• zeci de morți din comuna Tamași primesc facturi pentru plata taxei radio-tv • factorii poștali returnează facturile neplătite lună de lună cu specificația „decedat”, dar nimeni nu-i ia în seamă • urmașii celor decedați au ajuns să trimită factorii poștali la cimitir și să le ceară celor din morminte bani pentru plata taxei
O situație aberantă se petrece în comuna Tamași, unde, încă de anul trecut, cel puțin 16 proprietari de locuințe plecați de ani de zile în lumea celor drepți primesc, lună de lună, facturi pentru plata taxei radio-tv. Sumele sînt incluse în facturile de energie electrică pe care factorul poștal le lasă de obicei la moștenitorii acestora, în ideea că poate unele dintre ele vor fi plătite. Oamenii însă s-au săturat și nu mai vor să audă nici de taxa radio-tv, nici de factura la energia electrică. Cea mai ridicolă situație este la fosta casă parohială din Tamași, unde nu mai există nici măcar locuința, în locul ei fiind doar un cîmp viran. Doar pe gard figurează un număr, semn că acolo a fost cîndva o casă. Cîteva curți mai încolo, într-o locuință dărăpănată, cu ferestrele și ușile bătute în cuie, a locuit cîndva familia Cerbu. Gheorghe și Frăsina Cerbu au părăsit cele lumești din 1990. Sistemul parșiv născocit însă de guvern pentru a asigura bunăstarea Societății de Radio și Televiziune (SRTV) nu-i iartă și le tulbură și odihna veșnică, trimițîndu-le lună de lună facturi pentru plata taxei radio tv. „Primele facturi le-am primit la începutul acestui an. Factorul poștal le-a lăsat la mine, în calitate de moștenitor. Poate că aș fi plătit, dacă nu era vorba de o sumă destul de mare totuși. Erau vreo 600.000 de lei, probabil că și din urmă, așa că i-am spus factorului să se ducă în cimitir și să le ceară socrilor mei bani. Mi-au spus că nu sînt banii lor, ai Poștei, și că sînt ai televiziunii. Le-am spus să-i trimită la cimitir pe cei de la TVR, că poate or face ei vreo minune și mi-or învia socrii să le plătească taxa”, a spus Elena Cerbu, nora celor decedați în 1990.
Situația nu este însă singulară. Pe lista factorilor poștali se mai regăsesc și alte nume: Gheorghe Popa, Gheorghe Hermeziu, Vasile Ciorbă, Vasile Pușcașu, Mihai Beca, toți oameni trecuți de mult la cele sfinte. „Socrul meu a murit din 1987 și era veteran de război. Cu toate astea, îi vin facturi pentru plata taxei radio-tv lună de lună. Am fost la cei de la IRE la Bacău și i-am rugat să rezolve într-un fel situația, pentru că facturile sînt plătite de soacra mea din pensia de 400.000 de lei și ea nu are nici radio, nici televizor. La 81 de ani abia mai aude și de văzut, vede ca prin ceață. Cei de la IRE mi-au spus că trebuie să aduc un munte de acte să o scutească pe soacra mea de plată: declarație în nume propriu, certificatul de deces al socrului, copie după buletinul de identitate, după carnetul de veterean de război, așa că m-am lăsat păgubaș. Ar însemna să-mi pierd o grămadă de timp pe la ghișeele lor, că-i o aglomerație acolo de-ți dai sufletul”, ne-a spus și Lică Negoiță.
Facturi returnate cu mențiunea „decedat”
Factorii poștali spun că această situație datează încă de anul trecut, de cînd s-a pus în aplicare reglementarea privind plata taxei radio-tv pe factura de energie electrică. Cum taxa este inclusă în factura de curent electric, nimeni nu poate să plătească doar curentul, pentru că facturile fiscale sînt emise pentru toată suma. „Nu înțeleg de ce nu este factură separată pentru taxa asta? Eu, deși casa tatei este debrașată de la curentul electric încă de la moartea lui, am ales să plătesc o sumă simbolică doar pentru a-mi păstra contractul cu IRE, că poate voi vinde casa aia cîndva. Acum mă trezesc că vreau, nu vreau, trebuie să plătesc și taxa radio tv. Asta mă face să nu mai plătesc nici curentul electric. Să vină să mă mai debranșeze încă o dată”, spune, mucalit, un sătean mai tînăr, cu un fes pe-o parte.
Factorul poștal Cecilia Spătaru încearcă o explicație pentru situație, dar oamenii nu sînt de acord cu ea. „Cred că facturile sînt emise pe numele unor proprietari decedați, ai căror moștenitori nu au dezbătut succesiunea pentru ca unul dintre ei să preia contractul cu IRE-ul. De asta se întîmplă așa”, ne-a declarat femeia. „Păi ce treabă are succesiunea cu faptul că pe numele celor morți vin niște facturi? În casa aceea nu mai stă nimeni și eu cred că dacă cineva de la ei, în loc să stea pe scaun și să apese un buton de unde curg automat facturi, ar veni pe teren să vadă care-i situația exactă s-ar rezolva problema destul de repede. Dar ei au interes să procedeze așa, că noi, moștenitorii, sîntem proști și plătim”, a spus repede și o femeie care a încercat să-și ascundă fața după o broboadă uriașă.
Diriginta Oficiului poștal Tamași, Olga Frunză, spune că situația, deși nu este creată de factorii poștali, îi pune pe aceștia în situații destul de neplăcute. „Ne-am confruntat cu problema asta de prin august 2003. Lună de lună, facem o listă cu numele celor decedați, la care atașăm facturile și explicăm motivul pentru care nu au fost plătite. Dar, luna următoare vin exact la fel. Nu ne ia nimeni în seamă, iar oamenii, dacă mai întîi ne luau în bășcălie, acum ne spun că nu vor mai plăti nici facturile de curent. În comună la noi sînt vrei 16 cazuri de proprietari decedați care primesc facturi pentru plata taxei radio tv”, ne-a spus și diriginta oficiului poștal.
Responsabilitatea este pasată de la Ana la Caiafa
Situația nu este singulară în comuna Tamași. Purtătorul de cuvînt al sucursalei Electrica Bacău, Anca Hagimă, ne-a spus că la fel se întîmplă în întreg județul cu sute de persoane decedate, încă de cînd au intrat în vigoare reglementările potrivit cărora toți titularii contractelor de furnizare a energiei electrice trebuie să plătească și taxa radio-tv. După scandalurile care au izbucnit imediat după apariția acestor acte normative, mai marii de la București au tot mers pe excepții de la plata tributului către SRTV, pînă cînd s-a ajuns, așa cum este astăzi, ca pe baza unei declarații pe propria răspundere, potrivit căreia dacă nu ești posesor de receptoare radio sau tv ești scutit de plata acestei taxe. „În cazul decesului, propietarilor titulari ai contractului cu Electrica, moștenitorii acestora, trebuie să se prezinte la sediul nostru să preia unul dintre ei contractul de furnizare a energiei electrice și apoi să declare că în acea locuință nu mai stă nimeni. În felul acesta sînt scutiți de plată, pentru că deținătorii a două sau mai multe locuințe nu plătesc taxa asta decît pentru una din case. Cît despre verificări pe teren, asta nu mai este treaba noastră, pentru că taxa nu ne aparține. Noi sîntem doar niște colectori pentru SRTV și cei de acolo ar trebui să verifice la cine ajung facturile, pentru că ei sînt beneficiarii taxei radio-tv”, ne-a declarat Anca Hagimă. De partea cealaltă, reprezentanții SRTV spun că vina aparține celor de la Electrica, care nu și-au reactualizat baza de date după care emit facturile. Șeful Serviciului Taxă radio-tv din SRTV, Silvia Marin, ne-a declarat că situația este generalizată de fapt în întreaga țară și că taxa se plătește la fiecare domiciliu unde există un contract cu furnizorul de energie electrică. „Nu noi emitem facturile, ci cei de la Electrica, pe baza evidențelor pe care le dețin ei. Eu nu am de unde să știu dacă cineva este decedat, decît dacă vin moștenitorii și dovedesc acest lucru. Se acreditează greșit ideea că se percepe taxă și de la morți, dar nu este așa. Pur și simplu, este o problemă de succesiune pe care moștenitorii nu și-au rezolvat-o și din cauza asta se ajunge aici”, ne-a spus Silvia Marin.
Și iată cum, o societate care este alimentată cu sume imense de toți românii printr-o taxă îndesată cu făcălețul pe gîtul lor, găsește rezolvarea situațiilor iraționale în care i-a pus tot pe cheltuiala celor care plătesc taxa. Adică țăranul care are o pensie de cîteva sute de mii de lei pe lună trebuie să-și cheltuiască bruma de bani pe drumuri la oraș pentru a rezolva o problemă de succesiune la notari și a prelua pe numele lui contractul de electricitate care i-a aparținut mortului, ca să poată apoi declara pe propria răspundere că în cea de-a două locuință nu mai stă nimeni și în felul acesta să fie scutit de plată. Nu contează că SRTV, în calitate de beneficiar al unei taxe care a stîrnit atîtea controverse, nu face absolut nimic pentru a verifica la cine ajung facturile. Nu contează nici faptul că poate sînt mai mulți moștenitori care nu se înțeleg asupra succesiunii. Sau care poate nu vor să-și împartă oficial moștenirea. Important este că țăranii, prin bunul simț care îi caracterizează, în momentul în care văd un document oficial, cum este factura emisă de Electrica, își rup de la gură, mai vînd o găină, mai renunță la un medicament și achită facturile sosite pe numele morților spre bunăstarea SRTV. „Este la noi o echipă întreagă care lucrează pentru remedierea unor astfel de situații. Vă rog să mă credeți că sînt munți de sesizări care au ajuns la noi și a devenit chiar o problemă de spațiu de ceva timp. Va dura ceva pînă vom ajunge să le rezolvăm pe toate, pentru că echipa de care v-am vorbit este exterem de restrînsă”, ne-a declarat și Mihaela Butnaru, de la departamentul de relații cu publicul al SRTV. Nimeni nu a putut să ne spună însă prin ce mecanism o taxă impusă de SRTV tuturor românilor poate fi anulată doar apelînd la dreptul succesoral și la notari. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns