Ștefan RADU
În ultimele săptămîni, premierul Năstase a făcut o adevărată pasiune din „a merge cu corupția în gură” – ca să mă exprim la fel de elegant precum domnia sa. Acum vreo șase luni, deborda de umor (cam de mahala, ce-i drept!) cînd îi ironiza pe liderii din opoziție care atrăgeau atenția asupra corupției de sistem din România. Nici jurnaliștii nu au scăpat, ei fiind acuzați că inventează sau exagerează situații în care, de fapt, n-ar exista dovezi concrete. A fost nevoie ca europarlamentarii să acuze direct situația din țara asta unde mafia tinde să subordoneze structurile administrației locale și centrale. Între timp, Corneliu Iacobov a dispărut din țară, fostul parlamentar PSD Gabriel Bivolaru a fost condamnat în lipsă, Poliția pierzîndu-i urma, despre dosarele Păvălache și Dabela nu se mai știe mare lucru, iar de furat din banul public se fură într-o veselie după cum demonstrează verificările proiectelor SAPARD. Așa se face că domnului prim-ministru a început să-i atîrne cam indecent corupția cu care umblă aiurea prin Europa, încăpățînîndu-se să repete oricui are vreme să-l asculte că este un adevărat luptător împotriva crimei organizate.
Strategia abordată este cel puțin ciudată: PSD lansează contraatacuri de Ferentari. Mai toți liderii vorbăreți ai acestui partid strigă, oriunde găsesc cîte un microfon, că „și ceilalți au furat!”… Adică de ce ar fi așa de vinovat Iacobov pentru jalea adusă pe Valea Trotușului cînd și Dinu Patriciu are cîteva pete de petrol pe costumul său impecabil? Sau de ce s-ar face atîta scandal pe marginea adopțiilor ilegale de anul trecut, cînd unele dubii planează și asupra fostului ministru liberal al Justiției, Valeriu Stoica? Electoratul – care deja s-a săturat pînă-n gît de parlamentarii și guvernanții corupți – este pe cale să-i creadă și pe unii și pe alții. Spune Opoziția că fură PSD? Foarte bine! Pe alocuri, se vede și cu ochiul liber. Spune Puterea că au furat și liberalii alături de democrați cînd au fost la guvernare? Iarăși e bine! Activitatea fostului FPS, controlat de PD, a lăsat urme adînci în economia națională. În județul Bacău, privatizările din perioada 1996-2000 au dovedit buna înțelegere dintre exponenții Puterii și Opoziției atunci cînd au vîrît averea națională în propriile buzunare. Cine are curiozitatea să studieze structurile acționariatelor de la aceste societăți devenite private va avea surpriza să-i găsească laolaltă (direct sau prin interpuși) pe cei care în ringul politic se atacă reciproc, se luptă pentru un mandat de consilier sau parlamentar. Despre aceste complicități, în presa locală sau centrală s-a scris puțin, pentru că dovezile materiale sînt greu de obținut. Iar ziaristul care ar îndrăzni să tulbure afacerile vreunui politician riscă procese complicate și fără sorți de izbîndă. Însă lumea, cea care va vota în acest an, știe ce se întîmplă. În fiecare familie există cineva care s-a izbit de mafia locală, care a pierdut o afacere sau o slujbă din cauza aranjamentelor dintre rechinii ce se pregătesc să-și pună zîmbetele pe afișele electorale. Este posibil ca atacurile reciproce la care asistăm să ducă la decăderea ambelor tabere. Astfel, partide precum PUR sau PRM să obțină scoruri nesperate tocmai pe seama campaniilor celor mari.
Și apropo de „rechini”: același premier plin de umor, prezent la întîlnirea cu tineretul social-democrat, a vorbit de aplicarea egală a legii pentru toți „peștii”. În discursul său, a oferit carasul pentru eradicarea corupției, avînd o jenă (explicabilă, dacă ne gîndim că orice campanie electorală trebuie finanțată de către cineva) cînd a fost să se refere și la prădătorii mai mari. Nu cred că a fost o lipsă de pricepere în domeniu cîtă vreme dl Năstase este (sau a fost?…) președintele Asociației Vînătorilor și Pescarilor Sportivi. După cum merge lupta anticorupție, deviza cea mai probabilă rămîne: „Păsărică albă-n cioc, tragi cu pușca, nu ia foc. Păsărica-i cu noroc!”… Căutați-o peste graniță, în țările calde și exotice, că la dom’ Năstase mai găsiți doar oăle! Și alea numărate…
Lasă un răspuns