Gastroenterita este o afecțiune caracterizată prin inflamația mucoasei tractului gastrointestinal, ce afectează stomacul și intestinul subțire și care poate fi cauzată de o varietate de agenți infecțioși. În majoritatea cazurilor, este vorba de virusuri, dar poate fi declanșată și de bacterii sau paraziți. Este foarte contagioasă și poate fi transmisă prin consumul de alimente sau apă contaminate, prin contactul direct cu o persoană infectată sau cu suprafețe contaminate. În acest articol îți vom spune care sunt simptomele acestei afecțiuni, dar și cum se tratează și se previne ea.
Simptomele gastroenteritei
De regulă, simptomele acestei afecțiuni apar brusc, în 1-3 zile de la infectare, și includ diareea apoasă, crampele abdominale, greața și vărsăturile. Mai pot apărea și febra, durerile de cap sau cele musculare. Cum se manifestă gastroenterita depinde și de cauza acesteia, dar și dacă au apărut sau nu complicații.
În unele cazuri, gastroenterita poate duce la deshidratare, o afecțiune ce poate reprezenta o urgență medicală. În cazul adulților, semnele deshidratării includ urină de culoare închisă, sete intensă, buze și gură uscate sau dureri de cap. La bebeluși și copii, deshidratarea se poate manifesta prin sete, uscăciunea gurii, scăderea frecvenței urinărilor ori a numărului de scutece ude și lipsa lacrimilor când plâng. Pe lângă simptomele specifice deshidratării, iritabilitatea, lipsa de energie, diareea care durează mai mult de o zi pentru sugari și copii, respectiv două zile pentru adulți, febra ridicată, scaunele moi și vărsăturile frecvente, durerile abdominale severe sau scaunele negre, cu sânge ori puroi, reprezintă alte potențiale semne de alarmă ce indică necesitatea consultării de urgență a unui medic.
Riscul deshidratării sau al apariției unor simptome mai severe este mai ridicat în rândul persoanelor în vârstă, bebelușilor prematuri și copiilor mici, al femeilor însărcinate și, în general, al persoanelor cu un sistem imunitar slăbit sau care suferă de alte afecțiuni.
Cum se tratează gastroenterita
Tratamentul gastroenteritei poate varia în funcție de cauza bolii și gravitatea simptomelor. De multe ori, nu este necesar un tratament anume – simptomele vor dispărea după câteva zile, iar între timp este suficient ca persoana afectată să se odihnească și să se hidrateze corespunzător pentru a compensa pierderea de lichide. Dacă este vorba de o formă severă de gastroenterită, medicul poate prescrie medicamente ce vor ajuta la ameliorarea simptomelor. De asemenea, în cazul în care gastroenterita este cauzată de o bacterie sau de un parazit, poate fi necesară administrarea de antibiotice, respectiv a unui antiparazitar. Atenție! Medicamentele se administrează doar la recomandarea unui medic ori a unui farmacist, conform indicațiilor acestuia.
Dieta joacă și ea un rol important în procesul de recuperare. În primele ore după apariția simptomelor este indicată evitarea consumului de alimentele solide, iar apoi să se consume alimente care sunt ușor de digerat și nu irită stomacul și intestinul. Acestea pot include bananele, orezul, supele, pâinea prăjită. De asemenea, este important să se evite alimentele și băuturile care pot agrava simptomele, cum ar fi cele cu mult zahăr, cafeaua, alcoolul sau alimentele grase.
Gastroenterita este o afecțiune foarte frecvent întâlnită, care în multe cazuri nu este considerată a fi una severă și nici nu necesită un tratament anume, singurele indicații fiind odihna și hidratarea corespunzătoare. Totuși, simptomele sale pot fi destul de neplăcute și există riscul agravării acestora ori a apariției un complicații. Principalul risc asociat cu gastroenterita este deshidratarea, care, în unele cazuri, poate pune viața în pericol, în special atunci când apare la bebeluși, persoane în vârstă sau cu un sistem imunitar slăbit. Dacă tu sau un alt membru al familiei prezentați simptome ce ar putea fi asociate cu deshidratarea, este important să consultați un medic cât mai repede posibil.
Lasă un răspuns