• pe strada Carpați se află o farmacie unde pacienții nu doar cumpără medicamente, ci pot admira și lucrări de artă de calitate • inițiativa acestui demers unicat în Bacău aparține Vioricăi Filimon, patroana Galeriei „Filart”
Pe strada Carpați, la numărul 2, există o farmacie mai puțin obișnuită în spectrul medical băcăuan, realizată cu mult bun simț artistic. Alături de bustul unui tînăr, expus în partea dreaptă a ușii de la intrare, oamenii care trec pragul acestui univers al medicamentelor au ocazia să admire și lucrări de artă de primă mînă, originale și avînd girul unui specialist în materie. Acestea sînt expuse, temporar, într-o manieră demnă de invidiat și pentru o galerie de artă, grației Vioricăi Filimon, patroana Galeriilor „Filart”, a cărei fiică este patronul farmaciei. Din 1997 și pînă în prezent, băcăuanii care și-au abătut pașii pe la farmacia din strada Carpați nu au pierdut, cu siguranță, ocazia de a admira picturile maeștrilor penelului din Bacău. Iar cînd lucrările etalate poartă semnătura inconfundată a unui maestru precum Ilie Boca, nu e de mirare că unii mai stau și cască ochii prin farmacie. „Am deschis expoziția tot într-o zi de ziua lui Ilie Boca, 21 februarie, în anul 1997. M-am gîndit că acest spațiu este unul cu adresă destul de largă, în care intră multe categorii de oameni. Aceștia vin și, uneori, cînd stau la rînd pentru a cumpăra ceva își abat privirea spre pereți, și văd lucrările de artă. Sînt convinsă că este o alinare pentru ei, deși nu sesizează întotdeauna așa cum trebuie o lucrare de artă. Oricum, cred că tot le rămîne ceva în minte”, ne-a declarat Viorica Filimon.
De altfel, expoziția de la Farmacia „Farmafil” are o orientare foarte clară. „Ea se adresează oamenilor care vin aici cu fel și fel de probleme și așteaptă. Iar pentru ca așteptarea lor să nu fie prea grea, le prezentăm lucrări de artă. Expoziția se adresează și personalului farmaciei, să se miște într-un spațiu deosebit care să le confere și un confort psihic”, a mai spus Viorica Filimon. Cei interesați și impresionați de un tablou au fost îndrumați spre Galeriile „Filart”, unde au putut achiziționa lucrarea respectivă. „S-a întîmplat, uneori, ca unii oameni să dorească în mod expres o lucrare de artă și am vîndut-o. Însă nu întotdeauna lucrările expuse sînt de vînzare”, a precizat Viorica Filimon. (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns