Colegiul Managerial si Consiliul Permanent al Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Rom-nia (CNIPMMR) a stabilit modul de directionare a actiunilor consiliului din punct de vedere patronal pentru stabilirea unor teme majore care influenteaza mediul de afaceri. Astfel – spune directorul executiv al CNIPMMR, Cristian Ionescu -, s-a decis ca prioritatea principala pentru lunile martie – aprilie sa fie „Simplificarea accesarii fondurilor europene”, urmind ca pentru lunile mai – iunie, tema sa fie „Legea investitiilor”.
De asemenea, au fost propuse masuri pentru imbunatatirea derularii proiectelor finantate prin fondurile structurale europene, majoritatea valabile si pentru celelalte categorii de proiecte finantate din fonduri structurale. Astfel, s-a propus ca perioada pentru depunerea proiectelor sa nu se mai sa nu se mai prelungeasca in timpul depunerii lor. In august 2009, a fost prelungita perioada cu circa 75 de minute inaintea termenului final de depunere, fiind dezavantajati aplicantii care au depus mai devreme. La fel, s-a propus reducerea duratei intre momentul depunerii cererilor de finantare si momentul inceperii implementarii proiectului. In anumite cazuri, durata a ajuns pina la 14 luni, perioada in care s-au modificat aspecte precum structura grupului tinta, nevoile acestuia, iar solutiile care urmau sa fie implementate au devenit perimate sau redundante.
Oamenii de afaceri mai vor si publicarea metodologiei care sta la baza evaluarii si selectarii proiectelor si mentinerea acesteia neschimbata in perioada depunerii propunerilor de proiecte. Astfel, ei cred ca se va asigura cresterea transparentei si obiectivitatii evaluarii cererilor de finantare si o calitate mai buna proiectelor. O propunere importanta este modificarea procedurii de evaluaresi selectare a ofertelor, adica evaluarea fiecarui proiect sa se faca de trei evaluatori. daca diferenta punctajelor acordate de fiecare evaluator nu depaseste zece puncte, punctajul final se calculeaza ca medie aritmetica. Daca diferenta punctajelor depaseste zece puncte, se va realiza evaluarea in panel, astfel incit cei trei evaluatori sa ajunga la un consens. Aplicantii mai vor transmiterea, la finalul procesului de evasluare, catre toti managerii de proiect a celor trei rapoarte de evaluare, care sa contina justificarile pentru acordarea unui anumit punctaj la fiecare criteriu.
Asupra altor propuneri al CNIPMMR vom reveni. (Petru DONE)
Lasă un răspuns