• deși colegii lor din țară au făcut, ieri, grevă japoneză, profesorii universitari, angajații Primăriei și Prefecturii din Bacău au lucrat ca într-o zi obișnuită • în schimb, funcționarii de la primăriile din Moinești și Comănești au făcut grevă
Bugetarii băcăuani au făcut notă discordantă față de colegii lor din țară care ieri, preț de cîteva ceasuri, au fost în grevă japoneză. Dacă profesorii universitari din marile centre au fost în grevă, printre universitarii băcăuani n-au fost nici măcar discuții foarte serioase pe această temă. Profesorul universitar Roxana Mironescu, liderul de sindicat din cadrul Universității Bacău, ne-a declarat că „deocamdată nu va avea loc nici o grevă. Au fost niște anunțuri, dar momentan hotărîrea este amînată, pînă cînd vor avea loc întrunirile cu reprezentații Ministerului Educației și Cercetării”.
După cum se știe, motivul grevei universitare este legat de salariile mici pe care le primesc cadrele didactice. „S-a hotărît mărirea salariilor profesorilor universitari, însă ministerul a alocat aceleași fonduri, urmînd ca aceste măriri să fie făcute din fondurile suplimentare ale instituțiilor universitare”, ne-a explicat Roxana Mironescu. Cum întrunirea cu cei de la Ministerul Educației va avea loc luna viitoare, studenții vor veni liniștiți la cursurile.
Și în Prefectura Bacău a fost ieri liniște. Deși există și aici sindicat, angajații au lucrat după programul obișnuit al unei zile de vineri.
Același lucru s-a întîmplat și la Primăria Bacău. Funcționarii și-au văzut de lucru ca în oricare altă zi din cursul săptămînii. De altfel, nu a fost singura dată cînd funcționarii din administrația publică băcăuană au stat departe de orice mișcare sindicală cu caracter revendicativ.
În schimb, la Moinești, cei 135 de membri ai sindicatului „Primos” din cadrul Primăriei au participat ieri dimineață, între orele 8.00 și 10.00, la greva japoneză declanșată de Federația Națională a Sindicatelor din Administrația Publică Locală (FNSAPL). Concomitent, în zonă, alți 47 de salariați la Comănești și 13 la Zemeș, toți din administrația publică, au aderat la această formă de protest. Sindicaliștii spun că dacă revendicările lor nu vor fi soluționate vor da curs apelului primit de la FNSAPL, adică vor continua greva de avertisment și vor întrerupere munca și luni, 19 aprilie, în același interval orar. (Constantin GHERASIM, Eduard ADAM, Elena SOLOMON, Mihai VIERIU)
Lasă un răspuns