Cu toții ne bucurăm de cea mai la îndemână cale de relaxare, scrolling-ul pe smartphone. Intrăm pe Social Media, ne jucăm sau urmărim un video. În percepția noastră, nu pierdem foarte mult timp, ci doar ne bucurăm de câteva momente de dopamină rapidă. Trec zeci de minute până să ne dăm seama că am reușit să pierdem foarte mult timp fără să avem niciun beneficiu real.
Cum îți dai seama dacă depășești măsura atunci când îți folosești smartphone-ul? Studiile arată că timpul excesiv petrecut în fața unui ecran ne impactează negativ atât starea fizică, cât și starea psihică. Echilibrul este esențial atunci când vorbim despre timpul petrecut zilnic pe telefon.
Indiferent ce model de smartphone deții, de la iPhone 15, iPhone 11, până la Samsung Galaxy S24 Ultra, moderația în utilizare este cheia. Un consum echilibrat ne îmbunătățește productivitatea, starea generală de bine și relațiile cu ceilalți.
Dacă scopul tău este să reduci cât se poate de mult timpul petrecut pe telefon, citește cu atenție sfaturile de mai jos:
Monitorizează-ți timpul petrecut pe telefon
Înainte de a lua măsuri, este nevoie să știi cu exactitate cât de mult timp pierzi, în mod neproductiv, pe telefon. Cele mai multe dintre modelele noi de smartphone au integrate funcții speciale, de monitorizare a timpului petrecut pe diverse website-uri sau aplicații. O analiză atentă a acestor rapoarte te ajută să ajustezi modul în care îți utilizezi smartphone-ul.
Limitează timpul petrecut pe ecran
De cele mai multe ori, avem tendința să accesăm o aplicație și să uităm să ne oprim din scrolling. Telefoanele de generație mai nouă îți permit să setezi limite clare atunci când petreci timp pe un anumit app. Limitează timpul petrecut pe Social Media, jocuri sau video streaming la maxim 30 de minute pe zi și urmărește cum programul ți se eliberează.
Setează intervale de timp fără acces la telefon
Funcțiile de downtime sunt acum parte din orice smartphone și îți permit să iei mult necesarele pauze prin dezactivarea notificărilor sau a anumitor aplicații consumatoare de timp. Programează aceste intervale libere în jurul pauzelor de masă, în apropierea orei de culcare sau în timpul sarcinilor complexe de lucru.
Oprește notificările
Oricât de ocupat ai fi, orice notificare nouă care îți apare pe ecran are dezavantajul de a te întrerupe și de a-ți perturba activitățile profesionale sau de relaxare. Dezactivarea notificărilor de mică importanță îți va reduce dorința de a-ți verifica în mod constant smartphone-ul.
Găsește-ți un hobby
Știm, e ușor de spus, dar mai greu de făcut. Totuși, nu e nevoie să pui prea multă presiune pe tine însuți și nici nu ai nevoie de hobby-uri complicate. Cititul, gătitul sau exercițiile fizice ușoare sunt soluții foarte bune în a te ține departe de ecran. Orice activitate non digitală te ajută să-ți relaxezi mintea și să-ți pui în ordine gândurile.
Descarcă aplicații de productivitate
Poate pare contraintuitiv, însă aplicațiile destinate managementului timpului sau a sarcinilor te pot ajuta să-ți organizezi mult mai bine viața de zi cu zi. În plus, o altă variantă pe care ți-o propunem ar fi aplicațiile de meditație și mindfulness, care te aduc într-o zonă mentală de liniște și relaxare, necesară pentru a-ți crește puterea de concentrare.
Nu-ți ține telefonul lângă pat
Cea mai simplă metodă de a te ține departe de smartphone este să nu îl ai în preajmă, cu atât mai mult în timp ce te pregătești de culcare. Cel mai bine ar fi să-ți încarci telefonul într-o altă încăpere sau să-l lași în alt colț al camerei. În acest mod eviți verificarea e-mailului sau a activității de pe rețelele sociale în toiul nopții sau dimineața, încă de la prima oră.
Stabilește zone fără acces la telefon
Pentru o relație sănătoasă cu dispozitivul tău, este bine ca, uneori, să creezi puțină distanță între voi. În unele zone din casă ar trebui să-ți interzici să folosești telefonul. Limitează utilizarea acestuia în baie sau în dormitor, la fel și în momentele importante alături de cei dragi.
Reducerea timpului petrecut pe telefon sau limitările de utilizare nu înseamnă că ar trebui să te ascunzi într-o pădure și să nu mai comunici, ci pur și simplu să-ți transformi smartphone-ul dintr-o extensie a ta într-un simplu instrument folositor și atât. Mai mult, nu te aștepta să faci progrese rapide încă de la început. Mici schimbări în fiecare zi duc în timp la rezultate foarte bune. În relația cu telefonul tău, consecvența este soluția. Aplică măcar o parte dintre sfaturile de mai sus și recâștigă timp valoros pe care să-l petreci alături de prieteni și familie și nu în fața unui ecran.
Lasă un răspuns