Eduard ADAM
Nici bine n-a debutat luna martie, că farmaciile au și fost luate cu asalt de cetățeni. Cozile interminabile la medicamente au reapărut. Acum, însă, isteria e generală. Nu doar în Bacău oamenii s-au călcat pe picioare ca să prindă medicamente gratuite și compensate. La Slănic Moldova, de exemplu, în singura farmacie din oraș, oamenii au dărîmat rafturile, speriați că se termină medicamentele și ei nu vor mai primi ceea ce aveau prescris de doctori.
Cozile enorme din farmacii nu sînt o noutate pentru noi, băcăuanii. Ele au devenit ceva „obișnuit” încă de vara trecută. Atunci, bătrînii se așezau la rînd cu noaptea-n cap. Își luau scăunelul de acasă și plecau la coadă la farmacii. Spre sfîrșitul anului trecut, însă, cozile au dispărut ca prin minune. Cum? Multă vreme am crezut că doar apelurile venite din partea șefilor sistemului sanitar au fost „de vină”. Aceștia au dat asigurări că vor fi medicamente suficiente și i-au rugat pe oameni să fie mai ordonați și să vină pe parcursul întregii luni, nu buzna, în primele trei, patru zile. Șmecheria a mers. Dar, de fapt, s-a întîmplat așa fiindcă mai marii Casei de Asigurări de Sănătate au suplimentat bugetul farmaciilor pentru gratuite și compensate. A fost vorba de peste 40 de miliarde de lei. Oamenii s-au convins că pot cumpăra ceea ce le trebuie și mai tîrziu, așa că nu s-au mai dus grămadă. Numai că banii au fost cheltuiți din bugetul farmaciilor pe 2004. A început noul an, iar datoria a fost recuperată. Acum iar sînt bani puțini, plafoanele se epuizează imediat și, automat, au reapărut cozile.
Concluzia e simplă: dacă ar fi bani, n-ar mai fi cozi. E limpede că sistemul este subfinanțat. Dacă farmaciile o vor ține tot așa, prin vară va fi război în toată regula. Și nu este exclus să se repete istoria de anul trecut: adică șefii Casei de Asigurări să ia, în această vară, din banii farmaciilor pe 2005. Cînd vom ajunge în ianuarie viitor, datoria va fi iarăși recuperată și iar vor reapărea cozile. Degeaba încearcă cei puși în scaune călduțe să cosmetizeze dezastrul din sănătate. Banii sînt puțini, în timp ce bolnavii tot mai mulți. E greu să-i spui omului să nu dea buzna la farmacie, cînd e diabetic, cardiac sau are vreo altă boală care necesită tratament lunar. Fiți convinși că nici ei nu-s cîtuși de puțin bucuroși să se îmbulzească pe la uși, fără să știe dacă mai prind sau nu pilulele care-i mai țin în viață. Problema e în altă parte, iar cei care ar trebui s-o rezolve critică presa că prezintă în exces astfel de cazuri. Am auzit o astfel de remarcă cu ceva luni în urmă de la un reprezentant al Casei de Asigurări de Sănătate din Bacău. Pai le prezintă, domnilor, deoarece cozile sînt atît de lungi, încît n-ai cum să le mai ignori. Or poate stimabilii au ajuns prea sus să mai zărească astfel de nimicuri?!… Înseamnă că trebuie să mai crească puțin rîndurile pe la farmacii. Poate așa le vor vedea și ei.
Lasă un răspuns