Instanta Tribunalului din Brasov care judeca cererea de inchidere a Programului de reorganizare judiciara a societatii Rafo Onesti, societate aflata in insolventa, a dat, joi, 8 aprilie, un nou termen de judecata, pentru 22 aprilie. ” La termenul de joi – ne-a declarat liderul organizatiei de sindicat din rafinarie, Ion Marian -, de la prima ora s-a judecat cererea de recuzare (schimbare) inaintata de avocatii firmei Glencore pe 1 aprilie. O ora si jumatate mai tirziu, in sedinta publica, dar avocatii firmei Glencore au solicitat acordarea unui nou termen, de doua saptamini”.
Glencore a invocat respingerea solicitarilor cu privire la realizarea unor expertize tehnice, economice, comerciale si interogatoriu la nivelul Rafo, precum si acceptarea doar a unor probe cu inscrisuri, probe existente deja la dosarul cauzei. Fata de aceasta unica solutie, avocatii Glencore, in scopul sustinerii contestatiilor, doresc sa prezinte si alte probe sub inscrisuri. Aceasta cerere a fost acceptata de judecatorul sindic, care a precizat ca nu vrea sa incalce dreptul la aparare. Asa a stabilit un nou termen de judecata, cu obligatia ca toate inscrisurile sa fie depuse cu cinci zile inainte de termen.
Pe 22 aprilie, cauzele care vor fi judecate sint contestatia firmei Glencore, care solicita plata a 150.000 de tone de titei; contestatia firmei Glencore, care solicita plata a 6.000 de tone de motorina; contestatia Rafinariei Darmanesti, care solicita achitarea unei sume de aproximativ 800.000 de euro, respectiv 20% din creanta aparuta dupa expertiza financiara realizata de un expert neutru (expertiza aflata la dosar); contestatia Rafo cu privire la neachitarea sumei solicitata de Rafinaria Darmanesti; contestatia Glencore cu privire la cererea de faliment a Rafo; memoriul administratorului judiciar Rafo de inchidere a planului de reorganizare; contestatia firmei Glencore cu privire la memoriul de inchidere a planului de reorganizare.
Pe ce se bazeaza Glencore
In perioada iunie 2005 – octombrie 2006, Rafo a avut un contract de procesare a titeiului in limita a 180.000 de tone pe luna (capacitatea de prelucrare a rafinariei fiind de maxim 220.000 de tone lunar). Firma Expanet a sistat aprovizionarea cu titei in iunie 2006, dar si-a achitat lunar taxa de procesare, conform contractului, pina in luna octombrie 2006, in limita a 37 de dolari pe tona de titei prelucrata. In aceasta perioada, orice obligatie de plata fata de titeiul contractat de firma Expanet prin firma Glencore a fost si ramine obligatia doar a firmei Expanet, Rafo distribuind produsele numai la cererea si comanda firmei Expanet. Intre Rafo si firma Glencore nu a existat un contract de procesare sau cumparare de titei, motiv fata de care isi sustine cauza ca nu are de achitat nimic catre firma Glencore. Cine are interesul si de ce, timp de trei ani, Rafo este blocata procesual de firma Glencore, este greu de explicat. Fata de toate aceste blocaje, administratia si actionarul majoritar incearca gasirea unor altor variante de implementare a proiectului si repornirea etapizata a societatii incepind cu anul 2010 (in doua saptamini vom reveni cu amanunte). In mod categoric, conform declaratiilor actionarului majoritar Rafo se va moderniza si va reporni indiferent de cite obstacole vor mai aparea. (Petru DONE)
Lasă un răspuns