lor devin mai atractive, crescându-le prețurile. Nu uitați să le arătați că se întâmplă și contrariul.
9. Cu câți bani lichizi poate trăi cineva?
Această întrebare apare din partea copiilor care se apropie de vârsta adultă, mai ales din curiozitate față de situația lor. Un răspuns atent la această întrebare va ajuta la îndepărtarea anxietății financiare. În medie, un adult european sub 25 de ani cheltuiește aproximativ 40.000 de euro anual, incluzând mâncare, divertisment, locuință și alte cheltuieli.
10. Ce declanșează inflația?
Această întrebare apare în mintea copiilor care se apropie de vârsta adultă deoarece le afectează viețile tinere. Acești adolescenți au nevoie de asigurări că inflația nu le va afecta negativ viața și nu le va eroda libertatea financiară.
Explicați-i copilului că inflația înseamnă să plătiți mai mult pentru suma articolelor și serviciilor pe care le cumpărați. Arătați-i copilului instrumentele de măsurare a inflației, cum ar fi indicele prețurilor de consum (IPC). Acest indice reprezintă media ponderată a prețurilor unui coș de servicii și bunuri de consum, cum ar fi asistența medicală, alimentele și transportul.
Inflația apare atunci când o economie crește. De asemenea, poate apărea atunci când cererea pentru anumite servicii sau articole depășește rapid oferta.
11. De ce unele locuri de muncă plătesc mai mulți bani decât altele?
În cele din urmă, pregătește-te să îi arăți copilului tău adolescent care se pregătește pentru o carieră de ce unele locuri de muncă plătesc mai mult decât altele. Explicați-i că carierele mai rare plătesc mai mult pentru că astfel de profesioniști sunt mai puțini, în timp ce cele comune plătesc mai puțin. De asemenea, unele meserii plătesc mai mult dacă profesionistul s-a dezvoltat mai mult decât colegii săi.
Concluzie
Iată cele mai importante zece întrebări pe care le pun copiii despre bani, plus răspunsurile lor sincere. Sperăm că acum sunteți mai bine poziționați pentru a aborda aceste întrebări și pentru a vă pregăti copilul pentru viitorul său.
Lasă un răspuns