Cu o istorie începută sub pecetea lui Carol I, pariurile sportive au o vechie de peste 70 de ani în țara noastră. Cu un impact cultural mare, acest fenomen a contribuit la începuturile sale inclusiv la bunăstarea socială, dar a ajuns ca în acest punct să fie un subiect controversat, fiind asociat deseori cu jocurile de noroc sau, mai exact, cu infamele „păcănele”.
În România, există mulți microbiști care nu cunosc istoria acestei activități. În zilele noastre, indiferent că străbați la pas un mare oraș ori treci cu mașina printr-o localitate dărăpănată, este aproape imposibil să nu îți sară-n ochi o sală de pariuri sportive. Dar cum a început totul?
Carol I a înființat Loteria, Pronosportul a mai așteptat 50 de ani
Loteria Română este una dintre cele mai vechi instituții din România, iar apariția ei se încadrează cu ușurință într-o listă de momente istorice de referință. Înființată în 1906 la inițiativa Regelui Carol I, după o propunere a chirurgului Thoma Ionescu, rolul Loteriei era mai degrabă unul caritabil.
Concepută ca un fenomen cu impact social, aceasta avea drept scop strângerea unui fond al asistenței medicale a oamenilor de la sate. Cu profiturile înregistrate, Loteria reprezenta un sprijin consistent pentru bugetul sănătății și a sportului. Astfel, căminele de bătrâni și cele ale orfanilor au devenit destinațiile obișnuite în care se investeau sumele obținute.
Abia în 1953 a apărut și Pronosportul, adică primul joc care s-ar asemăna cu actuala formă a pariurilor sportive. Practic, pus în fața unei liste de 13 meciuri care conținea cu precădere partide din România, jucătorii aveau drept scop ghicirea scorului final.
Variantele simple folosite erau 1 (victoria echipei gazdă), X (egal) sau 2 (victoria echipei oaspete). Pentru un preț suplimentar, se putea folosi șansa dublă, adică 1X, X2 sau 12, dar și 1X2-ul care costa extra, însă te scutea de ghicirea unuia din rezultate.
Pronosportul oferea în genere premii în bani, dar existau și premii speciale. Mult căutata și așteptata Dacie 1310, Moskvich, Skoda 1000, Trabant 601 erau printre brandurile cu care Loteria voia să atragă pasionații de sport. În plus, într-un clip din 1969 se promovează inclusiv premii precum o excursie în Mexic, la Cupa Mondială din 1970.
Teletextul a animat lucrurile pe piața parurilor
După Revoluția din 1989, Pronosportul și Loteria Română și-au păstrat monopolul asupra pieței de pariuri sportive din România, dar nu pentru multă vreme.
Pe finalul anilor ‘90, au început să apară primele case de pariuri. În București, Wettpunkt avea câteva puncte de lucru care păreau din altă lume. O ofertă mult mai complexă, cote, mese și scaune moderne erau doar câteva din argumentele care atrăgeau noii clienți.
Pentru că internetul nu era încă un instrument popular, majoritatea pariorilor își verificau rezultatele pe arhaicul teletext. Uneori, acestea veneau și cu o întârziere de zeci de minute, dar tot era mai bine decât așteptarea ziarului de a doua zi.
Casele de pariuri online și pariurile live au schimbat istoria
Lucrurile au luat o turnură decisivă abia la începutul acestui secol, odată cu pariurile live. Dacă în Anglia acestea se puteau face telefonic încă din anii ‘90, în România acest fenomen s-a instalat odată cu lărgirea rețelei de internet.
Dintr-o dată, puteai paria în mijlocul unui meci, iar multitudinea de strategii de pariere pe care un jucător le putea încerca era nemărginită. Printre pionierii pieței de pariuri live din România au fost Gamebookers și Bet365, prima abia reapărută în peisajul autohton, iar a doua rămasă fără licență încă din 2015.
Între timp, au apărut zeci de case de pariuri, iar ofertele par nelimitate. Pentru mulți jucători, găsirea casei de pariuri cu cele mai bune cote a devenit un obiectiv de neatins. Astfel au apărut și anumite site-uri care oferă servicii de comparare a cotelor, precum BetBrain, care ușurează munca jucătorilor profesioniști.
În ultima perioadă, există tot mai multe voci din societate care se plâng că sunt sugrumate de expansiunea continuă a caselor de pariuri. Pentru că se află între ciocanul vocii poporului și a nicovalei profiturilor din jocuri de noroc, guvernanții au decis să interzică practicarea acestora în localitățile mai mici de 15.000 de locuitori. Dar oare a rezolvat asta problemele pe care gamblingul le implică?
Lasă un răspuns