Campania de informare „De ce atât ură față de natură?”, organizată de SOMA și ADIS Bacău în cele 22 de comune, s-a încheiat vineri, 27 septembrie. „Am avut parte de o săptămână plină, dar care ne-a încărcat pozitiv pentru o perioadă bună de timp, întrucât ne face plăcere să vorbim cu dumneavoastră, să răspundem întrebărilor pe care le aveți, să vedem modul în care colectați deșeurile”, transmit reprezentanții SOMA Bacău.
La finalul acestor zile de campanie (23-27 septembrie) echipa SOMA Bacău a putut să tragă și câteva concluzii. Din teren, s-a putut observa că în UAT-urile unde autoritățile locale sunt implicate în activitatea de colectare a deșeurilor, lucrurile arată bine, cetățenii cunosc informațiile legate de colectarea separată a deșeurilor, iar recipientele lor de precolectare arată aproape ca la carte.
„Din păcate această situație nu am regăsit-o în toate cele 22 de UAT-uri, motiv pentru care considerăm că este nevoie de mai multă implicare din partea autorităților locale în această direcție, de a vorbi cu cetățenii care încă nu au înțeles acest proces și de a le explica și mai bine cum trebuie să colecteze separat deșeurile, iar în final să se ajungă la aplicarea amenzilor pentru cei care nu respectă fracțiile de deșeuri.” – SOMA Bacău.
Ca o modalitate de a evidenția modul corect de colectare a deșeurilor, au fost puse și etichete de atenționare pe pubele: galben – acolo unde deșeurile pot fi separate cu mai multă responsabilitate (întrucât erau deșeuri al căror loc nu era în pubela respectivă) și eticheta roșie – care a însemnat și neridicarea pubelei respective (pentru că deșeurile găsite în aceasta nu respectau absolut deloc categoria de deșeuri care trebuia colectată în aceasta).
„Respectivele etichete conțin pe verso informații cu privire la modalitatea corectă de colectare a deșeurilor și sperăm ca astfel cetățenii să poată remedia problemele pe care le întâmpină la separarea deșeurilor pentru pubela neagră (deșeuri reziduale) și pubela galbenă (deșeuri reciclabile)” – SOMA Bacău.
În fiecare zi au fost cu noi Adis Bacau dar și reprezentanți ai primăriilor, ocazie cu care le mulțumim pentru sprijinul oferit și sperăm la cât mai multe astfel de campanii pe viitor pentru a reuși să obținem un grad cât mai mare de deșeuri colectate separat și corect.
De asemenea, le mulțumim și animăluțelor din campania noastră DE CE ATÂTA URĂ FAȚA DE NATURĂ? ale căror voci le-ați auzit din remorca noastră toată săptămâna, întrucât îndemnul lor de a colecta separat deșeurile nu are cum să treacă neobservat.
– SOMA Bacău
Anonim a zis
Pe voi nu v-a învățat nimeni că nu poți avea reacții pozitive când folosești cuvinte negativiste precum ura? Chiar și a face campanii e o știință. Se bazează pe legile psihologiei. Studiați puțin și angajați specialiști nu ageamii care sa va scrie sloganuri și titluri!!!!!