• familiile cu venituri mici și părinții singuri care au copii în întreținere așteaptă de aproape trei luni să primească alocații familiale • banii de alocații nu vor intra nici luna viitoare în buzunarul celor care au dreptul la astfel de susțineri financiare
Familiile cu unul sau mai mulți copii care realizează venituri mai
mici de 1.500.000 de lei pe membru de familie ar fi trebuit să beneficieze, de la începutul acestui an, conform unei Hotărîri de Guvern adoptate în 2003, de alocații suplimentare pentru creșterea copiilor. Dacă ar fi fost să se respecte prevederile acestui act normativ, luna aceasta, persoanele care se încadrează în condițiile prevăzute de lege ar fi trebuit să fie cea de a treia în care să primească sprijinul material.
Cu toate acestea, în nici o localitate din județ nu au fost virați banii în contul alocalțiilor. Sutele de dosare doldora de acte, prin care solicitanții își dovedesc sărăcia lucie în care își cresc copiii stau și acum așezate teancuri pe masa autorităților. În plus, și la această oră mai există oameni care ar putea beneficia de baniuă, dar încă nu au habar de drepturile care li se cuvin. „Mai sînt, într-adevăr, și oameni care nu au aflat de această lege, dar pot fi numărați pe degete”, a precizat Lucian Domnica, secretarul comunei Letea Veche. El mai adaugă că în jur de 180 de persoane și-au întocmit pînă acum dosare pentru a beneficia de aceste alocații. În comuna Parava, însă, numărul solicitărilor este aproape dublu. Primarul Constantin Andrei ne-a declarat că mai bine de 300 de săteni au solicitat acordarea acestui sprijin material. Dosarele solicitanților încă se mai află pe masa autorităților locale. „Cred că în zilele următoare le vom duce la Direcția Muncii”, ne-a spus ieri primarul comunei Parava.
Și în Berești Tazlău sînt mai bine de 250 de oameni care așteaptă să își primească veniturile de la stat. Primarul Vasile Neica spune că a fost verificat fiecare dosar în parte, așa că definitivarea tuturor cererilor a luat ceva timp. „O să vedem cînd vor veni banii. Deocamdată, toate datele trebuie centralizate la Direcția Muncii. Oricum, fiecare solicitant primește alocația din luna imediat următoare celei în care a depus cererea”, a mai explicat Vasile Neica. Nici în localitățile mai mari din județ lucrurile nu stau cu mult mai diferit. La sediul Serviciului Public de Asistență Socială (SPAS) din Bacău, spre exemplu, pînă în urmă cu cîteva zile, cozile formate în fața registraturii de către cei care solicitau să beneficieze de acest sprijin financiar ajungeau pînă la ușă. Cum centralizarea acestor cereri va mai lua ceva vreme, este de așteptat ca banii de alocații să nu poată intra nici luna viitoare în buzunarul celor care au dreptul la astfel de susțineri financiare.
Cuantumul alocațiilor
Ca și pînă acum, fiecare copil beneficiază de alocația de stat
universală pentru copii, în valoare de 210.000 de lei. În plus,
familiile cu venituri reduse pot primi o alocație complementară și alocația de susținere pentru părinții singuri. Concret, familiile care realizeaza venituri lunare mai mici de 1.500.000 de lei pe membru de familie beneficiază de alocații în cuantum lunar de 510.000 lei pentru familia cu un singur copil, 770.000 lei pentru familia cu doi copii, 1.030.000 lei pentru familia cu trei copii și de 1.290.000 lei pentru familia cu patru sau mai mulți copii. Familiile care primesc ajutor social în baza Legii venitului minim garantat beneficiază de o majorare cu 25% a alocațiilor complementare. În premieră, părinții care își cresc singuri copii și au venituri lunare mai mici de 1.500.000 de lei pe membru de familie pot primi o alocație de susținere în cuantum de: 660.000 lei pentru familia cu un copil, 945.000 lei pentru familia cu doi copii, 1.230.000 lei pentru
familia cu trei copii și 1.515.000 lei pentru familia cu patru sau mai
mulți copii. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns