• mai mult de 50 de tineri din județ s-au prezentat la un interviu organizat de o firmă din Brașov care intermediază plecări la muncă pe vase de croazieră • candidații au fost încîntați că vor vedea lumea și vor cîștiga bani mai mulți decît în țară • cei care se încumetă să petreacă ani de zile pe ape sînt în general foarte tineri
Circa 9.000 de tineri din județul nostru termină anual un liceu, o școală profesională sau de ucenici. Statistic vorbind, numai 2.000 dintre proaspeții absolvenți izbutesc să intre la o facultate. Ceilalți se angajează în diverse meserii și primesc salarii de mizerie. Nemulțumiți de condițiile de muncă și de lefuri, o bună parte din tineri renunță la muncă. De aici pînă la a pleca în alte țări mai e doar un pas. Nu mai vor să știe ce îi așteaptă, cînd aud că pot avea lunar în mînă 1.500 sau 2.000 de euro. Banii înlătură orice urmă de îndoială, dacă să rămînă sau să plece. Cînd se mai pune și problema să plece pe un vas de croazieră, și cu acte în regulă, tinerii ar fi dispuși la orice, doar să obțină slujba.
O oportunitate de acest gen s-a ivit de curînd la Bacău. O firmă din Brașov, care intermediază plecări pe vase de crozieră, a organizat ieri interviuri la Bacău. Curioși să vedem ce trebuie să știi ca să pleci peste mări și țări, să servești doamne cu genți elegante doldora de bani, ne-am infiltrat printre concurenți. Și ne-am prezentat la interviu.
Ora 10.00. Pe holurile Centrului de Formare Profesională (CFP) din Bacău nu mai ai loc să arunci un ac. Peste 50 de tineri stau și așteaptă. Îmbrăcați la patru ace, băieți și fete, bat culoarul dintr-un capăt într-altul. Unii șușotesc între ei. Emoția atinge cote maxime cînd cineva mai iese din cîte o sală. Toți trebuie să treacă prin „furcile” testării în fața angajatorului. Cei mai mulți par speriați de testul la limba engleză. Candidații sînt foarte tineri. La prima ocheadă, îți dai seama că nici unul dintre ei nu are mai mult de 23-25 de ani. Tinerii nu par interesați să-i studieze pe potențialii contracandidați. Se mulțumesc să-și testeze cunoștințele de limbă engleză. Fie între ei, fie încet, abia șoptit. Alții își mai aruncă ochii pe CV-urile ținute în mînă. „Oare am trecut tot ce trebuia? O fi de-ajuns atît? Nu trebuia să-l fac în engleză?”, sînt, cu siguranță, întrebări care le trec prin minte.
Majoritatea tinerilor sînt din Bacău, dar printre ei sînt și cîțiva oneșteni. În cîteva minute fumul de țigară invadează holul. Fumatul se dovedește cea mai la îndemînă metodă de a-și ține în frîu emoțiile.Toți sînt foarte concentrați și așteaptă să afle mai multe detalii despre plecarea în croazieră. Au auzit de plecare pe ocean din anunțurile de mică publicitate, unde a stat puține zile, dar n-a trecut neobservat. Mai ales că cerințele firmei brașovene Job Selection Romania, care intermediază plecarea, sînt ușor de îndeplinit: personal tînăr, necalificat, cunoștințe limbi străine.
Printre primii care au intrat la interviu a fost Andreea Metania. Fata are 23 de ani și a absolvit Liceul Economic în 1997. „Imediat după absolvirea liceului m-am angajat ca vînzătoare. Apoi am fost plecată doi ani de zile ca Au Pair în Franța și Germania. Și aceasta mi s-a părut o ofertă interesantă și am venit să-mi încerc norocul. Sper ca experiența pe care am acumulat-o deja în străinătate să fie un avantaj. Îmi doream să plec din nou în străinătate, dar legal. Acum lucrez într-un raion de bijuterii, dar renunț la tot, numai să plec. Cred în mine și în ceea ce am învățat printre străini”, ne-a spus Andrea. După ce a intrat la interviu, fata a plecat ca din pușcă și n-am izbutit să aflu cum a fost.
Nu trece mult timp și îmi aud numele. Mă apucă și pe mine emoțiile, deși știu că nu vreau să plec. Vreau doar să văd cum e un interviu de acest gen. Intru și mă întîmpină zîmbind două doamne îmbrăcate elegant. Îmi vorbesc în engleză și le răspund tot în limba lui Shakespeare. După ce dau „bună ziua” și îmi spun numele, mă invită să iau loc. Se uită preț de cîteva secunde pe CV-ul meu și mă întreabă: „Vorbiți-ne despre dumneavostră! Cum a fost în liceu, ce știți să faceți?”, m-a întrebat una dintre ele, căreia nu-i reținusem numele. Îi explic că abia am terminat liceul și sînt hotărît să plec din țară. Mă arăt foarte determinat, ca să par mai convingător. Apoi mă întreabă pe ce post aș vrea să lucrez pe vas. Îi spun că m-ar interesa un post care să aibă cumva legătură cu asistența socială, pentru că am ceva experiență în domeniu. Fac ochii mari și-mi spun că ei au nevoie de barmani. Le explic că pot face și altceva, după care doamnele foarte amabile mă întreabă ce experiență am, adică ce-aș putea munci. Mă lasă să vorbesc, dar mă urmăresc foarte atent. Apoi îmi spun că pentru ce post țintesc eu, trebuie să știu engleza ca pe limba maternă. Nu-mi spun că nu am fost acceptat, dar înțeleg că nu sînt ce caută ele. Îmi explică că în urma interviului am intrat în baza de date a firmei, că trebuie să mă pun bine la punct cu limba străină și să le contactez ulterior.
Le las pe reprezentantele firmei și ies pe hol. Aici mai așteptau vreo 30 de tineri, la fel de stresați așa cum îi lăsasem cu cîteva minute în urmă. Intru în vorbă cu frații Vlad și Alexandru Enache. Ei au 19 ani. „Noi sîntem gemeni și ne dorim foarte mult să plecăm amîndoi. Am fost nedespărțiți de mici. În liceu, tot împreună am fost. Am absolvit anul acesta la „Henri Coandă”. E bine ca măcar unul din noi să reușească să plece. E prima oară cînd avem șansa să plecăm în străinătate. E drept că nu știm ce vom face acolo, ce ne așteaptă, dar în viață trebuie să te adaptezi și să înveți din mers. Dacă nu va fi să fie, vom da la facultate”, ne-au declarat cei doi gemeni. Apoi au intrat în sală, cu formularele primite de la firmă completate. Ca cei doi gemeni au procedat toți tinerii prezenți la preselecție. Nici unuia dintre ei nu i s-a spus însă pe loc dacă a fost admis sau respins, răspunsul urmînd să-l primească telefonic, după cîteva zile.
Pentru a fi selectați, candidații trebuia să îndeplinească anumite criterii de bază: să fi absolvit liceul, vîrsta între 18 și 26 de ani, aspect fizic plăcut, personalitate, abilitate de a lucra cu publicul, limba engleză fluent, cunoștințe minime de matematică, capacitatea de a distinge toate culorile și disponibilitate pentru program prelungit. „Scopul nostru este să selectăm pentru munca pe vase de croazieră din America, Italia și Asia, tineri care nu au nici o calificare. Locurile sînt nelimitate. Aici vor lucra ca ospătari, barmani și ajutoare de ospătari. Am venit la Bacău pentru că am aflat că aici sînt mulți tineri care termină 12 clase și nu au unde lucra”, ne-a declarat Carmen Szasz, director la Job Selection Romania. Ea a afirmat că tinerilor care vor fi aleși li se vor oferi condiții bune de lucru, cheltuieli minime în vederea îmbrăcării, transport, cazare, masă și un salariu lunar, pentru început, de 500 de dolari. Contractul are o durată de zece luni, cu posibilitatea prelungirii acestuia la bordul vasului pe care vor lucra.
Firma brașoveană a realizat interviul de la Bacău cu sprijinul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) din Bacău. „Noi am fost contactați de colegii noștri de la Brașov, care ne-au dat referințe bune despre această firmă. Firma este acreditată de Ministerul Muncii pentru plasarea forței de muncă pe vasele de croazieră”, ne-a declarat Cornelia Barbu, director managementul pieței muncii la AJOFM Bacău. (Claudiu TĂNĂSESCU, Răzvan RADU)
Lasă un răspuns