• 8.500 de agenți economici pot fi dizolvați pentru că nu șiu-au preschimbat certificatele de înmatriculare • aproape 3.400 de firme pot fi desființate în fară deoarece au nereguli în acte • unele firme sînt în neregulă și cu certificatele de înmatriculare, și cu alte acte ale firmei
O amplă operațiune birocratică de limpezire a situației agenților economici din județul Bacău a intrat în linie dreaptă, odată cu inventarierea neregulilor pe care le au în acte cele peste 20.000 de firme, persoane fizice autorizate (PF) și Asociații Familiale (AF). Rezultatul este mai mult decît îngrijorător: peste 8.500 de agenți economici pot fi desființați pentru că nu și-au preschimbat certificatele de înmatriculare în certificate de înregistrare și peste 3.000 de firme au nereguli în actele de societate.
Radierea este permisă de Legea anticorupție
Gheorghiță Patrichi, directorul Oficiului Registrului Comerțului (ORC) de pe lîngă Tribunalul Bacău, spune că inventarierea s-a făcut, deoarece Legea 161/2002, numită Legea Anticorupție, permite Registrului să ceară Tribunalului să dispună desființarea
unor agenți economici. Legislația prevede și cîteva cazuri cînd se poate face acest lucru: cînd societaatea nu mai are organizare statutară sau nu se mai pot întruni comisia de cenzori sau consiliul de administrație; cînd societatea nu a depus în cel mult șase luni de la încheierea termenului legal a situațiilor financiare anuale (fosta lege 31/1990 prevedea ca termen limită trei ani); cînd societatea și-a încetat activitatea sau nu are sediu social cunoscut sau alte probleme legate de sediu. „La înființare, unele societăți prezintă pentru sediu contracte de comodat sau de închiriere pe durată nedeterminată. Unii administratori uită să le prelungească și de aici apar problemele”, afirmă Patrichi. Un alt motiv de dizolvare apare atunci cînd societatea nu și-a majorat capitalul social, conform Legii 314/2001.
Registrul Comerțului a lansat, pe Internet, o aplicație, în care se pot regăsi toate firmele cu probleme în acte. „Și noi, de la Bacău, am inventariat și a afișat aceste firme, iar datele se modifică zilnic, penmtru că referenții noștri îi avertizează permanent pe întreprinzători, cu ocazia procedurilor curente”, informează directorul Patrichi. El afirmă că, la data de 4 martie, evidențele ORC Bacău arătau că aproape 3.400 de firme au nereguli în acte. Dintre acestea, aproape 2.200 de societăți nu și-au depis bilanțurile anuale în termenul legal, iar aproximativ 1.200 de societăți au și alte probleme, în afara nedepunerii bilanțului, de genul expirării mandatelor consiliilor de administrație sau comisiilor de cenzori (peste 260 de firme) și de genul lipsei dovezii privind sediul social (circa 970 de societăți).
Toate aceste aproape 3.400 de societăți comerciale sînt în pericol să fie dizolvate, dacă nu își pun ordine în actele financiare și administrative, anunță Gheorghiță Patrichi. Firmele aflate în ilegalitate vor fi notificate și așteptate la Registru să-și rezolve problemele, în caz contrar urmînd să intre în procedura de dizolvare. Se va cere instanțelor judecătorești dizolvarea acestor firme, ceea ce nu înseamnă și lichidare. Doar pînă la începutul lunii iulie, firmele vor avea posibilitatea să-și acopere neregulile.
Potrivit Legii 161/2003 de modificare a actelor normative privind societățile comerciale, la cererea oricărei persoane, precum și a ORC.
Certificatul de înmatriculare, încă un motiv pentru dizolvare
Aproape jumătate din agenții economici din județul Bacău nu dețin noul certificat de înregistrare, document ce trebuie obținut de la Oficiului Registrului Comerțului (ORC) de pe lîngă Tribunalul Județean Bacău. Gheorghiță Patrichi, directorul ORC, spune că doar 54 la sută din cei 19.000 de agenți economici, care sînt obligați, au trecut pe la Registru ca să opereze schimbările. „Termenul-limită de preschimbare a vechilor documente este de 30 iunie 2004. Pînă atunci mai sînt numai patru luni, iar preschimbarea trebuie să o facă peste 8.500 de firme și persoane fizice autorizate. Avînd în vedere că luna are 20 de zile lucrătoare și că avem șapte referenți, rezultă că, zilnic ar trebui operate 100 de modificări, adică 15 dosare pe zi pentru fiecare referent”, declară Patrichi. Dacă nu se vor încadra în termenul dat de Guvern, aceste firme sau persoane fizice autorizate nu vor mai avea dreptul să funcționeze. „E posibil ca pe unii întreprinzători să nu-i mai intereseze firmele, de aceea nu vin să-și facă preschimbarea”, explică directorul Patrichi.
Potrivit OUG 76/2001 și Legii 370/2002, certificatele de înmatriculare și codul fiscal ale agenților economici înmatriculați în registrul comerțului pînă la 1 iulie 2001 se retrag și se emit un Certificat de Înregistrare (CI) și un Cod Unic de Înregistrare (CUI). CI cuprinde datele de identificare ale întreprinzătorului, nume, sediu, număr de înregistrare, CUI (codul fiscal), obiectul principal de activitate și atributul fiscal, din care reiese dacă agentul economic este sau nu plătitor de TVA. La rîndul lor, persoanele fizice autorizate (PF) și asociațiile familiale (AF) mai au la
dispoziție tot patru luni ca să-și schimbe documentele după care
funcționează. Pînă la 30 iunie, agenții economici de tip AF și PF
trebuie să-și preschimbe autorizațiile.
Din cei 8.500 de agenți economici obligați să-și facă preschimbările, circa 5.000 sînt societăți comerciale, iar restul, AF-uri și PF-uri.(Florin POPESCU)
Lasă un răspuns