• primarul și viceprimarul sînt acuzați că au restituit pădurea în funcție de valoarea mitei și că și-au tras partea leului • o societate din Austria a cîștigat, la licitația organizată de Regia Națională a Pădurilor, o partidă pentru exploatare, chiar în mijlocul amplasamentelor țăranilor • licitația nu mai poate fi anulată, iar prefectul județului propune punerea în posesie pe suprafața în litigiu a sătenilor care vor să vîndă pădurea statului
Peste 60 de săteni din comuna Palanca au cerut ieri socoteală primarului Dumitru Sebeștin privind modul în care s-a împărțit pădurea în localitate. Ei spun că Sebeștin, împreună cu viceprimarul Constantin Spanache, au luat mită de la cei care aveau interes să fie puși în posesie cît mai repede și că s-au împroprietarit prin intermediari, cu zeci de hectare de pădure, pe care apoi le-au vîndut unor oameni de afaceri din Harghita. În plus, oamenii sînt nemulțumiți de faptul că o societate din Austria a cîștigat la o licitație internațională, organizată la Regia Națională a Pădurilor, dreptul de exploatare pentru două parcele, aflate chiar în mijlocul amplasamentelor lor.
În comuna Palanca, au mai rămas de pus în posesie 125 de persoane, pe o suprafață de aproximativ 300 de hectare de pădure. Suprasfețele au fost validate de comisia Juțeană de aplicare a legilor funciare, iar Direcția silvică le-a predat către primării, urmînd ca membrii comisiilor locale să îi pună efectiv în posesie pe țărani. În mare parte, țăranii din Palanca și-au primit pădurea. peste o sută de sătenii însă au rămas fără pădure, pentru că nu se mai regăsesc aproape 300 de hectare din ceea ce-a predat Ocolul Silvic Agăș. În mare parte, acestea sînt amplasamente refuzate de săteni pentru că fie au fost defrișate, fie au vegetație forestieră foarte tînără, care nu permite exploatarea imediată. O parte dintre cei care nu au fost încă puși în posesie s-au adunat ieri la primăria din localitate și au început să-i ceară socoteală primarului asupra modului în care a făcut repartiția. Toată lumea l-a acuzat fățiș că „în cîrdășie cu viceprimarul, ați făcut ce-ați vrut, fără să țineți cont de comisia locală. De fapt, viceprimarul a făcut majoritatea învîrtelilor, iar acum, de cîte ori îl cauți, nu mai este de găsit. Cică-i bolnav! Cred și eu că i s-a făcut răum cînd a venit cu sacul de bani din Harghita, după ce-a vîndut peste 30 de hectare de pădure unuia din Lunca de Sus. Ba, încă ne mai și rînjea în nas, că nu are cîntar să poată cîntări banii, în vreme ce nouă ne mor copii de foame”, au spus oamenii.
Sătenii au ținut să-i atragă atenția alesului lor că au aflat despre „cotizația” de cinci milioane de lei la trei hectare pe care ar fi trebuit s-o dea oricine a dorit să fie repede pus în posesie. „Împreună cu cumnatul dumneavoastră, pe care l-ați trecut și la ajutor social, ați luat nouă hectare de pădure, pe care le-ați vîndut repede. De ce n-ați rămas dumneavoastră la urmă cu pădurea și să ne fi rezolvat pe noi mai întîi? V-ați întors, ca și viceprimarul, cu sacoșele pline cu bani, că doar un miliard nu-i de ici, de colo. V-ați văzut cu buzunarele pline cu bani și ne-ați dus la disperare pe noi, ăștia care nu avem de unde să dăm șpagă. Aveți cîte trei gatere de fiecare, ditamai vilele și acareturi ca-n filme și vă doare-n cot de restul. Ați aranjat și consilierii, să nu cumva să rămînă vreunul pe dinafară și așa nu mai piscuie nimeni”, s-a auzit o voce ascuțită de femeie. „Sînt oameni care și-au luat pădure și în 1992 și au primit și acum. Eu care nu am luat nimic, cînd voi primi ceva, că și tu, și viceprimarul v-ați făcut planul! De ce nu ne dați acum și ce este al nostru? Pentru că treaba comisiei a făcut-o viceprimarul pe care l-ați ascuns acum din calea noastră?”, a sărit și Mircea Andrieș. Acuzele asupra conducerii primăriei nu au contenit nici după cîteva ore de discuții cu sătenii din ce în ce mai furioși. Oamenii au arătat că viceprimarul a spus că folosește reclamațiile drept hîrtie igienică. „Mi-a spus că are un coș de mare în care a aruncat reclamațiile noastre și că putem să facem orice, că nu se atinge nimeni de el”, a spus printre lacrimi o femeie mai în vîrstă.
„Să vină un primar din Bulgaria”
De tirul învinuirilor nu au scăpat nici pădurarii, care au fost acuzați că au tăiat și au vîndut toate porțiunile de pădure rămase între parcelele oamenilor. „De asta nu iese la socoteală suprafața. Acolo sînt hectarele noastre. S-a dat pădurea pe sprînceană, care pe unde a vrut mai bine și, între doi proprietari, măi rămînea cîte o șuviță de pădure. Pe asta o tăiau pădurarii și o vindeau. Normal că acum nu mai iese la socoteală suprafața și că cei de la silvic au tot dreptul să spună că au predat tot amplasamentul la primărie”, au mai susținut oamenii. „Cum de nouă, cei de la silvic nu ne-au aprobat spre tăiere nici zece metri cubi de lemn, în vreme ce primarul și vicele au ridicat peste 2.000 de metri cubi? Cel puțin vicele a luat bani de pe pădurile obținute pe numele unor rude sau morți cum ar fi Gheorghe Bălăceanu, Victor Maxim sau Constantin Spanache. Pădurea a fost marcată, exploatată, iar banii îi ia Laurențiu Ciotlaș, ginerele viceprimarului, care predă marfa la Libertas, cu patronul căruia este prieten bun și au fost de sărbători împreună la Paris, a mai arătat un bărbat.
„Domnul primar trebuie tras la răspundere cu tot cu avere. Ați prins ciolanul și nu mai vreți să-l lăsați deloc. În nesimțirea dumneavoastră și a viceprimarului ați fost duminică noaptea și ați măsurat pădurea. Să vină unul din Bulgaria dacă nu sînteți competent. N-am o bucată de pîine în casă pentru copii, dar te interesează pe dumneata asta? Ce să fac? Să-ți iau gîtul că mă tot amîni și nu-mi dai ce este al meu?”, s-a răstit și Voicu Lazăr. Un alt punct de discordie l-a constituit prezența unei firme austriece în mijlocul amplasamentelor oamenilor, care le blochează, prin așezarea geografică, accesul la propriile lor parcele de păduri. „De ce s-a organizat licitație pe pădurea aceea, dacă se știa că se retrocedează? Ce caută străinii la Palanca? Nu mai are cine să taie pădurile noastre? N-au fost destui arabi pe aici? Acum mai vin și austriecii?”, au întrebat oamenii.
Oficialitățile pasează pisica moartă din ogradă în ogradă
Primarul Dumitru Sebeștin spune că acuzele oamenilor sînt neîntemeiate, iar învinuirile sînt făcute la mînie. Mai marele comunei Palanca recunoaște că a primit de la Ocolul silvic Agăș întreaga suprafață de pădure pe care trebuia să o retrocedeze și că a fost numită și o comisie în acest sens. El i-a luat apărarea viceprimarului comunei, susținînd că a fost numit în comisie printr-un ordin de primar și că, acum, este în concediu medical. „Avem nevoie de încă 300 de hectare de pădure pentru completarea amplasamentului. Ceea ce avem acum nu-i corespunzător și trebuie invalida,t să ne dea alte suprafeț,e pentru că pădurarii au tăiat și au vîndut totul acolo unde era de exploatat. Cît despre firma austriacă, noi căutăm soluții pentru ca eventual să fie dată spre exploatare o altă suprafață, iar pădurea de pe cele două parcele să fie dată oamenilor”, a spus primarul Sebeștin.
Oficialii Direcției silvice spun că cerințele sătenilor nu pot fi satisfăcute și că ei vor doar păduri bune de exploatare imediată, de aceea refuză actualele amplasamente. „Noi nu putem primi înapoi enclave de pădure, pentru că nu avem cum să le asigurăm paza. În ceea ce privește firma austriacă, a fost o licitație internațională, la București, iar contractul nu poate fi reziliat, pentru că acolo a fost dintotdeauna pădurea statului”, a spus și inginerul Nicolaie Radu, șeful corpului de Control al Direcției Silvice Bacău. „Oamenii vor să primească înapoi numai pădure bună de exploatat imediat, de asta fac scandal acum, dar noi nu mai avem nici o treabă, pentru că le-am predat amplasamentul și ei l-au împărțit cum au vrut”, a spus și inginerul Gigel Năstase, șeful de ocol de la Agăș.
Mai mult, directorul Direcției Silvice Bacău, ne-a declarat că oamenii cer înapoi niște păduri care nu le-au fost date niciodată în proprietate efectivă. „Nu-i vorba despre vechi amplasamente, ci despre situația creată de aplicarea Legii 400, prin care s-a dispus reforma agrară, în anii ’40. Atunci a fost expropriată moșia Ghica, de aproximativ 10.000 de hectare, și oamenii au primit între 2 și 5 hectare. Ei au fost înscriși pe niște tabele, fără date de identificare a amplasamentului, dar nu au mai fost puși efectiv în posesie. Nimeni nu poate spune că pădurea lui este pe un amplasament sau altul. Acum, acolo mai este nevoie de o validare suplimentară de aproximativ 200 de hectare, deși amplasamentul pentru întreaga suprafață a fost predat. Comisia locală a întîrziat însă punerea în poseise pentru că vrea neapărat să ajungă în parcele care au fost cîștigate la licitație de firma austriacă” , ne-a declarat și directorul Direcției silvice Bacău, Viorel Ghelase.
Problemele de la Palanca sînt cunoscute și de coducerea județului care a promis că va încerca o rezolvare a situației. Prefectul Cătălin Mardare a ținut să sublinieze faptul că în aceste cazuri nu este vorba despre amplasamente deținute, ci despre moștenitori ai unor persoane care nu au mai apucat să fie efectiv împroprietărite. „După ce-am discutat la comisia județeană, am aflat despre licitația cîștigată de firma austriacă. Mîine (astăzi, n.r.) va avea loc o discuție la prefectură, în care cea mai convenabilă varinată va fi să propunem ca sătenii care nu și-au primit încă pădurea și au anunțat că vor să și-o vîndă către Direcția Silvică să fie puși în posesie pe cele două parcele cîștigate la licitație de firma austriacă. Dacă nu vor așa, oamenii vor primi pădure în altă parte, pe amplasamente de aceeași calitate, pentru că cea mai complicată variantă pentru Direcția Silvică ar fi să rezilieze contractul cu sociatatea austriacă”, ne-a declarat și prefectul Cătălin Mardare.
Cît despre oameni, aceștia sînt deciși să-i lase primarului două săptămîni la dispoziție, pentru a le rezolva dosarele. „Dacă pînă pe 15 martie nu se rezolvă problema, ne luăm singuri ceea ce ni se cuvine. Iar pe 16 martie, dacă situația este tot la fel, îl băgăm pe primar în primărie, batem ușa în cuie și blocăm totul”, au amenințat sătenii din Palanca. (Mirela ROMANEȚ, Nicoleta BICHESCU)
Lasă un răspuns