În ultima lună, Primăria Bacău se confruntă cu un blocaj semnificativ în ceea ce privește emiterea autorizațiilor de construire, pe fondul noilor reglementări impuse de Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR) și aplicate ca urmare a stabilirii planșelor cu servituți aeronautice de către Aeroportul Bacău.

Restricțiile, menite să supravegheze siguranța zonelor aeronautice civile, afectează circa 80% din suprafața orașului și impun o serie de limitări severe asupra dezvoltării urbane.
Blocajul își originea în interpretarea articolului 87 din Codul aerian al României (Legea 21/2020) în sensul în care textul de lege ar impune obținerea unui aviz de la Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR) pentru orice tip de lucrare în zonele cu servituți aeronautice.
Chiar dacă legea este în vigoare încă din anul 2020, problema a apărut acum ca urmare a faptului că planșele cu zonele de servituți aeronautice civile asociate aeroportului au fost aprobate și transmise abia pe 18 februarie către Primăria Bacău în vederea preluării și includerii în documentațiile de urbanism.
Avize care pot dura chiar și jumătate de an
Potrivit reprezentanților municipalității, reglementarea complică semnificativ procedura de autorizare, chiar și pentru lucrări minore care anterior nu necesitau aprobări suplimentare. Primăria Bacău a solicitat deja clarificări de la AACR pentru a se lămuri de „aplicabilitatea acestor reglementări în cazul actelor administrative emise de instituția noastră”.
În 2024, Primăria Bacău a emis 368 de autorizații de construire și 1022 de certificate de urbanism. Noile reglementări pot reduce drastic acest număr, afectând negativ creșterea economică locală și calitatea vieții cetățenilor, blocând nu doar diverse intervenții private, ci și lucrări publice care ar urma să fie întârziate cu luni de zile în așteptarea avizelor de la AACR și MApN.
Conform informațiilor publicate de primărie, ultima autorizație de construire emisă în municipiul Bacău datează din 26 februarie 2025, astăzi împlinindu-se o lună de la acel moment. Lucrările afectate includ de la extinderi de rețele edilitare, modificări interioare, până la construcții de noi imobile, investiții în infrastructura publică sau modernizări ale clădirilor existente.
O chestiune de interpretare a legii
Textul articolului 78 din Codul aerian prevede că „orice modificare a regulamentului local de urbanism, precum și orice lucrare sau schimbare a destinației și/sau utilizării unui teren din zonele supuse servituților aeronautice civile” are nevoie de avizul Autorității Aeronautice Civile Române și automat și de cel al Ministerului Apărării Naționale, având în vedere că de pe Aeroportul Bacău operează și aeronave de stat.
Citind mai atent textul, practicienii pot interpreta că avizul ar fi necesar doar în cazul modificărilor regulamentului de urbanism și a lucrărilor sau schimbărilor care se referă la modificarea destinației sau tipului de utilizare a unui teren. Nicidecum că ar fi vorba de necesitatea avizelor AACR și MApN pentru absolut orice tip de lucrare care este solicitată spre autorizare în zona de servitute aeronautică ce cuprinde 80% din teritoriul municipiului Bacău.
Suprareglementare imbecila marca uie + legiuitor zelos = PROSTIE
Macar astia de la AACR mai pot impiedica autorizatiile pe shpaga ale celor din primarie dar si ridicarea HAOTICA a cladirilor in orasul asta murdar !!!
Aeroportul e prea aproape de oras, nu ar fi mai logic sa mute aeroportul decat sa blocheze orasul?
Crezi cumva ca mutatul unui aeroport este similar cu mutatul unui sac de cartofi?!Pentru orientarea pistei se fac,inclusiv,studii despre directiile de circultie a curentilor de aer.
Asa, si?
Și unde să mute aeroportul, măi nenea Gică de la sculărie?
In tara sunt aproximativ 20 de aeroporturi ! Sa intelegem ca doar administratia Viziteu are aceste probleme ?
Nu , dar poate alte orase il au la periferie si nu afecteaza nimic …
O masura exceptionala, Bacaul nu este oras, este un targ nenorocit, iar construirea de blocuri este clar si indubitabil o metoda de imbogatire pentru cocalarii imobiliari si pentru complicii lor din politica. Nimeni nu respecta legea, autorizatiile sunt date fortand legislatia in vigoare, iar la final, cand se verifica respectarea autorizatiei, desi se constata grave incalcari, se da avizul de receptie.
cand nu ajungi la struguri, sunt acri !
Suprafața municipiului Bacău este de 43 km² iar 80% ar însemna 34,4 km2 . Nu cred că aeroportul din Bacău, cu ambele componente civilă și militară, poate avea o zonă supusă servituților de aeronautică atâta de întinsă.
Limitele zonelor supuse servituților aeronautice și restricțiile asociate acestor zone ar trebui să fie transparente în sensul ca orice persoană intreresată să aibă acces la astel de informații..
Pe de altă parte, autoritățile administrației publice locale și județene au obligația integrării în documentațiile de urbanism și de amenajare a teritoriului, în condițiile legii, a zonelor supuse servituților aeronautice, împreună cu restricțiile asociate acestor zone.
Pari o creatura inteligenta. Fara misto. Nu mai bine iti folosesti inteligenta dezvaluind aici cate blocuri nou construite in ultimii 20 de ani in Bacau au numarul de locuri de parcare conform legii (pana in 2016 erau cate doua locuri de parcare prevazute in PUG, pentru fiecare apartament), sau cati metri patrati de spatiu verde exista la fiecarui bloc, conform legislatiei, sau poti vorbi despre ghenele de gunoi, cele care lispesc in realitate, desi sunt prevazute in Autorizatiile de Construire, in locul lor fiind locuri de parcare vandute catre fraieri ? Stii cat costa, mai nou, un loc de parcare la un bloc nou construit ? Zece mii de euro iti spune ceva ? La o suprafata legala de 10 metri patrati, asta inseamna o mie de euro metrul patrat. Neconstruit, doar o bucata de asfalt. O mie de euro ! Cat costa, domnul NEXT, metrul patrat de teren viran in Bacau ?
Am pus niste intrebari, raspunsul este usor de dat de catre oricine merge prin Bacau si se uita la blocurile nou construite in ultimii douazeci de ani, nici macar UNUL nu respecta prevederile legale ! Ok, cocalarul imobiliar prin definitie vrea sa fure, asta este Romania, dar se pune intrebarea de ce s-a dat aviz de receptie, la finalul lucrarilor de constructie ? Pai cine da aceste avize ? Tata din ceruri ? Bunica ?
Corect!
Nu doar blocuri noi,,,
De 35 de ani…toti edilii..cu secretarul general…arhitectul sef si functionarii publici de la Urbanism…au dat autorizatii de constructie si au receptionat blocuri, case, vile, sedii de firma…construite pe orice petic de pamant si loc cu verdeata din Bacau…inclusiv intre blocuri…si chiar bloc langa bloc.
Autorizatii primite contra spaga in mod direct, cu ajutorul consilierilor locali cand trebuia.
Doar la Legionaru pe strada Alecu Russo…vedem de la garajele supraetajate…pana in str. Stadionului…pe spatiul verde a construit Legionarul bojdeuca si restul tartanilor ghertoi…magazine si case…
In capat la intersectie a rasarit un bloc…al caror locatari isi parcheaza masinile incepand de la trecerea de pietoni din intersectie, blocand o banda de circulatie spre garaje…
Inclusiv Legionarul isi parcheaza ruginitura de audi veche in fata la bojdeuca…ocupand banda de circulatie…
Cum ai obtinut mai Legionarule tu autorizatie de constructie la un restaurant si motel fara nici un loc de parcare?
Pe cine ai mituit in Primaria Municipiului Bacau?
Hai ca poti sa ne spui faptele s-au prescris…
Alaturi de tine se ridica falnic blucul la M…buz…SRL… fabrica de confectii metalice…
Tartanii astia…alt loc nu si-au ales decat pe acel petec de pamant… la 5 metri de celalalt bloc…
Chipurile cu parcari subterane…alta vrajeala impachetata frumos…parcari ce se vor transforma in magazine peste noapte cel mai probabil.
Insa cum au aprobat jegurile spagare autorizatia de constructie?
Cand stii ca zona se va bloca, si asa o banda de circulatie este blocata…
Restricțiile se duc până pe comunele Mărgineni, Hemeiuș, Nicolae Bălcescu, etc!
Corect