Sîmbătă, 20 iulie, în jurul orelor 14.00, relicvele Sfintei Tereza a Pruncului Iisus vor fi aduse la biserica romano-catolică „Sfinții Petru și Paul” din Bacău. Pînă luni, 22 iulie, orele 8.00, credincioșii romano-catolici din Dieceza de Iași vor putea veni să o venereze pe cea care, la doar 15 ani, a spus: „am să petrec cerul făcînd bine pe pămînt”. Călugării ioaniți, inițiatorii acestui pelerinaj, au urmărit un itinerariu românesc complet, ce a început la Cluj, a continuat la Miercurea Ciuc, urmînd ca, după Bacău, să fie încheiat la București. „Sfînta Tereza este foarte populară în toată Europa. Mulți și-ar dori să ajungă la Lisieux în Franța pentru a i se închina, însă nu au posibilități. Iată că acum vine ea la noi. Este o mîndrie sfîntă”, a declarat Ștefan Erdeș, decanul Romano-Catolic de Bacău.
Sfînta Tereze de Lisieux s-a născut în anul 1873 și a fost al nouălea copil al familiei Ludovic și Zelia Martin. La vîrsta de patru ani a rămas orfană de mamă, durere ce se va mări și prin moartea, la scurt timp, a patru din frații săi. La vîrsta de opt ani și jumătate intră direct în clasa a IV-a la școala călugărițelor benedictine. În 1883, Tereza a fost cuprinsă de un tremur puternic și de frisoane, o boală misterioasă ce a adus-o la un pas de a urma mamei sale, dar, printr-o minune a Presfintei Fecioare Maria, a fost vindecată. Intrarea în mănăstire a două dintre surorile sale o face să mediteze mai mult la zădărniciile vieții și dorul de Dumnezeu. În noaptea de Crăciun a anului 1886, Tereza s-a hotărît să intre în Carmel, mănăstirea surorilor carmelite, dar din cauza vîrstei și a altor obstacole este nevoită să mai aștepte, nu însă mult timp. La 9 aprilie 1888, de ziua sărbătorii Buneivestiri, a intrat în Carmel, unde a avea să petreacă pînă la moarte. Timp de nouă ani a viețuit în condiții deosebit de severe. După o lungă suferință, Tereza s-a stins din viață într-o zi de joi, 30 septembrie 1897. Avea doar 24 de ani. „După moartea mea voi facă se cadă o ploie de trandafiri” a spus sfînta cu puțin timp înainte de a muri.
Programul celor două zile de începe astăzi, în jurul orelor 14, cînd relicvele Sfintei Tereza a Pruncului Iisus vor fi aduse în procesiune, de către șase seminariști, la biserica romano-catolică „Sfinții Petru și Pavel”. Între orele 14.20-17.45, credincioșii din decanatele de Iași, Siret și Bucovina vor venera moaștele, după care, la orele 18.00, Episcopul Petru Gherghel va prezidat Sfînta Liturghie. Apoi, pelerinajul va continua pînă duminică dimineață, la orele 7.00, cînd credincioșii din Decanatele Piatra, Trotuș și Vrancea se vor putea închina la relicvele sfintei. La orele 10.30 va fi oficiată Sfînta Liturghie, iar la orele 13.00 moaștele vor putea fi venerate de credincioșii din decanatele de Bacău, Traian și Roman. După Liturghia de la orele 18.00, prezidată tot de Episcopul Petru Gherghel, va urma o procesiune pe traseul biserica „Sfinții Petru și Paul” – străzile Mihai Viteazu, Nicolae Bălcescu, Erou Gheorghe Rusu, 9 Mai, Ana Ipătescu, Mihai VIteazu și din nou biserica „Sfinții Petru și Paul”, care se va încheia la orele 21.00, cînd va continua venerarea moaștelor pînă luni, dimineață, la orele 8.00.
Pe toată perioada procesiunii cu relicvele Sfintei Tereza a Pruncului Iisus prin Bacău, circulația rutieră va fi oprită în centrul orașului. (C.GHERASIM)
Lasă un răspuns