• la finele anului trecut, creditul total neguvernamental era de 156 de milioane de dolari • tot anul trecut, restanțele la returnarea creditelor au scăzut cu 18 miliarde de lei, adică cu 18 la sută
Firmele și populația județului Bacău au împrumutat de la bănci, anul trecut, suma de 2.377 de miliarde de lei (peste 72 de milioane de dolari), în moneda națională și în valută. Clienții băncilor au început anul trecut cu un volum de credite de 2.775 de miliarde de lei și l-au încheiat cu împrumuturi totale de 5.152 de miliarde de lei. Statisticile Băncii Naționale a României (BNR) consemnează o creștere a creditului neguvernamental de 85 la sută. Exprimată în moneda americană, suma creditelor înregistrate la finele anului trecut este de circa 156 de milioane de dolari.
Anul 2003 a fost mai bun ca anteriorul pentru cei care s-au împrumutat de la bănci, deoarece restanțele la plata ratelor în lei și valută au scăzut în ansamblu cu 38 la sută. Astfel, dacă restanțele de la începutul lui 2003 însumau 47 de miliarde de lei, la sfîrșitul aceluiași an, firmele și populația au reușit să reducă datoriile cu 18 miliarde de lei, pînă la 29 de miliarde de lei, în moneda națională și valută.
În luna decembrie a anului 2003, statisticile BNR confirmă reducerea restanțelor, de la echivalentul a 41 de miliarde de lei (în moneda națională și în valută), la 29 de miliarde de lei, adică cu 29 de procente. Cît privește creditele contractate în această lună, BNR arată că firmele și populația au luat cu împrumut 248 de miliarde de lei (în valută sau lei românești), adică aproximativ 7,5 milioane de dolari americani. Astfel, creditul neguvernamental a crescut în decembrie față de noiembrie 2003 cu 5 la sută, pînă la totalul de 5.152 de miliarde de lei. Mariu Oprea, funcționarul unei sucursale bancare din Bacău, opinează că anul trecut a fost de bun augur și pentru bănci, dar și pentru clienții acestora. „Volumul creditelor a crescut, iar restanțele au scăzut. Asta e tot ce își dorește orice instituție bancară”, concluzionează Oprea.
Cum s-au comportat anul trecut clienții băncilor
• Decembrie 2002. Volumul creditelor contractate de firme și populație a scăzut în decembrie față de noiembrie cu peste 37 de miliarde de lei, în moneda autohtonă. Acest indicator este negativ, deoarece populația și firmele s-au orientat de la creditele pe termen scurt (-68,19 miliarde de lei) către împrumuturile pe termen mediu și lung (^29,27 miliarde de lei). Fenomenul a fost determinat de scăderea dobînzilor și creșterea atractivității împrumuturilor pe termene mai mari. Migrația masivă a fost totuși spre creditele în valută, indicator care a rescut cu aproape 45 de miliarde de lei, în echivalent euro sau dolari.
• Ianuarie 2003. Volumul creditelor în lei și valută la care au apelat populația și firmele a scăzut simțitor față de decembrie 2003, cu peste 121 de miliarde de lei, iar singurul indicator pozitiv este cel al
împrumuturilor în lei, pe termen mediu și lung, care au crescut cu
peste 16 miliarde de lei. Acest fapt pare să fi afectat solicitările de împrumuturi în valută, care s-au redus față de luna anterioară cu peste 84 de miliarde de lei, în echivalent valutar.
• Februarie. Sucursalele băcăuane ale băncilor au deschise
745.021 de conturi, mai multe cu aproape 3.000 decît în luna
ianuarie 2003, recuperînd numărul mare de lichidări de conturi din
această lună, care au depășit 3.870. Și volumul creditelor în lei și
valută la care au apelat populația și firmele a crescut cu aproape
150 de miliarde de lei, sfîrșitul iernii crescînd apetitul pentru
împrumuturi bancare, după o lună de regres. Indicatorul care a
readus pe linia de plutire acest serviciu oferit de bănci a fost cel al
împrumuturilor în valută, care a recuperat și chiar a depășit cu
aproape trei miliarde de lei, în echivalent valută, scăderea din
ianuarie de aproape 85 de miliarde de lei.
• Martie. Firmele și populația și-au schimbat radical poziția față de creditele în lei pe termen scurt. După ce în februarie volumul acestora crescuse cu 34 de miliarde de lei, în martie, împrumuturile de acest gen au scăzut cu peste 42 de miliarde de lei, crescînd în schimb cu peste 41 de miliarde de lei împrumuturile bancare pe termen mediu și lung. A crescut cu aproape 12 miliarde de lei, în echivalent, volumul creditelor în valută.
• Aprilie. Politica Băncii Naționale de descurajare a creditelor în valută și încurajare a celor în lei a dat roade. Băncile comerciale din județul Bacău au acordat credite în moneda autohtonă de peste 1.929 de miliarde de lei, mai mult cu aproape 109 miliarde de lei decît luna anterioară. După ce scăzuse cu peste 42 de miliarde de lei, volumul împrumuturilor pe termen scurt și-a mai revenit, creșterea fiind de aproape 18 miliarde de lei, adică 1,4 la sută. Împrumuturile populației județului Bacău în lei, pe termen mediu și lung, au fost de peste 635 de miliarde de lei, în creștere față de luna martie cu aproximativ 16,7 la sută. În aceeași perioadă, creditarea în lei a fost de peste 1.167 miliarde de lei, mai mare cu doar 4,6 procente față de luna anterioară.
• Mai. Restanțele la bănci ale firmelor și populației județului Bacău au crescut cu aproape patru miliarde de lei. Astfel, datoriile la sfîrșitul lunii mai erau de 25,8 miliarde de lei în moneda autohtonă și de 3,3 miliarde de lei în valută. În perioada analizată, se constată, totuși, o reducere a restanțelor în valută cu peste șase
miliarde de lei.
• Iunie. În total, împrumuturile în lei acordate de bănci s-au
situat la nivelul de 160 de miliarde de lei în iunie, adică aproape opt
la sută din totalul creditelor existente în luna anterioară. Populația și
agenții economici s-au reorientat în preferințe de la valută spre leu,
iar un raport al BNR arată că volumul creditelor în valută administrate de bănci a consemnat o scădere ce aproape un
procent (peste 13 miliarde de lei). Totalul creditelor în valută au
ajuns la peste 1.371 de miliarde de lei.
• Iulie. Băcăuanii și firmele de pe teritoriul județului par să aibă mari
dificultăți în returnarea împrumuturilor în valută pe care le-au
contractat la băncile comerciale. Statisticile BNR arată că cei care se împrumută în moneda națională returnează mai ușor creditele, în timp ce plata ratelor în valută se face cu mare greutate. În lei și valută, împrumuturile neguvernamentale acordate de băncile din Bacău au ajuns în iulie la echivalentul a peste 3.770 de miliarde de lei, în creștere față de luna anterioară cu peste 220 de miliarde de lei (6,2 la sută). Mai mult de jumătate din totalul creditelor, peste 2.332 de miliarde de lei, s-a făcut în moneda națională, indicator care a crescut în iulie față de iunie cu peste șapte la sută, adică cu peste 154 de miliarde de lei. O creștere substanțială se constată la
împrumuturile în lei pe termen mediu și lung, care au ajuns la
aproape 999 de miliarde de lei, dintre care peste 144 de miliarde
de lei au fost acordate în iulie, ceea ce reprezintă o creștere de
peste 144 la sută față de luna anterioară. Restanțele la
împrumuturile în lei au scăzut în iulie față de iunie cu peste 17 la
sută, ceea ce înseamnă că datoriile neplătite în lei s-au redus cu 4,4
miliarde de lei pînă la 21 de miliarde de lei, cît se înregistra la finele
lunii trecute.
Probleme majore apar însă la împrumuturile în valută. Acestea au
însumat în iulie peste 66 de miliarde de lei în echivalent valutar. În
total, împrumuturile în valută au ajuns la sfîrșitul lunii iulie la
valoarea de 1.438 de miliarde de lei, mai mult cu aproape 33 la
sută decît în luna iunie. Creșterea volumului împrumuturilor în valută
a adus și o creștere de peste zece ori a restanțelor la returnarea
acestora. În luna iulie, restanțele în valută au crescut cu aproape 33 de miliarde de lei, exprimate în valută.
• August. Finalul lunii august consemnează un adevărat reviriment al returnării împrumuturilor, datoriile restante ale firmelor și băcăuanilor fiind în scădere spectaculoasă. Astfel, dacă, la începutul lunii august, clienții neguvernamentali ai sucursalelor bancare din județul Bacău aveau restanțe de 57,5 miliarde de lei, în monedă autohtonă și valute, la sfîrșitul acestei perioade restanțele erau de numai 36 de miliarde de lei. Rezultă că firmele și populația și-au redus debitele cu aproximativ 21 de miliarde de lei, adică 37,4 la sută. Defalcat, restanțele au scăzut la datoriile în lei cu 5,5 miliarde de lei (25,5 la sută), de la 21,4 miliarde de lei la 26,9 miliarde de lei. Surprinzătoare este însă evoluția datoriilor restante exprimate în valută. De la un echivalent de peste 36 de miliarde de lei, acest indicator a scăzut cu aproape 75 la sută (27,04 miliarde de lei) pînă la 9,1 miliarde de lei.
Luna august a consemnat o creștere a creditului neguvernamental cu 3,7 la sută, pînă la aproximativ 3.910 miliarde de lei, în moneda națională și valută. Astfel, firmele și populația au luat credite în valoare de aproape 140 de miliarde de lei. De fapt, doar creditele în lei au crescut, pentru că au scăzut împrumuturile în valută. Clienții au luat cu împrumut circa 155 de miliarde de lei, ceea ce a dus la o creștere a creditelor în lei cu 6,6 procente, pînă la aproape 2.488 de miliarde de lei. În aceeași perioadă, clienții băncilor au început să fugă de împrumuturile în valută. Creditele de acest tip au scăzut cu echivalentul a peste 7,5 miliarde de lei față de luna iulie. Scăderea nu este foarte mare, doar 0,5 la sută, dar reflectă o stare de spirit a firmelor și populației. Cursurile valutare sînt imprevizibile, iar agenții economici și populația preferă siguranța, atîta cîtă este, a ratelor în lei românești.
• Septembrie. Băcăuanii și firmele din județ au împrumutat din băncile comerciale peste 350 de miliarde de lei, creditul neguvernamental total fiind la finele lunii septembrie de aproape 4.270 de miliarde de lei. Creditele contractate în lei românești au ajuns la suma de 2.673 de miliarde de lei, în creștere cu 186 de miliarde de lei (7,5 la sută) față de luna anterioară. Și creditele în valută au avut succes la populație și la firme, valoarea acestora ajungînd la peste 1.595 de miliarde de lei. Numai în luna septembrie, împrumuturile au fost de aproape 165 de miliarde de lei în echivalent valutar, adică mai mult cu 11,5 la sută decît în luna august.
Se constată o scădere a restanțelor la creditele acordate de sucursalele bancare băcăuane. Restanțele la creditele în lei au scăzut cu aproape două miliarde de lei, pînă la aproximativ 25 de miliarde de lei. În valută, ratele nereturnate la timp au ajuns în
septembrie la 8,4 miliarde de lei, cu 2,4 miliarde de lei (6,7 la sută),
în echivalent valutar, decît în august. În lei și valută, restanțele la
bănci ale firmelor și populației depășesc 33 de miliarde de lei.
• Octombrie. Creditul neguvernamental în județul Bacău a crescut cu 6,5 procente. Conform BNR, băcăuanii și firmele din județ au împrumutat peste 279 de miliarde de lei din băncile
comerciale. Creditul neguvernamental total a ajuns, la sfîrșitul lunii
octombrie la peste 4.548 de miliarde de lei. Creditele contractate în
lei românești au depășit suma de 2.857 de miliarde de lei, în
creștere cu 184 de miliarde de lei (7 la sută) față de luna anterioară.
Valoarea creditelor valutare a ajuns la peste 1.690 de miliarde de lei. Împrumuturile au fost de aproape 95 de miliarde de lei
în echivalent valutar, adică mai mult cu 6 la sută decît în luna
septembrie.
Restanțele la creditele în lei au scăzut cu aproape șase miliarde de lei, pînă la aproximativ 20 de miliarde de lei. În valută, ratele nereturnate la timp au ajuns în octombrie la peste 10 miliarde de lei, cu aproape două miliarde de lei (23 la sută), în echivalent valutar, decît în septembrie. În lei și valută, restanțele la bănci ale firmelor și populației depășesc 26 de miliarde de lei, în scădere față de luna sempembrie cu peste 20 la sută.
• Noiembrie. Băcăuanii și firmele din județul Bacău au încheiat luna cu credite totale de aproape 4.905 miliarde de lei, în moneda națională și în valută), la returnarea cărora au restanțe de aproape 42 de miliarde de lei. Datele publicate de BNR relevă faptul că, în luna noiembrie 2003, creditul neguvernamental a crescut cu 7,8 la sută (peste 356 de miliarde de lei) față de luna anterioară. Creditele contractate în lei românești depășesc suma de 3.157 de miliarde de lei, în creștere cu peste 299 de miliarde de lei (10,4 la sută) față de octombrie. Și creditele în valută au avut succes la populație și firme, e drept, într-o mai mică măsură, valoarea acestora ajungînd la aproape 1.748 de miliarde de lei. Numai în luna noiembrie, împrumuturile au fost de aproape 58 de miliarde de lei în echivalent valutar, adică mai mult cu 3,4 la sută decît în luna octombrie.
Luna noiembrie consemnează o creștere accentuată a
ratelor restante. Conform statisticilor BNR, restanțele la
împrumuturile în lei au crescut în perioada analizată cu peste 10
procente, cu 2,02 miliarde de lei, pînă la suma totală de 21,3
miliarde de lei. În valută, restanțele s-au dublat practic, de la 10,3
miliarde în octombrie, la 20,3 miliarde de lei, în echivalent valutar, la finele lui noiembrie 2003. Per total, în lei și valută, restanțele
acumulate în noiembrie sînt de aproape 12 miliarde de lei (40,3 la
sută din restanțele totale), ceea ce a dus la adunarea unor restanțe
totale de aproape 42 de miliarde de lei. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns