Exporturile de bunuri romanesti în anul 2010 se vor majora cu 3,5%, iar cresteri peste medie sint estimate pentru grupa de produse ale industriei constructiilor de masini si cea a produselor agroalimentare. Aceasta a fost concluzia unui seminar organizat de Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, in parteneriat Institutia Prefectului si Camera de Comert si Industrie, recent, in Bacau. Seminarul a abordat probleme ale programelor de sprijin acordat intreprinderilor mici si mijlocii (IMM) si activitatii de export. Directorul general al Camerei de Comert, Mihai Tulbure, a facut, pentru cititorii nostri, o sinteza a ideilor lansate in seminar. Iata, astazi, care a fost starea comertului exterior al anul trecut, comunicata de Ministerul Finantelor Publice – Comisia Nationala de Prognoza.
Exporturile romanesti din luna decembrie 2009 au fost cu 19% peste nivelul exporturilor din luna decembrie 2008. Luna decembrie este a doua luna de crestere a exporturilor (în noiembrie, cresterea a fost de 7% fata de luna noiembrie 2008). Valoric, in luna decembrie 2009 s-a exportat cu 370 de milioane de euro mai mult decit in decembrie 2008. Eevolutia a fost, in primul rind, rezultatul revigorarii activitatii economice in principalele tari partenere din Uniunea Europeana, ceea ce sustine competitivitatea produselor romanesti pe piata unica europeana. Astfel, exportul intracomunitar s-a majorat cu 18,8% dupa ce in noiembrie crescuse cu 12,9%; practic, in ultimele doua luni ale anului 2009 Romania a exportat in tarile UE cu 15,4% mai multe produse decit in aceeasi perioada din 2008, respectiv cu aproape 500 de milioane de euro.
Export bazat pe resurse interne
Relansarea exporturilor s-a realizat de industrii care valorifica mai mult resursele interne, ceea ce poate influenta pozitiv activitatea economica. De aceea, in luna decembrie importul s-a mentinut sub cel din decembrie 2008, scaderea fiind de 10%. Rezultatele pozitive din ultimele luni au accentuat tendintele semnalate inca din luna iulie, cind s-a atins recordul din acest an pentru exportul lunar, respectiv 2,8 milioane de lei. Ca urmare, exporturile din semestrul al II-lea au fost cu 13,3% peste cele din semestrul I, iar exporturile din trimestrul al IV-lea 2009 au fost cu 2,7% peste cele din trimestrul al III-lea 2009 si cu 0,3% peste cele din trimestrul al IV-lea 2008. Cresterea exporturilor, insotita de mentinerea importurilor sub cele din anul 2008, au facut ca deficitul comercial din luna decembrie sa ramina scazut, apropriat de cel din noiembrie si nu cu mult peste media lunara a anului 2009 (812 milioane euro).
Mai mult export in UE
Exporturile romanesti catre tarile din zona UE in luna noiembrie 2009, au cunoscut o majorare fata de aceeasi perioada a anului 2008 cu 12,9%, in timp ce exporturile extacomunitare au inregistrat o reducere a acestora cu 9,2%. In luna decembrie, care este o luna cu o activitate economica relativ scazuta, exporturile catre UE au cunoscut o crestere semnificativa fata de decembrie 2008 (18,8%) in timp ce importurile s-au diminuat cu 12,6%. Schimburile comerciale ale Romaniei cu tari din extra UE, realizate in luna decembrie 2009, au cunoscut o crestere a exporturilor cu 19,1%, concomitent cu o diminuare a importurilor cu 3%. Rezultatele din ultimele doua luni au atenuat reducerea schimburilor comerciale ale anului 2009, atit in cazul exporturilor catre Uniunea Europeana (9,3%), dar si a importurilor din zona UE (28,7%). Romania are, in prezent, o economie puternic integrata in economia Uniunii Europene si cu o larga deschidere in afara acesteia. In anul 2009, principalul stat partener la export a fost Germania, cu pondere in total de 17,6%, in conditiile in care exporturile destinate statului german s-au redus cu aproape 2% fata de anul anterior. Criza a afectat schimburile comerciale cu Italia, care reprezinta al doilea mare stat partener al Romaniei, exporturile destinate Italiei diminuindu-se cu 16,2%, fapt care a dus la o diminuare a contributiei lor la realizarea exporturilor totale cu putin peste 1%. Cele mai mari reduceri ale exporturilor catre UE, s-au observat in cazul celor catre Ungaria (30,4%) si Bulgaria (24,1%). Exporturile catre Franta s-au diminuat cu 7,2%, ponderea lor in structura exporturilor fiind apropiata celei din anul 2008, respectiv 7,5%, iar catre Marea Britanie, chiar daca s-au redus cu 14,6%, si-au mentinut, totusi, ponderea de peste 3% pe care o reprezentau la sfirsitul anului 2008. Ca o particularitate a perioadei de criza generalizata la nivel global, putem mentiona reducerea cu circa 13% a exporturilor destinate Greciei, dupa ce in anul 2008 acestea au avut o crestere de 23,3%. Exporturile catre Spania, care reprezinta 2,7% din total exporturi, s-au majorat cu 10%. O alta tara catre care s-a inregistrat o majorare (45%) a exporturilor este Portugalia, dar aceasta detine 0,6% din total exporturi.
Ciprian a zis
E timida cresterea dar e un inceput.
gabriel mihai a zis
F.bine documentat articolul dvs! Dar, mai exact, ce exportam noi in aceste tari (produse de care, servicii de care- concret- daca tot publicati cifre)? Astfel poate ar avea si altii vreo idee de afaceri, care ar putea creste si mai mult exportul, si ar face si mai mult bine economiei !Publicati pt cititori aceste informatii, sunt foarte utile.