Un număr de 250 de saci cu deșeuri au adunat de pe malul drept al râului Trotuș, cei 150 de participanți de la Primăria Dărmănești, reprezentanți de la Garda de Mediu Bacău, APM Bacău și Apele Române Siret și de la școlile de pe raza orașului Dărmănești. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a participat la acțiunile de ecologizare organizate la Dărmănești și în municipiul Bacău.
Prin cea de-a XI-a ediţie a Zilei de Curăţenie Naţională, organizată și anul acesta, la nivel național, de Asociația “Let’s do it România!” , țara noastră se alătură celor 191 de state implicate în această iniţiativă globală, care îşi propune să reducă deşeurile şi să promoveze un mediu mai curat şi mai sănătos.
”Anul acesta, pentru prima dată, Ziua Curățeniei este sărbătorită oficial, după ce legea, al cărei inițiator am fost și eu, a fost adoptată. Peste 200.000 de voluntari și mii de angajați din instituțiile subordonate MMAP s-au mobilizat pentru a face România mai curată. Efectele introducerii Sistemului de Garanție-Returnare (SGR) se văd deja cu ochiul liber, arătând că avem puterea de a face o schimbare reală pentru mediu. Este clar că doar printr-un efort comun putem ajunge la o schimbare de mentalitate, iar Ziua Națională de Curățenie este încă un instrument prin care putem încuraja acțiunile de curățenie cu impact pozitiv asupra mediului, colectarea separată și reciclarea”, a declarat minisgtrul Mircea Fechet.
La nivel mondial, există o preocupare continuă cu privire la problemele de mediu cauzate de deşeuri, iar Ziua Mondială a Curăţeniei a pornit ca o iniţiativă cetăţenească, pentru a îndemna comunităţile să cureţe, să îmbunătăţească şi să protejeze mediul, reuşind să mobilizeze milioane de cetăţeni, din aproape toate statele lumii. Pentru a întări acest efort, Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), a declarat ziua de 20 septembrie drept Ziua Mondială a Curăţeniei şi a inclus-o în Calendarul oficial al Naţiunilor Unite al Zilelor şi Săptămânilor Internaţionale începând din 2024.
În România aceasta se desfășoară în a treia sâmbătă din luna septembrie, iar Asociaţia „Let’s Do It, România!” este recunoscută ca cea mai mare mişcare socială din România, dedicată protejării mediului şi susţinerii curăţeniei. Aceasta organizează campanii de curățenie încă din 2009 reușind o mobilizare exemplară, peste 2,5 milioane de voluntari implicându-se în activităţi culturale, sociale şi educaţionale prin care sunt promovate bune practici în privinţa acţiunilor de curăţare a mediului şi a importanţei păstrării unui mediu curat.
Klisa a zis
Poate că ar fi necesare niste decolmatări, diguri și educație civică celor ce aruncă pe oriunde deșeuri!
Stan a zis
Asta cu adunatul gunoiului îți iese. Despre inundațiile trecute și viitoare nimic.
Campanie pentru gheneral să fie că restul nu contează.