• în numai două săptămîni din luna iulie au avut loc 18 accidente de muncă • frecvența a ajuns la un accident pe zi • principalele motive ale producerii accidentelor sînt ignoranța patronilor și neatenția salariaților
Nerespectarea condițiilor de muncă de către agenții economici reprezintă principala cauză a producerii accidentelor de muncă. La acestea se adaugă și neglijența lucrătorilor. Majoritatea accidentelor de muncă pot fi catalogate drept stupide. Numai că, în ultima perioadă, numărul evenimentelor neplăcute petrecute în timpul programului de lucru a devenit tot mai mare.
La Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bacău s-au înregistrat în primul semestru al acestui an 72 de accidente de muncă, dintre care șapte au fost mortale, iar 65 s-au soldat cu incapacitatea temporară în muncă a victimelor. Alte 14 accidente de muncă, dintre care două mortale, s-au produs numai în primele 18 zile ale acestei luni. Dacă din aceste 18 zile se scad zilele nelucrătoare, se poate spune că, în județul nostru, în fiecare zi a avut loc un accident de muncă.
„În primul semestru, cele mai multe accidente s-au înregistrat la agenții economici care au ca domeniu de activitate extracția de petrol și gaze, unde au avut loc 12 incidente. Construcțiile se situează pe un loc secund ca grad de risc, fiind urmate de prelucrarea lemnului, unde am avut opt accidente de muncă, dintre care unul s-a soldat cu decesul victimei. Urmează industria pielăriei, cea alimentară, chimică și confecțiile metalice”, ne-a declarat Ion Andrei, inspector șef adjunct la ITM Bacău. Specialiștii în protecția muncii spun că, în general, cauzele care duc la producerea evenimentelor din timpul programului depind fie de victimă, fie de mijloacele de producție, dar există și influențe ale șefilor și colegilor de serviciu. Dar cel mai important motiv sînt condițiile de muncă. Inspectorii au ajuns la concluzia că cei mai mulți salariați care au căzut victime unor accidente de muncă au efectuat manevre necorespunzătoare, nu au utilizat mijloacele de protecție, s-au expus în zone periculoase. „Influența șefilor și a colegilor de serviciu se reflectă prin omisiuni sau erori în prestabilirea operațiilor de muncă, în repartizarea de personal necorespunzător pe un loc de muncă, precum și tolerarea abaterilor de la respectarea normelor de securitate în muncă”, consideră Ion Andrei.
În primul semestru al anului, inspectorii ITM Bacăuau controlat peste o mie de unități economice și au aplicat sancțiuni contravenționale în valoare de peste un miliard de lei. „Abaterile cele mai frecvente care au fost sancționate au fost neefectuarea sau efectuarea necorespunzătoare a instructajului pe linie de protecția muncii, neasigurarea echipamentului individual de protecție corespunzători factorilor de risc la care este expus angajatul, lipsa controalelor medicale pentru salariații care-și desfășoară activitatea la înălțime, neurmărirea parametrilor tehnici de funcționare la echipamentele tehnice din dotare, lipsa autorizației de funcționare pe linie de protecția muncii”, ne-a mai spus Ioan Andrei. El a precizat că principalii responsabili de producerea acestor accidente sînt patronii, la care se adaugă neglijența victimelor. „Cele 72 de accidente de muncă reflectă din plin ignoranța patronilor. Dintre aceste accidente, șase s-au soldat cu decesul celor implicați. Alte două accidente mortale, provocate din cauze patologice puteau fi evitate dacă patronii obligau salariații să efectueze controlul medical periodic al angajaților, de către un medic specialist în medicina muncii. Responsabilitatea pentru încă două accidente mortale revine victimelor deoarece acestea s-au produs în afara muncii, salariatul efectuînd alte lucrări decît cele stabilite în programul de lucru”, ne-a declarat inspectorul șef adjunct de la ITM Bacău. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns