• în doar cîteva minute, furtuna a distrus acoperișurile mai multor case și a doborît copacii uscați • instalațiile electrice din mai multe comune au fost avariate parțial sau total, iar cîteva sute de oameni au rămas fără curent electric
Vîntul puternic, însoțit de o ploaie toranțială, a făcut joi seara adevărate ravagii în comuna Mărgineni. Vijelia s-a dezlănțuit în jurul orei 17.30, și nu a durat mai mult de o jumătate de oră. Timp suficient însă pentru ca apa să inunde cîteva hectare de culturi agricole și să zdruncine serios acoperișurile caselor. Dacă în chiar centrul comunei mai mult și-a făcut de cap gheața, nu același lucru se poate spune și despre satul Barați, unde vîntul puternic a distrus tot ce i-a ieșit în cale.
Dintre toate gospodăriile afectate, cel mai mult a avut de suferit cea a Anei Gașpar, unde vijelia a smuls acoperișul grajdului. „Dintr-o dată s-a făcut întuneric și s-a pornit un vînt nebun. A început să tune și să fulgere, de parcă ar fi venit sfîrșitul lumii. Nu au trecut decît cîteva minute și am auzit un zgomot puternic, care venea din curte. Cînd am ieșit, tot acoperișul grajdului era smuls, iar eternita era toată făcută zob, căzută în grădina vecinului”, ne-a povestit femeia. Vecinul ei, Petru Laiș, a scăpat mai ieftin, cu doar cîteva folii de tablă smulse de pe casa în construcție. Ieri, Ana Gașpar s-a prezentat la Primăria din localitate, unde a depus un memoriu pentru a fi despăgubită. Furtuna de joi seara a culcat la pămînt și cîteva zeci de copaci uscați de pe raza localității, care, din fericire, nu au atins în cădere liniile electrice.
Nu la fel de norocoși au fost oamenii din alte comune din județ. Furtuna a scos din funcțiune anumite derivații ale instalațiilor electrice, precum cea de la Tămășoaia și Coțofănești. Locuitorii din cele două localități s-au trezit în beznă imediat ce vîntul a început să se intensifice. Vîntul a afectat, parțial, liniile de tensiune de la Răcăciuni. Curentul s-a întrerupt temporar în localitățile Parincea, Soci, Petrești, Nănești, Bibirești și Botești. În raportul înaintat comisiei județene împotriva dezastrelor se precizează că în urma ploilor din seara zilei de joi, cea mai mare cantitate de precipitații s-a înregistrat la Mărginei, adică 15,5 litri pe metru pătrat. Cu toate acestea, specialiștii de la Apele Romîne spun că nu au fost depășite nicăieri în județ cotele de apărare. Meteorologii anunță în continuare intensificări ale vîntului care pot căpăta aspect de vijelie și precipitații. (Fl. CRĂCIUN)
Lasă un răspuns