Tinerii studenți băcăuani au posibilitatea să plece, în perioada vacanțelor de vară, la muncă în Statele Unite ale Americii. Încă din urmă cu aproximativ trei ani, în România a fost fost implementat programul Work & Travel, destinat tinerilor studenți care sînt dispuși să muncească trei luni, după care o lună să călătorească în lung și-n pe Tărîmul Făgăduinței.
Alina Munteanu, de 22 de ani, din Bacău, este studentă în București, iar în această vară va lucra ca salvamar la un parc acvatic de distracții din Texas, într-un orășel situat în apropriere de Austin. „Am aflat de acest program în iarna anului trecut, dar pentru că era deja tîrziu nu au mai avut timp să-mi fac documentația ca să pot pleca în vara trecută. Încă din toamnă, în complexele universitare din București au apărut tot felul de afișe în care se făcea cunoscut programul Work & Travel și nu am mai stat deloc pe gînduri. Am vrut să plec pentru că vreau să văd cum este în SUA, dar și să muncesc că cîștig bani pe care aici nu i-aș aduna nici dacă aș munci un an întreg”, a dezvăluit Alina motivele care au îndemnat-o să plece în SUA fără se se gîndească de două ori.
Condițiile ce trebuie îndeplinite
În România există două firme mai cunoscute care intermediază plecarea tinerilor studenți în străinătate. Student Travel are deschise birouri în București, Brașov și Cluj, iar informații suplimentare despre program, adresă, numere de telefon sau persoane de contact pot fi obținute accesînd adresa de internet http://www.studenttravel.ro. Cea de-a doua firmă la care studenții pot aplica pentru a ajunge să muncească în vacanța de vară în SUA este ZIP International și are deschis birou de recrutare numai în București, adresa de Internet la care pot fi obținute mai multe date fiind http://www.ziptravel.ro. Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească tinerii studenți băcăuani care vor să călătorească în Statele Unite și să cîștige bani sînt destul de stricte. Aplicanții trebuie să fie studenți în an de studiu intermediar, mai puțin primul și ultimul an de facultate, să aibă între 19 și 26 de ani, să fi obținut cel puțin 7,50 în ultimul an de studiu, să fie integraliști, fără nici o restanță sau credit, și să cunoască foarte bine limba engleză.
Aplicanții pot alege unde să lucreze
„Eu am început să culeg informații despre plecare din octombrie, imediat cum a început anul universitar. Am apelat la serviciile firmei Zip și, după ce am completat formularele și am fost introdusă în baza lor de date, am primit o ofertă cu locurile de muncă pe care puteam să le aleg. În formularele pe care le-am trimis am optat pentru un loc de muncă în care să am posibilitatea să mă întîlnesc și să discut cu oamenii. Nu voiam să merg la spălat vase și să fac, de diminieață pînă seara, numai asta, fără să spun decît că îmi mai trebuie detergent sau alt burete de spălat. În oferta de locuri de muncă pe care am primit-o s-a ținut cont de aceste lucruri”, spune Alina Munteanu. Pe lista locurilor de muncă pe care le putea alege, Alina putea opta între 17 oferte, unele fiind plătite cu șase dolari pe oră, altele cu șapte, altele cu opt sau chiar 11 dolari pe oră. Unii dintre angajatori ofereau cazare, alții masă, alții transport, alții un prînz sau băuturile răcoritoare dintr-o zi. Angajatorii americani au venit în luna ianuarie în București, unde s-au întîlnit cu studenții români care au aplicat pentru acest program. La interviurile face to face cu studenții din România, americanii se băteau între ei să-i convingă pe tinerii români să aleagă firma pe care o reprezentau.
Un salvamar român cu fustă între alți 900
„În acest program se poate merge ca barman, chelneriță, vînzător, îngrijitoare la hotel, supraveghetor într-un parc de distracții sau muncitor la fabrică de ambalat pește. Fiecare aplicant poate opta în funcție de ceea ce așteaptă el de la plecarea în SUA. Spre exemplu, eu aveam posibilitatea să optez pentru un job în Alaska, într-un orășel cu 500 de locuitori, la o fabrică de ambalat pește. Pentru munca pe care o făceam primeam 11 dolari, aveam cazare și masă asigurată. Nu mi-a convenit și am ales un post de salvamar la un parc acvatic de distracții din statul Texas, într-un orășel din apropiere de Austin. Voi fi plătită cu șapte dolari pe oră, voi avea prînzul și răcoritoarele asigurate, iar pentru cazarea dintr-o lună va trebui să plătesc 150 de dolari. Pot lucra 40 de ore pe săptămînă, iar dacă vreau să cîștig bani mai mulți pot face ore suplimentare”, mai spune tînăra care în vară va fi unul din cei 900 de salvamari din parcul de distracții Schlitterbahn din orășelul New Braunfels.
Plecarea costă 1.500 de dolari
Una din principalele probleme pe care trebuie să le rezolve tinerii care doresc să plece la muncă în perioada vacanței de vară este cea legată de cost. Condiția obligatorie care trebuie îndeplinită de tinerii care vor să aplice e ca trei luni din cele patru pentru care au viză în SUA să muncească, iar cea de-a patra lună petrecută în SUA e destinată călătoriilor. În cea de-a patra lună, cei care vor să se întoască acasă cu mai mulți bani pot munci în continuare. Cît privește suma care trebuie să o aibă aplicații pentru a putea pleca din țară, aceasta se ridică la 1.500 de dolari, bani în care intră biletul de avion dus – întors, taxele consulare și de obținere a vizei, comisionul agenției și alte cheltuieli. Tinerii studenți români care au fost plecați prin acest program în anii anteriori spun însă că banii investiți pot fi recuperați fără nici un fel de problemă. „Mi-am făcut și eu un calcul să văd cam ce aș obține în cele patru luni cît voi sta în State. Scăzînd cei 1.500 de dolari, cît mă costă plecarea, cheltuielile de cazare și călătoriile prin SUA, în cea de-a patra lună, m-aș întoarce acasă cu aproape 3.000 de dolari. Banii ăștia nu i-aș obține în Romănia decît dacă aș munci un an întreg, fără să cheltuiesc nici un leu”, încheie, convinsă că a luat cea mai bună decizie în ce privește petrecerea vacanței de vară, Alina Munteanu.
În acest an, termenul limită de depunere a formularelor de înscriere expiră la sfîrșitul lunii februarie. Cei care au deja banii în buzunar și au pașaport, cunosc bine limba engleză și vor să plece, mai au la dispoziție cîteva zile pentru a intra în baza de date și a-și găsi un loc de munc. Studenții care nu îndeplinesc deocamdată condițiile pot începe să strîngă bani pentru a pleca peste Ocean anul viitor. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns