• salariații l-au bruscat pe șeful pazei de la Rafinărie cînd acesta s-a opus intrării lor în societate • lichidatorul Alexandru Tabarcea a făcut somație de plată către Rafo Onești în vederea obligării acesteia prin instanță să-și plătească o datorie de aproape 500 de miliarde de lei • în acest fel, lichidatorul și-ar putea stinge toate datoriile față de salariați, inclusiv salariile compensatorii
Muncitorii de la Rafinăria Dărmănești s-au baricadat de două zile în fabrică. Oamenii sînt nemulțumiți că nu li s-au plătit salariile de cîteva luni. Cel mai grav este că nici nu există soluții clare pentru ieșirea din criză. Rafinăria Dărmănești este în lichidare, fiindcă fostul patron, Corneliu Iacobov, a pus chiar rafinăria drept garanție pentru afacerile cu petrol derulate cu SNP Petrom. Rafinăria nu s-a achitat de obligațiile financiare, ajungînd să datoreze SNP Petrom 5.100 de miliarde de lei. SNP a trecut acum la executarea garanțiilor, iar rafinăria este pe cale să dispară.
Situația existentă în prezent la rafinăria Dărmănești este extrem de tensionată. Ieri, la primele ore ale dimineții a avut loc un incident între oamenii furioși și șeful pazei rafinăriei dărmăneștene. Asta după ce salariații au încercat să-i ducă în incinta societății pe ziariști pentru a le arăta mormanele de documente care, spun ei, se tot taie de circa o săptămînă. Silviu Buruiană, șeful pazei, a încercat să-i oprească pe muncitori, lucru care a stîrnit mînia acestora. Fără să stea prea mult pe gînduri, oamenii l-au împins pe bărbat în încăperea lui de la poartă, iar în iureșul iscat s-a spart un geam. Motiv suficient pentru ca jandarmii de la Detașamentul de intervenție rapidă de la Comandamentul Județean de Jandarmi să-și facă apariția în doar cîteva minute. Lucrurile s-au liniștit însă, imediat ce șeful pazei nu a mai încercat să-și impună punctul de vedere.
Alexandru Tabarcea, lichidatorul rafinăriei, era la curent cu cele întîmplate și ne-a declarat că încă de dimineață a fost sunat de șeful pazei, care i-a cerut acordul să folosească armamentul din dotare în cazul în care oamenii ar fi forțat intrarea în incinta rafinăriei. „Nu mi-am dat acordul în nici un caz pentru așa ceva, doar nu-s nebun! Dimpotrivă, i-am spus să nu se ia la harță cu oamenii și că dacă vor să intre în întreprindere să-i lase, să nu se pună cu ei. Am auzit de incidentul cu geamul, iar cei care au făcut asta vor răspunde pentru faptele lor”, ne-a spus lichidatorul. Referitor la mormanul de documente care se tot taie în rafinărie, lichidatorul ne-a declarat că așa ceva este imposibil, atîta vreme cît, „în urmă cu trei săptămîni, cei de la PNA au venit și au luat toate documentele de arhivă pe care le-au dorit, adică două camioane de acte. Ieri au mai venit alții de la PNA și mi-au mai cerut niște acte, iar eu i-am spus că le-au luat colegii lor. Deci nu se taie nici un document acolo, pentru că eu, dacă am nevoie de vreun act, mă duc la ei la București să mi-l dea”, ne-a declarat Tabarcea. El a fost însă contrazis de salarați, care spun că de cîteva zile funcționarii care au mai rămas prin birourile rafinăriei taie hîrtii de zor. „Cred că este un metru cub de hîrtie acolo în curte, într-un spațiu anume îngrădit. Au tăiat actele alea ca pe tăiței, lungi și egali, că au auzit că trebuie să mai vină PNA-ul din nou. La Vrînceanu (asociat cu Iacobov la firmele Vradicor și Edilitar Tîrgu Ocna, n.r.) s-au dus ăștia de la PNA cu cagulații să ia documentele, iar la ai noștri vin și-i roagă frumos să nu cumva să-i scrîntească”, ne-a spus Mihai Bălănucă.
Lichidatorul așteaptă banii de la Rafo pentru plata salariilor
Alexandru Tabarcea susține că singurul mod prin care se poate stinge litigiul dintre el și salariați este ca Rafo „să se achite odată de datoria pe care o are față de Rafinăria Dărmănești. Avem un proces verbal încheiat cu ei din octombrie 2003, din care rezultă că Rafo are de recuperat de la Rafinăria Dărmănești 487 de miliarde de lei, iar Rafinăria Dărmănești ar avea de primit de la Rafo 485 de miliarde de lei. Nu se poate vorbi de compensare între cele două sume, deoarece Legea falimentului nu permite acest lucru. Rafo s-a înscris cu creanța sa la masa credală, urmînd să-și repupereze banii din ceea ce vom obține după vînzarea rafinăriei, iar datoria către societatea falită, în cazul de față Rafinăria Drămănești, trebuie să o achite. Noi purtăm discuții de cîteva săptămîni cu Rafo pe tema asta, iar domnul director ne tot duce cu vorba”, spune lichidatorul, care a arătat și actele care atestă spusele lui. În mai toate adresele, Paul Ivașcu arată că situația economico-financiară din țară, care afectează și Rafo, nu a permis „să se onoreze obligațiile de plată către societatea dumneavoastră. Avem respectuoasa rugăminte de a înțelege situația financiară delicată prin care trecem și apelînd la clemența și bunăvoința dumneavoastră vă rugăm să ne propuneți o modalitate de stingere a datoriilor dintre Rafo și Rafinăria Dărmănești”, se spune în adresa nr. 3271, din 19 februarie 2004. Răspunsurile evazive ale directorului general de la Rafo nu l-au mulțumit însă pe lichidator, care după patru schimburi de astfel de amabilități prin intermediul scrisorilor a decis să ceară ajutorul instanței. „Ce soluție să găsesc eu?! Să-mi trimită banii și am rezolvat situația și cu salariații. Dacă îmi pun în cont cei 485 de miliarde de lei, plătesc acum salariile compensatorii ale angajaților, fără să mai aștept să vină termeneul pentru cele trei tranșe din vară”, a precizat Alexandru Tabarcea. Pentru a fi sigur că soluția găsită de el va fi pusă în practică, adică aceea ca Rafo să-și achite datoria, iar el să-i plătească pe salariați, Alexandru Tabarcea a făcut somație de plată către Rafo prin instanță, cererea lichidatorului urmînd să fie judecată pe 26 martie la Tribunalul Bacău. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns