Consiliul Local al municipiului Bacău se întrunește astăzi, începând cu ora 9:00, la Centrul de Afaceri și Expoziții, în prima ședință ordinară din noul mandat. Chiar dacă pe ordinea de zi se regăsesc numai puțin de 86 de proiecte de hotărâre, primarul Lucian Stanciu-Viziteu a anunțat săptămâna trecută în plenul forului deliberativ că „vor fi multe vânzări”, completând că „o să treacă repede”.
Pe bună dreptate, pe masa noilor consilieri se află 49 de vânzări de imobile aflate în proprietatea municipiului Bacău, dar asta nu ar trebui automat să transforme ședința consiliului într-o simplă formalitate, un simplu exercițiu de ridicat mâna la foc automat.
Înainte de fiecare ședință, Ziarul de Bacău nu doar că va continua să dezvăluie detalii din cuprinsul proiectelor supuse dezbaterii și aprobării consilierilor locali, ci va furniza cititorilor un rezumat consolidat al celor mai importante acte administrative municipale.
Continuă vânzarea terenurilor din proprietatea municipalității
Dintre cele 49 de vânzări propuse, 6 vizează locuințe ANL cu valori cuprinse între 73 și 145 de mii de lei, iar una se referă la vânzarea unei case și a unui teren de 82 mp din str. 9 Mai nr. 100 pentru circa 40 de mii de euro. Celelalte proiecte de vânzare vin în sprijinul a 42 de persoane fizice și juridice care au solicitat achiziționarea terenului pe care se află construcțiile lor în temeiul dreptului de preempțiune către constructorul de bună credință.
Pe aceste terenuri sunt ridicate fie extinderi ale imobilelor pentru spații comerciale, fie cabinete medicale, fie balcoane pentru extinderea locuințelor. Majoritatea terenurilor urmează să fie vândute cu sume de ordinul miilor de euro, iar argumentul principal al inițiatorului, primarul Lucian Stanciu Viziteu, este cel al încasării „veniturilor financiare suplimentare la bugetul local, generate prin încasarea contravalorii terenului vândut, plata de taxe și impozite”. Până în momentul de față, aceste terenuri erau folosite în baza unor contracte de închiriere sau concesionare care produceau la rândul lor venituri la bugetul local.
Un viceprimar pentru liniștea lui Viziteu
În debutul ședinței, consilierii locali își vor stabili comisia de numărare a voturilor secrete și reprezentanții în consiliile de administrație ale unităților de învățământ, moment care mereu se lasă cu târguieli absolut fără miză de vreme ce ulterior aleșii nu prea își fac apariția pe la ședințele respective.
Tot la început, consilierii sunt chemați să voteze prima și se pare că singura propunere a primarului Stanciu-Viziteu pentru postul de viceprimar în persoana lui Leonard Bulai (foto), fostul prefect USR abonat la un moment dat la contractele Primăriei Bacău. În premieră pentru consiliul municipal, un viceprimar al Bacăului este propus de către primar prin proiect de hotărâre și nu cum se întâmpla până în momentul de față, adică prin formularea unor propuneri în plen, supunerea la vot a acestora și desemnarea în executiv a celor doi consilieri care au întrunit cele mai multe voturi, așa cum de altfel prevede Codul administrativ.
Va fi un test interesant atât pentru anumite formațiuni politice care au avut mesaje critice la adresa fostului prefect, cât și pentru câțiva consilieri care fie au dezaprobat în repetate rânduri atacarea și în cele din urmă blocarea bugetului local în anul 2021 de către prefectul Bulai, fie au propagat despre acesta diverse acuzații cu iz imobiliar în campania electorală din primăvara acestui an.
O mână dă, alta colectează la bugetul local
De asemenea, pe ordinea de zi a fost reintrodus proiectul prin care ar urma să fie alocați 250.000 de lei pentru desfășurarea spectacolelor ocazionate de sărbătorile de iarnă și sunt incluse și mai multe asocieri pentru evenimente organizate de ONG-uri sau instituții de învățământ în sălile municipalității.
La capitolul organizării serviciilor publice, primarul încearcă din nou să obțină un vot pentru alegerea unor noi reprezentanți în consiliul de administrație al societății de termoficare și în același timp propune o penalizare de 0,05% din suma datorată pentru chiriașii din locuințele ANL care înregistrează întârzieri la plata chiriilor. Mai mult de atât, la mapă este și o actualizare a cuantumului chiriilor aferente locuințelor pentru tineri și implicit a sumelor care trebuie virate către ANL în anul 2024, însă fără precizări privind banii pentru reparația și administrarea blocurilor despre care chiriașii au lansat mai multe întrebări în ultimii ani. Acesta rămâne un subiect pe care noul consiliu este nevoit să îl clarifice la viitoarele ședințe.
Ședințele sunt publice și deschise cetățenilor, astfel încât în sala de ședințe a Centrului de Afaceri și Expoziții este permis, conform legii, accesul neîngrădit al cetățenilor care doresc să asiste la lucrările Consiliului Local.
Ionut a zis
vad ca odata cu noul CL au disparut proiectele de pe site. Coincidenta? SAu nu mai uit unde trebuie? https://municipiulbacau.ro/monitorul-oficial-local/dispozitii-si-proiecte-de-hotarare/publicarea-oricaror-altor-documente/anul-2024-litera-h/
Ghinghes Cristian a zis
Nu au dispărut, ci au fost mutate într-un loc, ce-i drept, parcă și mai ascuns decât înainte: https://fisiere.municipiulbacau.ro/public/front-dispozitii (click pe ochiul fiecărei dispoziții de convocare și acolo apare lista proiectelor de HCL)
Zâna a zis
avocatul bulă a luat scaunul la propriu și figurat al lui Cristian Ghingheș. Ce diferență…….
Stan a zis
Cum rămâne cu contractele cu primăria, mai rămân valabile?
Ana a zis
Pe Ghișeul.ro avem de o săptămână următorul mesaj: ”Sistemul informatic al instituției Bacau BC este momentan indisponibil!!!” Dar vor să ia penalizări 🙁