Violență la „Arta Croitorilor”
• acționarii care dețin împreună 75 la sută din cooperativă nu se pot folosi de dreptul de vot • conducerea cooperației meșteșugărești consideră că, deși dețin 75 la sută din societatea pe acțiuni, proprietarii acestora sînt asociați, nu acționari
Un grup de acționari la Societatea Cooperatistă pe Acțiuni (SCA) „Arta Croitorilor” a fost împiedicat prin violență să participe la Adunarea Generală a Acționarilor (AGA). Conducerea cooperativei a convocat pentru ieri dimineață ședința, dar AGA nu s-a mai ținut, din motive care țin mai mult de voința organizatorilor decît de impedimente legale.
La ora 9.00, ar fi trebuit să debuteze ședința, convocată la sediul din spatele Camerei de Comerț. La aceeași oră, la ușă au încercat să se posteze doi agenți de pază, chemați de conducerea cooperației meșteșugărești. Oamenii de pază aveau misiunea să oprească accesul persoanelor nedorite în sala de ședințe. Considerînd că au dreptul să intre, cîțiva dintre acționari au forțat intrarea, au fost bruscați, iar în învălmășeala creată s-au împărțit în voie coate, palme și strigăte. Cele mai șifonate au ieșit cîteva femei care sînt acționari la SCCA Arta Croitorilor și care, deși neconvocate, au considerat că au dreptul să participe la AGA. Deși Arta Croitorilor are o conducere – provizorie, ce-i drept – forțele de ordine au fost chemate de altcineva. Elena Tindeche, președintele Asociației Teritoriale a Cooperației Meșteșugărești (ATCOM), la care sînt afiliați cooperatorii croitori, ne-a declarat că „eu am chemat agenții de pază, pentru buna desfășurare a ședinței AGA”. Tindeche a recunoscut că utilizarea forței este o premieră și că niciodată nu s-a mai apelat la „bodyguarzi”.
De ce s-a ajuns, însă, la violență? În esență, este vorba despre modul propriu în care părțile interpretează unele hotărîri judecătorești. În conflict cu liderii Artei Croitorilor și Atcom se află cîțiva cooperatori care s-au desprins din SCCA și au format cooperații meșteșugărești mici (CMM). Astfel, conducerea cooperației, prin vocea președintelui Elena Tindeche, consideră că aceste persoane nu aveau dreptul să participe la ședință. „Ei n-au fost convocați, pentru că trebuia să participe numai membrii cooperatori în activitate. Ei sînt asociați, nu acționari”, ne-a declarat Elena Tindeche.
În replică, acționarii bruscați susțin că au tot dreptul să participe și să voteze la AGA. Maria Finică, acționar la Arta Croitorilor și administrator al unei CMM, ne-a declarat după momentul altercațiilor, că după 1990, din „Arta Croitorilor” s-au desprins 14 cooperative. Ani după ani, societățile desprinse au plătit chirie pe spațiile în care activau și care au rămas în patrimoniul „Artei Croitorilor”. Cooperatorii din societățile desprinse au primit, printr-o sentință a Curții Supreme de Justiție, statutul de acționari la „Arta Croitorilor”, de unde se desprinseseră. „Cu alte cuvinte, sîntem coproprietari pe patrimoniul acestei cooperative și avem dreptul să participăm la AGA și să votăm”, a spus Finică. Avocatul acesteia, Silviu Finică, ne-a declarat că însăși convocarea ședinței AGA fără cei de la CMM-uri este o ilegalitate. „Constituie infracțiunea de abuz în serviciu, prin îngrădirea unor drepturi prevăzute în Legea 31/1990 privind societățile comerciale”, a precizat avocatul. El a mai spus că opoziția conducerii este o noutate și, în ultimii ani, cei de la CMM-uri au participat nestingheriți la toate ședințele AGA. Cît privește invocarea Legii 31/1990, conducerea ATCOM are o cu totul altă părere. „Nu se aplică Legea 31/1990 la cooperația meșteșugărească”, ne-a declarat ferm președintele Tindeche.
La rîndul său, avocatul Silviu Finică a afirmat că trebuie aplicată legea societăților comerciale, în virtutea cărora instanța le-a și acordat dreptul de vot.
Pînă la urmă, AGA de la Arta Croitorilor nu s-a mai ținut, fiind amînată fără explicații. Cei care au fost opriți să participe la AGA dețin peste 73 la sută din capitalul social al cooperativei. Chiar și așa, majoritari fiind, dreptul lor de a decide este pus cu vehemență la îndoială. Lucrurile se vor lămuri, pînă la urmă, tot în instanță, pentru că majoritarii au făcut plîngeri penale la adresa unor oficiali ai ATCOM și Artei Croitorilor. SCA „Arta Croitorilor” are 800 de acționari, dintre care 65 la sută sînt și asociați în cooperativele desprinse în societăți mai mici. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns