Băcăuanii au pus în bănci numai 136 de miliarde de lei
• economiile totale ale populației județului au ajuns la 5.566 miliarde de lei • ritmul de economisire a scăzut dramatic, de la peste 420 de miliarde de lei în ianuarie, la numai 136 de miliarde de lei, în februarie • lefurile au scăzut cu peste 5 la sută
Ritmul în care populația județului economisește bani scade de la o lună la alta, iar luna februarie este un exemplu pentru modul în care evoluează starea financiară a băcăuanilor. Statisticile publicate de către Banca Națională a României (BNR) arată că economiile pe care băcăuanii le țin în bănci au ajuns la peste 5.566 de miliarde de lei. În luna februarie, populația a economisit în bănci la vedere, pe termen sau în certificate de depozit, în lei sau valută, echivalentul sumei de aproximativ 136 de miliarde de lei. Pentru comparație, populația a depus în bănci în prima lună a aanului peste 400 de miliarde de lei. Economiile în lei au crescut cu peste 108 miliarde de lei (3,6 la sută), iar cele în valută, cu numai aproximativ 28 de miliarde de lei (1,2 la sută).
Scăderea ritmului de economisire poate fi pus și pe seama scăderii salariilor, fenomen înregistrat tot în luna februarie. Conform statisticii oficiale, românii au cîștigat, în februarie, în medie cu 5,1 la sută mai puțin față de ianuarie, salariul mediu brut fiind de 7.483.952 lei, iar cel net de 5.477.573 lei. Motivul scăderii îl reprezintă acordarea primelor anuale în ianuarie. Cele mai mari pierderi le-au avut salariații din învățămînt, care au primit un salariu mediu net cu 27,6% mai mic, precum și angajații din administrația publică. Aceștia au fost remunerați cu 26% mai puțin.
În paralel, acordarea de prime și stimulente a ridicat veniturile angajaților din silvicultură, minerit, industria de mașini și echipamente, industria produselor din tutun, industria de echipamente pentru radio, televiziune și comunicații, sectorul intermedierilor financiare. Salarii mai mari s-au dat, de asemenea, în industriile alimentară, textilă, producția de cauciuc și mase plastice, construcții metalice, tehnică de calcul și de birou, mașini și aparate electrice. Cele mai mari salarii se plătesc în sectorul intermedierilor financiare, iar cele mai mici, în industria de prelucrare a lemnului și sectorul hotelier, unde salariul este, în medie, de 3,3 milioane de lei. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns