• studenții Universității Bacău au participat în număr neașteptat de mare la deschiderea Cercului literar și de Cercetare Științifică „Junimea studențească băcăuană”, organizat de profesorul Constantin Parascan • „este încîntător că au fost foarte mulți studenți și sînt convins că va fi un cenaclu serios!”, a exclamat poetul Sergiu Adam, invitatul cenaclului
Cercul literar și Cercul de Cercetare Științifică „Junimea studențească băcăuană” și-a deschis porțile către lumea tinerilor pasionați de litere de la Universitatea Bacău. Organizată de profesorul Constantin Parascan, cunoscut moderator și creator de cenacluri literare în dulcele tîrg al Ieșilor, „Junimea studențească băcăuană” a întrunit acordul cîtorva zeci de studenți de la Universitatea Bacău, atrași nu doar de cenaclu, ci și de invitatul primei ediții, nimeni altul decît apreciatul poet băcăuan Sergiu Adam. Temperat și calm, compozitorul „Scrisorilor din țara cocorilor albi” a dăruit, generos, cîteva gînduri studenților băcăuani interesați de literatură și poezie. Debutul literar în „Flacăra Iașului”, prietenia cu Nicolae Labiș ori Marin Sorescu, relațiile cu Laurențiu Ulici, precum și manifestarea dezaprobării față de unii scriitori care au făcut plecăciuni în fața comuniștilor, iar acum se arată ca adevărați anticomuniști, toate acestea au constituit prelegerea lui Sergiu Adam în fața studenților băcăuani. Prezența fostului redactor șef al revistei de cultură „Ateneu” în lumea universitară din Bacău a constituit și un bun prilej pentru tinerii prezenți în sală de a mai afla cîte ceva despre poezie și poeți. „A fost interesant și plăcut. Sînt sigur că va fi un cenaclu serios. Studenții par a fi oameni serioși, interesați de cultură și de ceea ce fac în cadrul facultății. Cei care se vor lua în serios și care vor avea putere de muncă vor reuși. Revista «Ateneu», care este alături de Universitatea Bacău și de aceastră întrunire a junilor, va publica în fiecare lună cronica acestui cenaclu. Iar cînd vor exista și texte bune, acestea vor fi publicate în revistă”, ne-a declarat poetul Sergiu Adam.
Creierul acestei întruniri, conf. univ. dr. Constantin Parascan, cunoscut autori al unor lucrări memorabile despre Ion Creangă și singurul profesor cu o teză de doctorat despre marele povestitor, s-a arătat și el optimist de debutul Cercului literar și de Cercetare Științifică „Junimea studențească băcăuană” de la Universitatea Bacău. „Cred că acest cerc va fi benefic și va constitui un climat în care studenții vor căpăta conștiința de sine. Vor putea să înțeleagă dacă sînt sau nu iubitori de literatură și dacă sînt, sau nu, profesori adevărați. Vreau să-i stimulăm pe studenți spre creație. Peste două săptămâni va avea loc prima ședință de lucru și îi așteptăm pe toți cei interesați”. (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns