• Uzina Termică din localitate a cumpărat stația cu 2,4 miliarde de lei
Nesiguranța ce plana de cîteva luni bune asupra viitorului Stației de epurare din Comănești a luat sfîrșit zilele trecute, cînd s-a consfințit trecerea acesteia în custodia Uzinei Termice (UT) din localitate. „Vrem să ne diversificăm domeniul de activitate și, în plus, dorim să le oferim oamenilor din Comănești servicii cît mai bune, la un preț cît mai mic”, a explicat Călin Mihai, directorul UT, decizia de a cumpăra stația de epurare. În schimbul stației, uzina va achita SC Novei Com Bacău, fostul proprietar, nu mai puțin de 2,45 de miliarde de lei, sumă din care au fost achitat deja circa 40 de procente, bani care, potrivit directorului Mihai, „provin exclusiv din fondurile proprii ale uzinei”.
Dincolo de afacerea în sine, cumpărarea stației de epurare de către Uzina Termică reprezintă o adevărată mană cerească pentru salariații de aici, în condițiile în care „ne-am săturat de planuri etapizate, acte și discuții nesfîrșite. Pur și simplu, nervii noștri sînt la pămînt și tot ceea ce ne dorim e să fim tratați omenește”, după cum au declarat, la unison, aceștia. De altfel, povestea stației de epurare din Comănești este una cît se poate de interesantă.
În urmă cu trei ani, stația este cumpărată de societatea „Noble Drinks” din Bacău contra unei sume de aproximativ 480 de milioane de lei, după cum susțin unii consilieri locali. „Stația a fost, practic, pusă pe chituci, iar oamenii au ajuns la disperare. Salariile nu au depășit, în timpul cît am fost la «Noble Drinks», două milioane de lei și ceva. Cît despre sporuri de toxicitate, nici nu puteam discuta de așa ceva. De altfel, nu prea am avut cu cine să discutăm în general, pentru că patronii nu au trecut niciodată pe aici”, a declarat Maricica Ioniță, șefa stației de epurare. În momentul în care, în august 2003, s-a pus problema trecerii stației în proprietatea Primăriei, oamenii de aici au crezut că l-au apucat pe Dumnezeu de un picior. Din păcate pentru ei, „minunea” nu a durat decît două luni, pentru că, în octombrie, stația a revenit în proprietatea „Noble Drinks”, în condițiile în care „nu am găsit 1,5 miliarde de lei, pentru a achita prețul de vînzare pentru care ne-am înțeles cu foștii patroni”, după cum zice Dorinel Miron, primarul orașului Comănești. La rîndul ei, cea de-a doua „domnie” a celor de la „Noble Drinks” a fost de scurtă durată, stația fiind cedată firmei „Novei Com” Bacău în contul unei datorii mai vechi de 3,5 miliarde de lei. „Domnul Simon, noul patron, a venit de cîteva ori să vadă care sînt problemele stației și chiar a adus un proiectant de la Tîrgu Mureș atunci cînd i-am spus că stația trebuie neaparat retehnologizată. Impresia inițială a fost că cei de la «Novei» chiar doreau să facem treabă, dar probabil că și-au dat seama ce înseamnă cu adevărat o stație de epurare și au preferat să vîndă”, a spus Maricica Ioniță.
Cumpărătorul s-a dovedit a fi Uzina Termică. Directorul Călin Mihai a dat asigurări că vrea să pună pe picioare stația de epurare, chiar dacă pentru asta e absolută nevoie de vreo 360.000 de euro, după aprecierile lui Ioniță. În plus, stația trebuie să-și rezolve problema autorizațiilor, în acest moment aceasta neavînd nici una dintre autorizațiile necesare. „Știm că nu e ușor deloc, dar vom încerca să obținem fondurile necesare atît din fonduri proprii și sponzorizări, dar 1și prin intermediul programelor internaționale”, a mai spus directorul Mihai. Acesta a adăugat că modernizarea stației de epurare nu înseamnă renunțarea la actualii angajați, cel puțin în ceea ce-i privește pe specialiști. „Oamenii specializați nu au de ce să-și facă griji, mai ales că vom respecta normativele din domeniu. Vom analiza însă, situația sectoarelor anexe. Pot spune, de exemplu, că paza stației nu va mai fi asigurată de personal, ci de gardieni publici, pentru că își fac treaba bine și sînt și mai ieftini. Asta nu înseamnă însă, că dacă cineva va trebui să plece, nu vom căuta soluții pentru a-i rezolva situația”, a încheiat directorul UT Comănești. Cît privește salariile, acesta spune că lefurile nu vor fi în nici un caz mai mici decît în perioada în care stație de epurare se afla în custodia Primăriei. (Eduard CUCU)
Lasă un răspuns