Modelul austriac de formare profesionala promovat de institutul WIFI din Austria a trezit interesul Camerei de Comert si Industrie din Bacau si al Scolii de Studii Comerciale care functioneaza sub patronajul sau. Cu putin timp in urma, acest sistem a fost prezentat in Romania la seminarul „Viena/Austria – Centru al educatiei si al stiintei”, organizat la Academia de Studii Economie din Bucuresti. „Pe noi ne-a interesat partea de prezentare a WIFI din acest seminar – ne-a declarat Petronela Dudu, directorul general al Scolii comerciale a Camerei de Comrt, care a participat la acest eveniment -, pentru ca WIFI este un institut de promovare economica organizat chiar de camerele de comert din Austria. Noi nu avem sursele de finantare de acolo, sa facem un model identic, dar din acet model putem invata multe”.
WIFI (Wirtschaftsforderungsinstitut) este o organizaţie de training vocational, parte din Camera Economică Federală a Austriei. Succesul antreprenorial se bazeaza pe cunoastere si know-how. In Austria, cele noua institute federale pentru promovare economică (WIFI, pe scurt) precum si alte 80 de centre teritoriale, nu sint doar parte integranta a camerelor economice austriece; ele reprezinta partenerul nr. 1 al companiilor austriece in domeniul educatiei vocationale si al educatiei destinate adultilor. WIFI reprezinta un dialog continuu intre mediul economic si sectorul educaţie, promovind cunoasterea practica, bazata pe experienta. Acest know-how este diseminat si in centrele WIFI internationale, astfel oferta nationala este adaptata si localizata pentru piaţa locala specifica a tarilor unde WIFI este prezent – in Ungaria, Polonia, Croatia, Slovacia si Romania.
Cursuri la cererea angajatorilor
WIFI este lider de piata in tara sa, unde detine o cota de 20% din piata programelor de formare profesionala si unde fac in jur de 28.000 de traininguri pe an, cu peste 300.000 de cursanti. „Au ajuns la acest nivel – a precizat Petronela Dudu – pentru ca pun foarte mare accent pe practica. In principiu, cursurile de calificare sint atuul lor. Au organizat tot felul de ateliere si laboratoare, ceea ce la noi se poate intimpla numai in sistemul de stat, care dispune de finantare. In Austria se instruiesc grupe de cursanti trimise de angajatori. Toti salariatii unei firme sint instruiti la WIFI. Toate programele de instruire si materialele de curs sint facute impreuna cu angajatorul, pe necesarul lui de competente, nu la modul general. Si sistemul legislativ, de acolo, este ceva mai permisiv, astfel incit se poate umbla la programe, pentru adaptare la necesitatile agentului economic”. WIFI are in jur de 60 de ani de experienta, dar mare parte dintre cursuri sint cele de calificare. Pun, insa, accent si pe cele de perfectionare.
WIFI – un model
„Am vrut sa vedem ce fac ei acolo si cum putem prelua si noi – a mai spus Petronela Dudu. La noi cursurile de calificare dureaza destul de mult, trebuie sa gasesti lectorii potriviti, colaboratorii pentru partea practica, sa monitorizezi etc. In Austria, toti trainerii provin din mediul economic, pentru ca circa 90% din cursuri se fac la sediile angajatorilor. Dar, trainerul este si el format de WIFI si apoi integrat in sistem. Si noi am inceput sa preluam acest sistem de formare a trainerilor, inainte de inceperea cursurilor”. Filiala WIFI din Romania a abordat numai partea de perfectionare, nu si de calificare a cursantilor. „E dificil sa construiesti o baza de lectori, de locuri de practica, de colaboratori – a opinat directorul general al Scolii comerciale. In Austria, camerele de comert se ocupa de acest aspect. La noi, WIFI nu este inca foarte cunoscut. In plus, la noi, pe aceasta piata nu exista un monopol, dar acolo WIFI este net un lider de piata. Si in Romania, WIFI se adreseaza, in primul rind, firmelor austriece cu afaceri in tara noastra. Intreprinzatorii autohtoni care apeleaza la ei sint foarte putini. Desi WIFI a venit in Romania din 2007”.
Lasă un răspuns