O liniște apăsătoare stăruie la SC Chimcomplex Borzești. Din 29 ianuarie, societatea este alimentată cu energie electrică doar la limita de avarie, din cauza datoriilor către SC Electrica SA. Administrația și sindicatele Chimcomplex spun că principala problemă este prețul mare al energiei electrice: în România costul unui megawatt este de 55 dolari, mai mult decît dublu față de țările europene (17-19 dolari/MW în Franța, 21-23 MW în Germania) care primesc tarife preferențiale la energia electrică de la guvernele țărilor lor.
Patronatul, Consiliul de Administrație, sindicatele cred că ar trebui ca modelul să fie aplicat și la Borzești, mai ales că România tinde spre strategii pentru industrie la fel ca cele din Comunitatea Europeană. De aceea, a fost adresată o scrisoare deschisă Președintelui României, primului -ministru, președinților Camerei Deputaților și ai Senatului, Ministerului Industriei și Comerțului, APAPS. Scrisoarea a fost trimisă și Consiliului Concurenței, SC Electrica SA București, vicepreședinților PSD Ioan Rus și Viorel Hrebenciuc, filialei județene PSD, Prefecturii Bacău, precum și Primăriei Onești și filialei PSD Onești.
Săptămîna aceasta, Ștefan Vuza, patronul Chimcomplex, și Mircea Popescu, președintele societății, fac demersuri la București pentru a se găsi o soluție pentru practicarea unui preț preferențial la energia electrică. La SC Chimcomplex se obțin produse clorosodice în instalațiile SODA M, care au costat statul român peste 150 milioane dolari. Producerea sodei implică un consum ridicat de energie electrică, ce depășește 65% din totalul costurilor de fabricație. Impactul opririi Chimcomplex este resimțit nu doar de cei 1100 de angajați ai săi, ci se răsfrînge și asupra altor 3500 muncitori, producătorii și transportatorii de sare, pînă la industria aluminei. Această situație a nefuncționării SC Chimcomplex SA Borzești poate genera și pe plan local o situație socială tensionată. (Ion MORARU)
Lasă un răspuns