• dosarul va fi soluționat de magistrații de pe lîngă Înalta Curte de Casație și Justiție • polițiștii s-au plîns în momentul bătăii cu țiganii că aceștia au tăbărît pe ei cu furci și topoare ca să scape niște confrați de etnie urmăriți general
Dosarul „Orbic” în care sînt cercetate împrejurările în care au avut loc evenimentele din decembrie 2002, cînd în urma luptelor care au avut loc între țigani și polițiști au murit două persoane și alte șase persoane au fost rănite, va ajunge pe masa magistraților de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a României. Asta după ce, rînd pe rînd, deciziile procurorilor de scoatere de sub urmărire penală atît a țiganilor care au sărit cu topoarele la polițiști, cît și a ofițerilor și subofițerilor care au folosit armamentul din dotare au fost contestate de reprezentanții țiganilor.
Reamintim că pe 5 decembrie 2002, cartierul Orbic din Buhuși a fost teatrul unui adevărat război civil, în care au fost implicați peste 150 de țigani din zonă și importante forțe de ordine formate din 15 polițiști din oraș, 18 luptători din cadrul Detașamentului de Intervenție și Acțiuni Speciale (DIAS) ale poliției din județele Bacău și Neamț, precum și 40 de jandarmi de la Comandamentul Teritorial de Jandarmi Bacău. Polițiștii din cele două județe au descins în Orbic în jurul orei 11.00 în căutarea a cinci persoane date în urmărire generală. Imediat, ei au fost înconjurați aproape 150 de țigani, care s-au înarmat cu bîte și topoare și au început să bată ca-n fasole în polițiști. „A fost cea mai grea misiune la care am participat vreodată. A fost ca la război. Nu credeam să ajung vreodată să fiu nevoit să-mi scot oamenii plini de sînge de sub loviturile topoarelor. N-am dormit de trei zile, și nici astăzi nu cred că voi ajunge acasă. Și este ziua copilului meu”, spunea imediat după evenimente subcomisarul Cazacu șeful DIAS Neamț. „Am încercuit zona, am făcut planul de atac, apoi am început să lovim obiectivul cu gaze lacrimogene. Cei din interior au început să țipe și atunci toți țiganii i-au înconjurat pe oamenii mei. Au urmat momente de coșmar, în care polițiștii au fost practic izolați de restul plutonului, și au început să fie loviți cu topoare și bîte de localnici. După ce au epuizat toate mijloacele de a se apăra, polițiștii au fost nevoiți să folosească arma de foc. A fost singurul mod de a scăpa cu viață”, relata și comisarul șef Simion Ardeleanu, comandantul Poliției Buhuși și șeful întregii operațiuni.
În ajutorul polițiștilor prinși în încercuire de țigani au fost chemați jandarmii și abia la vederea lor aceștia s-au liniștit. Bilanțul a fost cutremurător: doi oameni au fost au fost împușcați mortal, iar alți șapte, dintre care trei polițiști și un jandarm, au fost răniți. Cercetările evenimentelor au fost preluate de procurorii de la Parchetul de pe lîngă Tribunalul Bacău, care au dat soluție de neîncepere a urmăririi penale pentru ambele părți.
Romani Criss vor ca polițiștii să fie puși sub urmărire penală
Decizia i-a nemulțumit pe reprezențanții țiganilor de la organizația Romani Criss, care au făcut plîngere împotriva acestei decizii. Conform procedurilor, cel care s-a pronunțat de această dată a fost procurorul general al județului, care a menținut hotărîrea inițială. Însă nici atunci reprezentanții Romani Criss nu au fost mulțumiți și au făcut plîngere din nou împotriva deciziei de a-i scoate de sub urmărire penală pe polițiști, pe care au caracterizat-o ca fiind ilegală. Ei au cerut ca oamenii legii care au folosit armanentul din dotare să fie pedepsiți. Plîngerea lor ar fi urmat să fie soluționată de Parchetul General al României. Între timp, s-a schimbat Codul de Procedură Penală, iar plîngerea a fost soluționată de judecătorii de la Curtea de Apel Bacău.
La sfîrșitul săptămînii trecute, aceștia au admis plîngerea făcută de Romani Criss și au restituit dosarul la parchet pentru continuarea cercetărilor. „Judecătorii au decis că trebuie să mai efectuăm expertize criminalistice asupra obiectelor care au fost folosite drept arme de rromi. Este vorba despre o expertiză dactiloscopică pe cozile de topor pentru a vedea dacă pe aceste obiecte pe care, de altfel, au pus mîna sute de oameni se regăsesc și amprentele celor urmăriți general și care au participat la evenimente, probe balisitice asupra gloanțelor de cauciuc, precum și acte medicale. Au mai cerut probe legate de planurile de acțiune a polițiștilor pentru fiecare dintre cei dați în urmărire generală. În cursul zilei de astăzi (ieri, n.r.) am înaintat recurs asupra hotărîrii judecătorilor”, ne-a declarat procurorul general al județului, Vasile Alixandri. Asupra acestei probleme a mai rămas să se pronunțe doar instanța supremă din România, adică Înalta Curte de Casație și Justiție. (Mirela ROMANEȚ, Florin CRĂCIUN)
Lasă un răspuns