În ultimii ani, chirurgia ginecologică s-a schimbat, grație progreselor înregistrate de tehnologia medicală. Astfel, intervențiile chirurgicale mari, cum ar fi cele de înlăturare a uterului (în cazul fibroamelor uterine sau chiar a polipilor), au fost înlocuite de chirurgia minim invazivă.
„Actul medical trebuie adaptat la progresele tehnice ale momentului, dar și la nevoia de îngrijiri a populației din județ și regiune, în contextul creșterii numărului de paciente născute în anii ´50, la care aceste patologii genitale sunt foarte frecvente”, explică dr. Roxana Calapod, medicul șef al Secției Obstetrică Ginecologie din cadrul SJU Bacău.
Primele astfel de intervenții chirurgicale au fost efectuate zilele trecute, în premieră la SJU Bacău, de către o echipă de medici ginecologi, formată din dr. Oana Acsinte, dr. Roxana Calapod și dr. Geta Drăghici, alături de medicii de anestezie și terapie intensivă – dr. Iurie Rotaru și dr. Cristina Carp. Colectivul de asistente și infirmiere ginecologie și anestezie de la Blocul Operator Maternitate și-a asumat cu succes pregătirea instrumentarului chirurgical foarte complex, necesar efectuării acestor intervenții, precum și specificul tehnicii de anestezie, totul pentru siguranța și confortul pacientelor.
De notat că premiera este înregistrată ca urmare a achiziției unui echipament medical, aflat acum în dotarea Maternității, respectiv a unui histeroscop cu rezectoscop de ultimă generație și a unui Shaver Bigatti. Și asta mulțumită sprijinului asigurat de Consiliul Județean Bacău și de Ministerul Sănătăţii – România, evident, și a implicării managementului spitalului.
„Astfel de operații au fost efectuate în ultimele două zile, în Maternitatea Bacău, fără a fi nevoie de incizii, și care au presupus o durată scurtă a intervenției chirurgicale. S-a reușit extracția, histeroscopic, a polipilor sau a fibroamele uterine la paciente internate aici. Practic, intervenția chirurgicală a durat câteva minute, refacerea fiind rapidă, pacienta externându-se după maximum 12 ore de la intervenție. Cred că histerectomia va fi, în următorii ani, o intervenție extrem de rară, rezervată patologiei oncologice”, a mai spus dr. Roxana Calapod. (sursa: comunicat SJU Bacău)
Lasă un răspuns