Daca tot ne aflam in plina desfasurare a Campionatului European de Fotbal, n-ar fi rau sa asimilam alegerile locale, turul doi, cu o competitie. Oricum, ar fi o dovada de maxima eleganta! In realitate, „chibitii” politici se-njunghie intre ei, se cotonogesc prin crisme si se-njura de mame. Numai a spirit „fair play” nu seamana campaniile de prin Moldova… Ineficienta „arbitrilor” – BEC, Justitie, Politie, Autoritate Electorala… – alimenteaza aceste evenimente violente si transforma politica intr-o activitate periculoasa (in cel mai tragic sens cu putinta). Candidaturile dauneaza grav sanatatii mintale a multora dintre personajele implicate… Mai mult chiar: zilele astea am avut surpriza ca unii cunoscuti de-ai mei (si numerosi politicieni locali) sa-mi reproseze starea de neutralitate (pe care mi-am asumat-o) ca pe un fel de tradare personala la adresa lor. Exista insi care au impresia ca lumea se-mparte doar intre „lingaii lor” si „lingaii nostri”. Restul sint guvizi…
In municipiul Bacau, chiar daca avem un tur doi pentru functia de primar, lucrurile sint transate. Semnarea protocolului de colaborare in administratie intre PNL si PD-L stabileste majoritatile necesare si suficiente pentru a spune ca puterea, in plan local si judetean, apartine acestei aliante. Spuneam saptamina trecuta ca avem de-a face cu un joc in trei. Personal, intelegerea PNL – PD-L nu mi se parea foarte usor de realizat tinind seama de adversitatile interpersonale. Nici variantele PSD – PNL sau PSD – PD-L nu se anuntau mai usoare. Viteza de negociere pare-se ca a fost determinanta. Mi-as dori sa cred ca la fel de repede se vor intelege consilierii celor doua formatiuni si in cazul aprobarii unor proiecte vitale pentru judet si municipiu. N-as vrea sa traim un „remake” al Aliantei D.A. asa cum s-a vazut la guvernarea Romaniei… In conditiile in care actualul primar, Romeo Stavarache, porneste ca favorit la un al doilea mandat, atunci domnia sa ar trebui sa se gindeasca la faptul ca in urmatorii patru ani nu va mai avea pe cine sa dea vina in cazul unor nereusite. Nici datorii istorice nu mai sint, nici consiliu „frinar” nu mai are, iar proiectele – dupa cum ni s-a spus – sint in plina derulare. Astept inaugurarile festive… Din punct de vedere al eficientei administratiei, in acest moment, electoratul ar trebui sa mearga pe varianta PNL deoarece astfel s-ar evita viitoarele blocaje in actul decizional. Insa nu putini sint aceia care deja se intreaba din cine va fi format executivul. Asemenea echipa conteaza mai mult chiar decit cel care a obtinut prin vot popular direct functia de conducere. Exista oameni care iau sau dau procente viitorului primar…
Alegerile de duminica nu sint chiar atit de simple. De fapt, „meciul” incepe de la zero. Niciunul dintre candidati nu vine cu zestrea de procente din primul tur. La numaratoarea finala conteaza doar voturile exprimate pe 15 iunie. In aceste conditii, aparatul de partid al liberalilor trebuie sa-si amine concediile. Daca se vor culca pe laurii victoriei zdrobitoare inregistrata de Ziua Copilului, surprizele vor fi foarte neplacute (pentru ei). Electoratul trebuie mobilizat pentru inca o runda deoarece, din punct de vedere sociologic, se stie ca vom avea de-a face cu o decompensare a „invingatorilor” din primul tur, in vreme ce sustinatorii contracandidatului vor fi animati de dorinta revansei. „Returul” este mult mai personalizat si mai direct ca optiune. Numai o prezenta masiva la vot poate echilibra lupta. Este un alt meci; doar miza a ramas aceeasi!
Lasă un răspuns