Mai mulți vecini, Asociația Agent Green și Curtea de Apel Bacău au depus la Primăria Bacău mai multe adrese cu observații față de planul urbanistic zonal întocmit de Dorsim Imobiliare pentru blocul pe care vrea să îl realizeze pe strada Oituz nr. 18. În ciuda problemelor semnalate, Comisia tehnică de urbanism a dat undă verde ridicării celor 7 etaje.
Noul bloc de lângă Tribunal a fost avizat favorabil în ședința Comisiei Tehnică de Urbanism și Amenajare a Teritoriului (CTATU) din 31 octombrie 2024, cu recomandări ce vizează prezentarea unei planșe detaliate pentru cele două niveluri prevăzute la subsol și revizuirea propunerii urbanistice.
CUT depășit peste limitele legale
Această ultimă mențiune a comisiei ar avea legătură, conform unor surse din cadrul primăriei, cu indicatorul CUT (coeficientul de utilizare a terenului), care prin proiectul propus ar urma să ajungă de la 2.0 la 3.8, aproape dublu și mult peste ceea ce permite legea. Acest aspect a fost semnalat inclusiv de Asociația Agent Green în adresa transmisă primăriei în perioada de consultare publică. Potrivit Legii urbanismului 350/2001, CUT-ul din planul urbanistic zonal propus, fiind o derogare de la reglementările aprobate prin Planul urbanistic general (PUG), nu îl va putea depăși pe cel inițial cu mai mult de 20%, o singură dată. Ca acest indicator să scadă, societatea Dorsim Imobiliare ar trebui să reducă drastic nivelul de înălțime a imobilului.
Vecinii cer primăriei parc sau parcare
Printre contestatarii proiectului imobiliar se numără și mai multe doamne care locuiesc pe strada Oituz și care au solicitat municipalității să respingă documentația PUZ și să ia în calcul realizarea unei parcări sau a unui parc de tip „pădure urbană”, prin începerea procedurilor de expropriere de utilitate publică, după modelul celor demarate în cazul altui proiect imobiliar controversat, autorizat deja, situat pe strada Progresului. Acestea susțin că imobilul de șapte etaje urmează să afecteze în mod direct și negativ viața de zi cu zi a tuturor locuitorilor din zonă, rezultând într-o scădere a calității vieții.
Printre argumentele expuse de vecini în defavoarea proiectului se numără supraaglomerarea deja existentă a străzii Oituz, generarea unui „trafic extrem” suplimentar, depășirea cu 5 etaje a nivelului de înălțime P+2 prevăzut în avizul de oportunitate, cele 14.000 de locuințe nelocuite din Bacău, faptul că investiția propusă nu este una pasivă din punct de vedere energetic din cauza montării unor centrale de apartament, dar și dispariția suprafeței verzi. O altă problemă semnalată de cetățenii din zonă este lipsa locurilor de parcare atât pentru clienții spațiilor comerciale, cât și pentru rezidenți: unde vor parca locuitorii apartamentelor care dețin mai mult de un autoturism per apartament?
Gard în gard cu proprietatea, vecinul situat în str. Cuza Vodă nr. 2 acuză Dorsim Imobiliare că fundația realizată pentru împrejmuirea terenului depășește proprietatea, ajungând inclusiv pe trotuar.
Fostul arhitect al Bacăului, contractat de Dorsim Imobiliare
În replică, arhitectul Vasile Alexandru Geliman susține în numele societății Dorsim că imobilul a fost propus astfel încât impactul să fie minim. Acesta a precizat că blocul ar urma să ocupe o amprentă la sol de doar 47%, că nu va exista o împrejmuire tocmai pentru asigurarea unei senzații de zonă pietonală extinsă între trotuare și că singurul punct generator de circulație auto va fi accesul în parcarea subterană din str. Cuza Vodă.
Arhitectul clădirii a apărat și regimul de înălțime al construcției, fiind cu 3 metri peste clădirea Curții de Apel, și a promis în numele beneficiarului un spațiu de joacă pentru copii care va funcționa la parterul clădirii. În ceea ce privește criticile de impact asupra mediului, Vasile Alexandru Geliman a precizat în răspunsurile transmise primăriei că „noua construcție va îngloba tehnologii strategice curate cu emisii nete aproape de zero„. Agent Green a avertizat că vor fi tăiați mai mulți arbori existenți în momentul de față pe teren, iar răspunsurile arhitectului arată că doar în cazul nucului este luată în calcul posibilitatea păstrării, fără să menționeze ce se va întâmpla cu ceilalți 13 copaci.
Nici instanțele din zonă nu au trecut cu vederea planurile imobiliare ale șefului Aerostar, Doru Damaschin, și Simba Invest (Dorsim). Curtea de Apel Bacău a solicitat municipalității ca prin documentația propusă imobilul să aibă un număr suficient de parcare, că nu va fi afectată funcționarea rețelelor de utilități care deservesc instituțiile judecătorești și că lucrările vor fi atent controlate, astfel încât să nu genereze deșeuri, praf, zgomot, ori situații care să încurce activitatea instanțelor.
Consiliul Local Bacău va avea ultimul cuvânt de spus în privința aprobării planului urbanistic zonal propus de Dorsim Imobiliare, votul urmând a fi exprimat la vedere.
Dinu a zis
Strada Oituz este foarte aglomerată de când s-a făcut pasajul subteran spre Brașov, iar forfota în jurul tribunalului este mare. Acum, de la orele 8 și până la 18, se circulă bară la bară și cu poticneli. Practic Str.Oituz este blocată și în loc să căutăm soluții de deblocare se vine cu alt proiect de blocare totală.
Măi Primărie, Consiliul Local, chiar nu vedem, nu înțelegem această situație!!!
Pentru un șmecher imobiliar sufocam o zonă de interes major a orașului ???
Alexandru a zis
Acelasi Aerostar, cu alte institutii, si-au dat mana , pentru taierea a zeci de copaci din curtea Liceului Henri Coanda , urmata de demolarea tuturor cladirilor existente, cladiri construite cu truda de cei din generatiile trecute ! Profesorii si elevii, trebuie sa-si ia bocceluta sa plece fiecare unde vor vedea cu ochii ! Nu e relocare, este practic o evacuare ! Daca tot se vrea un campus scolar, de ce nu se face in alta parte !? Fara evacuarea elevilor, fara daramarea atator cladiri, fara taierea a zeci de copaci ? Stop demolarii Liceului Henri Coanda !!!