Pe 17 noiembrie, Maternitatea din cadrul Spitalului Județean de Urgență Bacău se îmbracă în violet, marcând, astfel, „Ziua Mondială a Prematurității”.
Inițiată încă din 2011, celebrarea „Zilei mondiale a prematurităţii” urmăreşte creşterea conştientizării asupra riscurilor pe care le implică naşterea prematură, prin educarea mamelor în vederea diminuării anumitor evenimente care ar putea duce la naşteri înainte de termen.
„Violetul este o culoare asociată de tânăra generație cu iubirea și speranța. Le mulțumim părinților care și-au pus încrederea în cadrele medicale ale Maternității Bacău, pentru a crește împreună copii sănătoși, din niște ființe venite pe lume, iată!, atât de fragile. Vă transmit un gând bun, iar copiilor voștri, o îmbrățișare. Să aveți o zi a prematuritatii plină de speranță și iubire!”, este mesajul dr. Camelia Husac, medicul șef al secției Neonatologie – Maternitatea SJU Bacău.
Pentru micuții ajunși la ATI Neonatologie, fiecare zi este o luptă pentru supraviețuire, bebelușii atât de fragili fiind vegheați de iubirea părinților și îngrijiți de personalul dedicat al secției. De la începutul anului, în Maternitatea Bacău, dintre cei peste 2.200 de nou-născuți, 252 de copii au venit prematur pe lume. Cel mai mic dintre ei a avut doar 630 de grame și s-a născut la doar 24 de săptămâni de sarcină, cu 4 luni înainte de termen, incubatorul fiind prima lui casă. Sunt 252 de povești cu final fericit, povești despre părinți, greu încercați pe parcursul a multor săptămâni de spitalizare cu bebelușii, încărcate, de multe ori, cu vești bune, dar și unele mai puțin bune. Dotarea cu aparatură performantă și profesionalismul echipei din Maternitate au făcut posibilă supraviețuirea acestor micuți.
Experiența a două mame care au născut prematur la Maternitatea din Bacău
M.P. este o mămică de 41 de ani care, mulțumită experienței și implicării personalului Maternității, a reușit să ducă la bun sfârșit o sarcină cu probleme, după ce, în anii din urmă, a pierdut mai multe sarcini, inclusiv una gemelară.
„Am zis să mai încerc o dată, soțul meu dorindu-și enorm de mult un copilaș. Doamna doctor Oana Acsinte mi-a făcut serclaj (procedură medicală chirurgicală folosită pentru a preveni nașterea prematură, iminența de avort sau avortul spontan n.r.). La 26 de săptămâni, mi s-a rupt apa, dar cu ajutorul personalului medical de aici, am reușit să duc sarcina până la 29 de săptămâni și o zi”, povestește fericita mămică.
Așa s-a născut micuța Maria Anastasia, pe 5 septembrie. Grație priceperii medicilor de aici care au pregătit, încă din timpul sarcinii, venirea pe lume a nou-născutului, Maria Anastasia a reușit să respire neajutată, încă din a doua zi de viață.
„Am ales să se numească așa, pentru că s-a născut în preajma zilei «Nașterii Maicii Domnului», o adevărată minune pentru noi, dar și pentru că preotul ortodox de la spital mi-a spus că Anastasia semnifică «înviere». Toate aceste minuni Dumnezeu ni le-a așternut. S-a luptat și micuța, în burtică, să trăiască, m-am luptat și eu, ajutată de întreg personalul de aici. Le transmit tuturor mămicilor să nu-și piardă speranța, să gândească pozitiv, că o să fie bine, dar mai ales să lupte, astfel vor lupta și copiii. Iar personalului medical de aici îi dau nota 10, cu felicitări, pentru tot ce au făcut pentru noi”, încheie povestea proaspăta mămică.
V.L. este o altă pacientă a Maternității. În săptămâna 27, a fost internată la SJU Bacău, pentru ruperea prematură a membranelor. Timp de 3 săptămâni, a primit tratament de menținere a sarcinii, crescând, astfel, șansa de supraviețuire a bebelușului.
„Povestea noastră începe pe 10 oct 2024, atunci când a venit pe lume micuțul nostru Simon, la 30 de săptămâni, cu o greutate de 1.700 de grame. Nimic nu te poate pregăti pentru întâlnirea cu un bebe prematur. Având susținerea, implicarea, devotamentul și profesionalismul cadrelor medicale care mi-au fost mereu aproape, am reușit sa înțeleg mai bine ce trebuie să fac și cum trebuie să mă comport, făcând mai ușoară acomodarea și interacțiunea cu un prematur”, spune fericita mămică.
Maternitatea Spitalului Județean de Urgență Bacău este o secție de grad 3, care permite îngrijirea gravidelor cu patologie asociată sarcinii, deservind județele Bacău, Vrancea și Neamț, cu linii de gardă proprii în specialitățile ATI, Neonatologie și Obstetrică Ginecologie. Secția este dotată cu aparatură performantă, de ultimă generație, beneficiind și de un personal medical pregătit care să preia urgențele obstetricale și ginecologice. Nașterea prematură este unul din principalele motive pentru care sunt transferate aici gravidele din alte județe.
Lasă un răspuns