Asociatia Patronala Uniunea Generala a Industriasilor din Romania – UGIR 1903 a continuat, la mijlocul acestei saptamini, intilnirile de lucru pe teme privind resursele de dezvoltare disponibile zonelor rurale din judetul Bacau. Reuniunea a avut loc in cadrul proiectului „Strategie integrata pentru dezvoltarea initiativei private in sectoarele non-agricole din zonele rurale ale judetului Bacau”, program finantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial.
La eveniment au participat directorul coordonator al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Bacau, Ioan Chiriac, reprezentanti ai Agentiei Pentru Protectia Mediului, Agentiei de Plati si Implementare pentru Agricultura si ai Camerei Agricole Bacau, ai institutiilor partenere, ai Institutiei Prefectului ti ai unor primarii, precum si ai mediului de afaceri bacauan.
Dezbaterea a avut ca scop identificarea potentialelor investitii pentru mediul rural privind protectia mediului, modalitati de imbunatatire a sistemului informational la nivel judetean în domeniul investitiilor, pentru valorificarea resurselor umane locale. Intilnirea de lucru a fost moderata de Stefan Talamba, director coordonator adjunct al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Bacau, si de psihologul Simona Boghiu, expert implicat în realizarea strategiei. „Noi cautam, dupa concluziile pe care le-am tras privind situatia dezvoltarii economice in mediul rural, solutii viabile in acest mediu – a spus Stefan Talamba. Au si aparut doua idei, pe care vrem sa le punem in practica. Incercam sa convingem autoritatile sa puna la dispozitia patronatelor informatii din mediul rural in care activeaza, pentru ca investitiile care se fac, cu firme de oriunde, sa foloseasca forta de munca locala. A doua idee, vizeaza fondurile care se pun la dispozitie pentru combaterea degradarii solurilor. Se pun la dispozitie fonduri pentru impadurirea terenurilor agricole care nu mai pot fi lucrate. Poroblema este daca autoritatile locale sint pregatite sa aceseze astfel de programe”.
Astfel, participantii s-au implicat in dezbaterea aspectelor privind investitiile potentiale in mediul rural (finantari din Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Axa 2, pregatirea comunitatilor pentru accesarea fondurilor destinate protectiei mediului ambiant si cooperarea institutionala locala pentru accesarea de fonduri europene destinate protectiei mediului ambiant) si imbunatatirea sistemului informational la nivel judetean in domeniul investitiilor pentru valorificarea resurselor umane locale.
Filiala UGIR 1903 Bacau deruleaza acest proiect pna in ocotmbrie 2011. Proiectul urmareste elaborarea si promovarea unei strategii integrate pentru dezvoltarea initiativei private in zonele rurale ale judetului Bacau, prin crearea conditiilor de dezvoltare a intreprinderilor profitabile care sa genereze diversitate in economia locala si noi locuri de munca.
Astazi, 27 ferbuarie, o noua reuniune de lucru in acest program va avea loc in comuna Plopana.
Lasă un răspuns