Investitiile pe piata futures devin, tot mai mult, o oportunitate la vreme de criză. Un demers educational sustinut de directorul Departamentului de dezvoltare al Bursei Monetar-Financiare si de Mărfuri de la Sibiu – Sibex, Ioan Aleman, explică aceasta pentru incepători, desi strategiile prezentate nu reprezintă sfaturi de investitie. Responsabilitatea aplicării lor apartine doar investitorilor. Astăzi: Utilizarea graficelor in analiza tehnica (II)
Graficele punctuale
Acestea ofera analistului o viziune putin deosebita fata de celelalte tipuri de grafice. Graficele liniare, cele tip „bara” sau luminari japoneze, sint proiectate pe diferite perioade de timp. Cele punctuale, insa, ignora complet acest element, concentrindu-se, in schimb, pe miscarea pretului. Principiul de constructie al acestora este relativ simplu: atunci cind pretul se misca in sus, fluctuatiile pozitive sint marcate pe grafic cu un X, iar cele negative cu O.
Un element standardizat in acest caz este fluctuatia minima a pretului care determina marcarea X si O pe grafic. Directia trendului se schimba doar atunci cind acesta creste sau scade peste fluctuatia stabilita. Caracteristica esentiala a acestor grafice este faptul ca ele considera intreaga activitate de tranzactionare ca un flux continuu, ignorind parametrul timp. Principiul acestor grafice consta intr-o serie de informatii incluse in coloane formate din X-uri si O-uri. Fiecare X reprezinta o miscare in sus a pretului cu o anumită valoare, numita box size. Atit timp cit preturile continua sa urce, la fiecare unitate de crestere se adauga X-uri la coloana respectiva. La fel, daca preturile coboara cu o valoare egala sau mai mare decit o marime stabilita, numita reversal size, se initiaza o noua coloana de O-uri, care reprezinta pe grafic o tendinta descendenta a preturilor. Numarul de O-uri depinde de magnitudinea inversarii miscarii preturilor, dar, prin definitie, acesta trebuie sa fie cel putin egala cu marimea standard de inversare. Prin conventie, primul O intr-o astfel de coloana se proiecteaza pe grafic cu o unitate mai jos decit ultimul X din coloana precedenta. In mod analog se procedeaza atunci cind, dupa mai multe descresteri succesive a preturilor, se inregistreaza o evolutie ascendenta a acestora si, atunci, se initiază o nouă coloana de X-uri, primul X proiectindu-se pe grafic cu o unitate mai sus decit ultimul O din coloana precedenta. Alegerea marimilor box size si reversal size este arbitrara. (Petru DONE)
Lasă un răspuns