– Dan Herford, muzician român stabilit in Olanda, fiul vitreg al nepoatei lui Mihail Sadoveanu, cere conducerii Teatrului bacauan drepturi de autor pentru punerea in scena a doua productii dupa texte semnate de scriitorul român – Din cauza acestui conflict, spectacolul „Dumbrava minunata”, programat pentru duminica, 28 februarie, a fost anulat
Conducerea Teatrului Municipal „Bacovia” a intrat involuntar intr-un conflict cu mostenitori ai scriitorului Mihail Sadoveanu. Dan Herford, muzician român stabilit in Olanda, fiul vitreg al Smarandei – Caterina Herfurt, „unica mostenitoare a marelui scriitor român”, solicita Teatrului „Bacovia” contravaloarea drepturilor de autor pentru spectacolele „Baltagul” si „Dumbrava minunata”, jucate pe scena bacauana in intervalul 2005/2008 – 2010. „Doamna Smaranda Herfurt este mostenitoare legala a drepturilor de autor (…) conform testamentului si procedurii succesorle facute dupa decesul bunicului dinsei. Din anul 2005 si pina in 2010 doamna Smaranda Herfurt nu a vazut un leu din incasarile facute de Teatrul «Bacovia» din Bacau. Dorim sa ni se plateasca valoarea drepturilor de autor ce apartin detinatorului legal. Fara discutie ca am sa dau in judecata Teatrul «Bacovia». Pe mama mea nu doresc sa o implic in aceasta disputa publica”, a declarat Dan Herford, care precizeaza ca drepturile de mostenitor ale Smarandei Herfurt sint atestate de certificatul nr. 278 din 15 noiembrie 1961, eliberat de Ministerul Justitiei.
„Teatrul a facut totul in mod legal”
Conducerea Teatrului bacauan spune ca Jordan Herford ar trebui sa-si canalizeze nemultumirile de ordin financiar spre Copy-Ro, Societatea Colectiva a Drepturilor de Autor, catre care „Bacovia” a platit pina in prezent suma de 6444,4 lei, pentru utilizarea unei adaptari a textului „Baltagul”. „Nu contest dreptul dumnealor dar ma supun unei legislatii. Daca banii nu au ajuns la mostenitor de la Copy-ro nu mai este treaba noastra. Copy-Ro trebuia sa-mi comunice daca nu are contract cu autorul. Din punctul meu de vedere, Teatrul a facut totul in mod legal. Am platit pentru «Baltagul» iar Copy-Ro-ul ne-a comunicat ca se afla intr-un proces pentru stabilirea mostenitorului legal, astfel ca deocamdata pentru «Dumbrava minunata» nu am platit nimic. Din pacate, ceea ce face acest domn Herford duce la nejucarea lui Sadoveanu”, a declarat Adrian Gazdaru, director al Teatrului Municipal „Bacovia”. „Domnul director al Teatrului «Bacovia» ar trebui sa stie, conform legii Drepturilor de autor, ca societatea Copy-Ro nu are drept sa negocieze drepturile de autor fara mandat de la mostenitor”, a spus in replica Dan Herford.
Au aparut si alti mostenitori
Copy-ro contesta calitatea de mostenitor a lui Dan Herford si spune ca in prezent chestiunea drepturilor de autor ale scriitorului Mihail Sadoveanu sint disputate si de alte persoane. „Domnul Adrian Gazdaru ne-a adus la cunostinta solicitarile cu domnul Herford. Dinsul chiar n-are nicio calitate, este fiu vitreg al Smarandei Herfurt. Drepturile lui Mihail Sadoveanu se afla pe rol si asteptam o sentinta definitiva. Deocamdata, certificatele de mostenitor detinute au fost anulate partial. Pina la stabilirea din partea instantei de judecata a mostenitorilor efectivi si a cotelor parti ale acestora de pe urma marelui scriitor Mihail Sadoveanu demersul domanei Smaranda Herfurt Caterina este hazardat si prematur, dinsa neputindu-se recomanda unica mostenitoare”, a declarat Nicoleta Cofsinski, director general al CopyRo. Conducerea societatii a pus in vedere directorului Adrian Gazdaru ca, pina la pronuntarea instantei, Teatrul „Bacovia” sa nu mai joace niciun spectacol realizat dupa texte de Mihail Sadoveanu. Astfel, productia „Dumbrava minunata”, programata pentru duminica, 28 februarie, a fost inlocuita cu spectacolul „Cei trei purcelusi”. Drepturile de mostenitor sint disputate si de Viorica Gavril, pe baza testamentului obtinut de pe urma sotiei fiului scriitorului, Mircea Sadoveanu. Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe prevede la articolul 25 ca dupa moartea autorului drepturile sale se transmit prin mostenire, pe o perioada de 70 de ani, oricare ar fi data la care opera a fost adusa la cunostinta publica in mod legal. In 2010 se implinesc 49 de ani de la moartea scriitorului Mihail Sadoveanu. (Laura HUIBAN)
Costel a zis
Foarte bine, si asa sunt scosi afara de prin programele scolare fiind considerati „plicticosi” si „demodati” de catre generatiile „pufa”. Sa ii scoatem si de prin teatre. Ar fi trebuit sa le multumeasca astora de la Bacovia ca il readuce in atentia publicului.
Gogu de la Gaze a zis
@Costel
Dupa comentarul facut ,demonstrezi ca acel organ care se cheama : creer” la tine este cat o nuca!Ceahlaul literaturii Romane sau Stefan cel Mare al literaturii romane nu a scris pentru creaturi ca tine.Eminescu si Sadoveanu nu pot fi atinsi de creaturi a la „Costel” din „generatia pufa” ,din generatia „Coca Cola si Mc Donald”.Aia de la Bacovia l-au au facut adaptarea scenica deoarece au nevoie de bani si nu ca-l respecta pe Mihail Sadoveanu,draga reprezentant al „Generatiei Pufa”.Treci la-n vatat carte si nu-ti mai pierde vremea cu jocuri electronice…..