• trei administratori de firme din Bacău au fost trimiși în judecată de Serviciul militar al PNA pentru dare de mită, înșelăciune și fals și instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată • procurorii militari au stabilit că cei trei au mituit ofițeri din MApN pentru a obține contracte de aprovizionare cu combustibil pentru centralele termice ale unităților militare unde livrau reziduuri petroliere pe care le treceau în acte drept produse standard pentru încălzire • valoarea prejudiciului reclamat de procurori numai în cazul băcăuanilor se cifrează la zece miliarde de lei
Procurorii Serviciului Militar din Parchetul Național Anticorupție (PNA) au finalizat urmărirea penală și au dispus trimiterea în judecată a 18 inculpați în dosarul cunoscut sub numele „Mită la M.Ap.N.” Cel puțin trei dintre aceștia sînt administratori ai unor firme din Bacău, care au mituit ofițeri ai unităților militare din Iași și București pentru a-și aranja contracte de licitație trucate și de a le vinde reziduuri petroliere neaccizate în loc de combustibil lichid ușor (CLU), produsul standard pentru încălzirea centralelor termice. În mare, șmecheria care a costat M.Ap.N. zeci de miliarde de lei, iar pe militarii în termen cîteva ierni în care au înghețat în dormitoarele cazarmelor, era destul de simplă. Administratorii contactau direct sau prin interpuși comandanții unităților militare care organizau licitații pentru achiziția combustibilului necesar centralelor termice care asigurau încălzirea cazarmelor pe timp de iarnă. Se negocia prețul de trucare al licitațiilor în urma cărora ei obțineau contractele de aprovizionare a unităților militare cu combustibil pentru centralele termice. Apoi se negocia și șpaga ofițerilor care răspundeau de contracte pentru ca aceștia să semneze recepțiile pentru ceea ce ajungea la unitate drept CLU, în realitate reziduuri petroliere, achiziționate la prețuri de nimic, inferioare din punct de vedere calitatativ, dar mai ales neaccizate. În felul acesta se cîștigau sume imense de bani, iar cei care aveau de suferit erau militarii, care oricum nu îndrăzneau să comenteze și care înghețau de frig în dormitoare, pentru că reziduurile petroliere nu numai că nu aveau cum să producă agent termic, dar mai și stricau focarele centralelor termice.
Băcăuanii aranjau licitațiile
O parte din aceste produse au fost achiziționate, se pare, sub formă de combustibil lichid greu (CLG) de la Rafo Eco, una dintre firmele apendice ale Rafo. Emil Cristian Tofan, administratorul firmei Benzitof, a fost trimis în judecată pentru dare de mită, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave și în formă continuată și instigare la fals în înscrisuri sub semnatură privat. Un alt administrator, cel al firmei Pec RT Star, Daniela Tatiana Lungu, este acuzată de complicitate la infracțiunea de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave și în formă continuată și fals în înscrisuri sub semnatură privată. Ultimul este Ionel Ștefan, administratorul firmei Stand Rom SRL, trimis în judecată pentru dare de mită. În dosarul PNA, administratorii băcăuani se regăsesc la „Cazul UM 02033 Iași”, al cărei comandant era Fănică Tucaliuc. El a „pretins și primit de la Emil Cristian Tofan sume de bani în scopul de a-i asigura buna derulare a contractului nr. 12/2002, pe care l-a încheiat cu unitatea sa, precum și efectuarea la timp a plăților pentru cantitățile de combustibil livrate din contract”, se spune în comunicatul PNA. Față de cei doi angajați ai unității militare s-a mai reținut și faptul că și-au îndeplinit în mod necorespunzator atribuțiile de serviciu, admițînd plata în avans a unor produse necorespunzătoare calitativ, cauzînd M.Ap.N. o pagubă de peste 9 miliarde lei.
În ceea ce-l privește pe Tofan, în sarcina acestuia s-a reținut faptul că a livrat produse petroliere inferioare calitativ și neaccizate, precum și faptul că l-a pus pe unul dintre angajații săi să completeze în fals 41 de avize de însoțire a mărfii și să consemneze livrarea unei cantități de produs petrolier mai mare decît cea reală. Mai mult, procurorii militari ai PNA au descoperit faptul că unul dintre ofițerii de la unitatea ieșeană, maiorul Gheorghe Oniga, s-a ales de pe urma afacerilor cu Tofan cu un Ford. Trocul a fost simplu: atribuirea unui contract de achiziție pentru combustibil tip M în urma unei licitații trucate în schimbul unei mașini moderne și scumpe. Mita s-a dovedit cu atît mai utilă, cu cît firma lui Tofan depusese o ofertă de preț pentru livrarea acestui tip de combustibil superioară altor contracandidați de-ai săi. Tot același ofițer i-a cerut 10 la sută din valoarea unui contract de peste 300 de milioane de lei administratorului de la Stand Rom, Ionel Ștefan. Banii constitiau „partea” care i se cuvenea ofițerului pentru că-i înlesnea lui Ionel să obțină un contract de aprovizionare cu material lemnos a unității militare. În privința Danielei Lungu, procurorii au constatat că a falsificat mai multe facturi fiscale și declarații de conformitate în scopul de a livra unităților militare produse petroliere inferioare calitativ și neaccizate. Dosarul cauzei va fi judecat de Tribunalul Militar Teritorial București.
Bezitof și Pec RT, somate la plata a trei miliarde de lei
Ambele societăți sînt somate de Rafo Eco, una dintre firmele „apendice” ale Rafo, să plătească datorii de trei miliarde de lei, reprezentînd valoarea unor produse petroliere achiziționate de aici și valoarea transportului efectuat tot cu mijloacele Rafo Eco, la destinația cerută de client. Rafo Eco a depus la dosarele din instanță facturi din care rezultă că cele două societăți au cumpărat CLG fără accize, în cantități destul de mari, care erau depozitate tot la sediul acestei firme pînă în momentul în care erau transportate la destinație tot cu mijloacele de transport ale Rafo Eco. Rafo Eco, în calitate de producător, depozitar și transportator reclamă de la firma Benzitof, a lui Tofan, peste 300 de milioane de lei, bani reprezentînd contravaloarea produselor petroliere în perioada ianuarie-martie 2003. Potrivit facturilor, Benzitof a achiziționat CLG pentru focare, produs scutit de accize. În ceea ce privește firma Pec Rt Star, datoriile acesteia sînt mult mai mari, în valoare de 2,2 miliarde de lei, și reprezintă contravaloarea produselor petroliere livrate în luna iulie 2003, precum și cheltuieli de transport. La fel ca Tofan, Daniela Tatiana Lungu a achiziționat CLG pentru focare, scutit de accize, pe care le-a dus la destinație cu mijloacele de transport ale Rafo Eco. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns