Ultima fumigena care ameninta sa tina poporul conectat la dezbaterile politice si sa uite de haosul care se adinceste in tara este scandalul cu suspendarea/revocarea lui Geoana din functia de presedinte al Senatului.
Motivul tine de pretentia senatorilor care au demisionat din partidele lor de a-si pastra locurile in comisiile senatoriale. Problema este transata de Constitutie, insa, PDL-ul, care trage sforile in legatura cu „independentii” doreste sa supuna chestiunea la vot.
Desigur, a devenit o obisnuita ca orice prevedere constitutionala sa fie incaalcata pe baza votului „democratic”. Desi este clar ca locurile in comisiile senatoriale se impart in functie de configuratia politica rezultata la alegeri. In mod logic, daca un senator paraseste partidul, trebuie sa paraseasca si locul din comisie, care este al partidului, nu al unei persoane.
Se poate contraargumenta ca la alegerile trecute s-au votat oameni si nu liste si ca alegatorii au decis nominal pe cine sa trimita in Parlament, nu au pus stampila pe numele partidului. Aproape corect, dar gresit fundamental, deoarece, in afara de faptul ca actualii senatori au fost propusi de catre partide, la alegerea lor au beneficiat din plin de votul politic, adica de ponderea obtinuta de fiecare partid in judet.
In concluzie, dezbaterea cu privire la suspendarea lui Geaona este sterila. Daca nu din cauza argumentelor prezentate mai sus, macar pentru ca in Regulamentul Senatului nu exista notiunea de „suspendare” a presedintelui, ci doar cea de „revocare”, care poate fi facuta, insa, doar de partidul care l-a propus.
Lasă un răspuns